Alien (1979)

11. dubna

Obrázky ze zákulisí natáčení první části kultovní sci-fi ságy Vetřelec v roce 1979. 

 

Pár zajímavostí:

 

* Původní návrh postavy Vetřelce měl oči, ale pro větší efekt byly odstraněny. 

 

* Během prvního natáčecího dne, kde byla na scéně Ripleyová (Sigourney Weaver) a kočka Jones, objevila se na kůži herečky ošklivá vyrážka. Štáb měl za to, že by mohla mít alergii na kočky a přemýšlel o přeobsazení hlavní role. Ukázalo se ale, že hereččino tělo reagovalo na sprej, který nanášeli na její kůži, aby vypadala jako zpocená. 

 

* Od startu natáčení bylo na place přítomno 9 producentů, kteří hlídali délku jednotlivých záběrů a dohlíželi na natáčení.

 

* Rozpočet filmu byl navýšen z 4,2 milionu dolarů na dvojnásobek po té, co Ridley Scott ve studiu ukázal své návrhy zásadních scén.

 

* Celkem bylo vytvořeno 130 vajec Vetřelce pro záběr na jeho pole s kuklami.

 

* Během známé scény, kdy Vetřelec vystřelí z hrudníku, nevěděli herci, co přesně se má odehrát a jejich reakce a úlek tak byly částečně spontánní. Mimochodem se scéna natočila čtyřmi kamerami napoprvé. 

 

* Model Vetřelce měl dva kostýmy, které se musely vždy po natáčecím dnu čistit a znovu natírat barvou. 

 

* Duchovním otcem samotného monstra je Hans Ruedi Giger (např. na obr. 41 nebo 49), švýcarský umělec, který spolupracoval na scenériích filmu a vetřelec se stal pevnou součástí jeho celoživotního díla. Giger za svou práci na filmu Vetřelec získal Oscara. Toto ocenění ale, po nařčení z pornografie v souvislosti se svým dílem Erotomechanics, symbolicky vrátil. Vyjádřil tím pohrdání nad nepochopením svého díla. 

 

* Pro postavu Ellen Ripleyové (Sigourney Weaver) byly původně vybrány dvě herečky, Jane Fondová a Faye Dunawayová. Obě roli odmítly. 

 

* Při honičkách v chodbách herci nevěděli, odkud na ně vetřelec vyskočí. Strach a úlek je tak v některých scénách zcela autentický.

 

* Na konci filmu se měla objevit Sigourney Weaver jako Ripleyová úplně nahá, aby byla ztělesněná její křehkost, ale tím by se film stal nepřístupným. Proto tvůrci od tohoto záměru upustili.

 

* Do kostýmu vetřelce se napasoval Bolaji Badejo, 210 centimetrů vysoký student umění z Nigérie; umožnila to jeho neobvyklá štíhlost. 

 

* Maketu vesmírné lodi Nostromo vytvořili architekti ve velikosti 1:1, ale nějak se zapomnělo, že se tam musí vejít i kamery a celý štáb. Toto nedopatření tak pomohlo vytvořit pocit stísněnosti, které je cítit ve výsledném filmu. 

 

* V roce 2008 byl film zařazen Americkým filmovým institutem v kategorii nejlepších sci-fi filmů na 7.místo.

 

* Výzkum vědců na Westminsterské univerzitě zjistil, že při sledování filmu průměrně spálíme 152 kalorií, čímž se umístil na 4. místě. Výzkum byl založen na základě snímání tepu či spotřeby kyslíku. 

9.7 /10

košík

Zhlédnuto: 22 336x Hodnocení: 9.7/10 Komentářů: 38 Kategorie: historie

Značky: galerie , 70.léta , film , natáčení , sci-fi , vetřelec , sigourney weaver

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
jsem vůbec nevděl, že v alienovi hrál Bilbo 😮
To byla doba, kdy Sigurney byla ještě mladá, nad kalhotkovou scénkou jsme si honili pinďoury (nic erotičtějšího, dostupného na VHS kazetě, než scéna, kdy se Ripleyová obléká do skafandru jen v minikalhotkách, prostě nebylo) a filmy se točily bez počítačových animací ... prostě super práce a velká poklona filmařům.
ja si ho nad tou scénou honím i dneska
Já si honím nad celým filmem.
Já si honím i nad vašima komentama...
já si ho honím teď
" Výzkum vědců na Westminsterské univerzitě zjistil, že při sledování filmu průměrně spálíme 152 kalorií, čímž se umístil na 4. místě. Výzkum byl založen na základě snímání tepu či spotřeby kyslíku. " Umístil na 4. místě čeho ?
starecka demence? zebricek filmu dle prumerne tepove a dechove frekvence divaka
Geniální filmové monstrum, které nestárne a i po těch letech pořád vzbuzuje odpor a hrůzu. Giger bude díky němu "žít" navždy. A s tím Oscarem to udělal dobře. Ve směsici těch sraček co je dostávají, si takovýhle klenot smrdět nezaslouží!
Nemohla byt zobrazena naha, tak ji dali kalhotky, ktere tu sexualitu snad jeste vic podtrhuji 😃 genialni
Když to točili mi byly dva roky, ale kurva, vypadala dobře ...
Jojo... Po tom masakru nesměla být RIpleyová nahá kvůli přístupnosti... 😃
  • Lasy
  • 12.04.2017 22:23
neviděls Eurotrip? Kdo byl kolonizátor Ameriky? 😛 Puritáni
ještě jedna zajímavost, původně měl vetřelec ukousnout Ripleyové hlavu a poslat vzak na Zemi...
"Maketu vesmírné lodi Nostromo vytvořili architekti ve velikosti 1:1..." Jako vážně? Těch 334 x 215 x 98 m (d x š x v) ???
To jsou údaje z http://avp.wikia.com/wiki/USCSS_Nostromo, první web co mi vyplivl Google. Jiné stránky zase mluví o 243.8 x 164.6 x 72.5 m 😃
je myšlen interiér 🙂
Nejenom interiér... http://avp.wikia.com/wiki/USCSS_Nostromo?file=1001033_10153072420335114_1544892418_n.jpg
nedávno jsem na to koukal znovu. Stejně se můžu dívat dokola na Tarantinovky. Co byste doporučili vy?
Life - teď běží v kinech. Je to sprcanina Vetřelce a Gravitace, ale nečekaně zábavná. Na oduševnělé recenze na csfd.cz se vyser. Já byl nadmíru spokojen. Akorát žena už kvůli tomu nechce jít v květnu na Alien: Covenant 🙂
Jo, taky si myslím, že to bude dobrý a taky seru na suchopárný kkty na csfd 🙂
Arrival
díky za tip, vypadá to solidně, i herecké obsazení, asi na to zajdu ..
Arrival je celkem nuda. Jo, ukazuje to hloubku lidského strachu a malosti a z toho pramenící preventivní agresivitu k neznámému, ale vesměs se tam hovno děje a co je horší, je tam hovno vidět. Rozmazaní bubáci za sklem co chčijou inkoust fakt nejsou žádné terno.
včera jsem na to koukal, je to takovej psychologickej film, na odreagování ok
Film LIFE je odpad.. nízkorozpočtová vyvražďovačka, kde vidíš, jak herci nelítaj ve stavu beztíže, ale jsou na lanech a do toho se všichni chovaj jak úplný kreténi. S vetřelcem to nesnese srovnání ani omylem. Vyhozený prachy.
Ey Sigourney! V těch letech to byla solidní šťáva 🙂
jistě měla hustého bobra a po nevybělené čokoOko... facesiting by sis jistě neužil s chutí 😉
tak moment moment kde bereš tu jistotu? jak se říká - sto lidí sto chutí 😃
sorry, máš recht.. v tom případě si nechej čvachtat 😉