Bejrút po výbuchu

30. srpna

LIBANON: Pár obrázků z Bejrútu po výbuchu skladu s dusičnanem amonným. Dne 4. srpna 2020 krátce po 18. hodině místního času byli do přístavu vysláni hasiči, aby uhasili požár skladu. První, menší výbuch se ozval krátce na to a z přístavu začal stoupat hustý kouř. Požár doplňovaly záblesky světla v jeho ohnisku, připomínající ohňostroj. Ke druhé, hlavní a mnohem silnější explozi došlo v čase 18:08:18 (místního času). Tlaková vlna otřásla centrálním Bejrútem a k nebi vyslala mohutný načervenalý hřibovitý mrak tvořený oxidem dusičitým (prudce jedovatý produkt vznikající rozkladem dusičnanu amonného). Výbuch byl pociťován v severním Izraeli či dokonce až v Nikósii na Kypru, vzdálené 240 kilometrů. Americký úřad geologického průzkumu (USGC) zaznamenal explozi na svých seismických přístrojích jako zemětřesení o síle 3,3 Mw. Na místě skladu, který byl v epicentru výbuchu, se vytvořil 43 metrů hluboký a přes 120 metrů široký kráter, který zaplavila mořská voda. Dusičnan amonný (ledek) byl v roce 2013 zabaven z plavidla Rhosus, převážejícího náklad ledku z Gruzie do Mozambiku a následně skladován v bejrútském přístavu po dobu více než 6 let. Libanonští celníci několikrát žádali soud, aby nařídil odvoz tohoto materiálu, nebylo jim však vyhověno. Podle bezpečnostní služby mohly být zdrojem požáru svařovací práce ve skladu.

Tlaková vlna poškodila budovy v okruhu deseti a více kilometrů. Ulice Bejrútu lemovala převrácená auta, zdivo z poškozených budov a trosky vyražených oken a dveří. Bylo zničeno i silo v bejrútském přístavu, které obsahovalo 85 % libanonských zásob pšenice. Ta je podle dostupných informací kontaminovaná a nepoužitelná. Vzniklé materiální škody odhadl guvernér na 3–5 miliard dolarů. Výbuchem byly vyřazeny z provozu čtyři bejrútské nemocnice. K události navíc došlo v době pandemie covid-19, kdy zdravotnická zařízení byla přetížena infikovanými pacienty a nebyla schopna přijímat zraněné. Výbuch také zcela zničil jediný významný libanonský přístav. Bejrútské letiště, nacházející se přibližně 9 km od místa výbuchu, utrpělo sice škody, ale zůstalo provozuschopné.

Někteří Libanonci z tragédie obvinili vládu a rozsáhlou korupci vládnoucích elit. V Bejrútu se 8. srpna konala velká protivládní demonstrace, při které dav zaútočil na několik ministerstev. Při střetech zahynul jeden policista a kolem 700 lidí na obou stranách bylo zraněno. Protesty pokračovaly i v následujících dnech. Předseda vlády Hasan Dijáb 10. srpna oznámil demisi svého kabinetu.

K 10. srpnu byly uváděny ztráty 220 mrtvých, kolem 110 nezvěstných a asi 6 000 zraněných. Přibližně 300 000 lidí přišlo o přístřeší.

8.9 /10

košík

Zhlédnuto: 22 874x Hodnocení: 8.9/10 Komentářů: 18 Kategorie: galerie

Značky: destrukce , exploze , výbuch , lidé , fotografie , město , sklo , libanon , katastrofa , bejrút

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Samý krásný štíhlý baby! Ne jak ty naše vyžraný namyšlený zkurvy...
proč si tam neuklidí, je tam hrozný bordel...
Jen makejte zmrdi černý
To silo bylo stavěl Pardubickej Průmstav.....
Bylo nebylo, bylo silo a pak nebylo.
Čubičky kupodivu dobrý, brnklo mi v tykadýlku
  • Kim
  • 31.08.2020 10:04
Chanov a Luníkov
Ta fotka č.20 je Frankfurt nebo Hamburk?🤔
Mnichov
#1, #4, #14 - ženský zase přehrávají 🙄
tak mohli by si už konečně uklidit...
Slimák na fotce č2 se bude divit až se probudí 😁 že město je v prdeli a on všechno prochrápal 🤣