Černobyl/Pripjať - 32 let poté

30. prosince

UKRAJINA: Rumunský fotograf Cristian Lipovan (na obr. 1) se vydal do ukrajinského Polesí, kde navštívil okolí jaderné elektrárny Černobyl a přilehlé "město duchú" Pripjať.

V noci 26. dubna 1986 začala evakuace oblasti v důsledku výbuchu v jaderné elektrárně Černobyl. Město s 50 000 obyvateli, které sloužilo jako sídliště pro pracovníky JE Černobyl a jejich rodiny, bylo odstaveno od dodávek plynu, vody, dálkového vytápění a elektřiny. Pripjatí začaly projíždět speciální milicionářské jednotky dohlížející na kolony autobusů a nákladních aut odvážejících obyvatelstvo města. Řada obyvatel města zemřela na nemoci z ozáření, ostatní se přestěhovali zejména do Kyjeva a Slavutyče – nového města vybudovaného asi 50 km na východ od Pripjati. Po evakuaci lidí z této oblasti zůstalo vše tak, jak to tamní obyvatelé zanechali. Na prádelních šňůrách stále visí prádlo kývající se ve větru a v obchodech lze stále spatřit vystavené zboží.

Dnes je Pripjať „město duchů“ – mrtvá, neobydlená zóna, technický stav značné části domů i občanského vybavení začíná být velmi špatný. Roku 2005 například došlo vlivem povětrnostních podmínek a prosakující vody k částečnému zhroucení budovy bývalé střední školy. Zóna je dnes chráněna vojáky, kteří mají zabránit rabování, které se v ní začalo po havárii objevovat. Všechny dveře jsou otevřené, aby se snížilo riziko pro návštěvníky.

 

Okolí města je stále silně zamořené, v dnešní době především cesiem a bude muset uplynout nejméně 22,000  let od havárie, než dojde k poklesu radioaktivity na úroveň, která je pro lidský organizmus únosná. Samotná Pripjať není příliš kontaminovaná, mimo jiné protože po havárii byla provedena dekontaminace, včetně výměny 20cm ornice v městských zelených plochách. Byl předpoklad, že se do města lidé vrátí. Na některých místech se dá zdržovat určitý čas, záleží na velikosti zamoření. Na silnici a podobných zpevněných plochách se téměř žádná vrstva radioaktivních látek škodících zdraví nenachází, naopak vysoce radioaktivní jsou zelená místa, kde nešlo provést výměnu ornice technikou. V blízkosti jaderné elektrárny Černobyl hladina kontaminace stoupá. V samotných domech, kde se tolik neprojevují povětrnostní podmínky, je však situace o několik stupňů horší než na zpevněných plochách.

Pokud zamoření ustoupí, pak bude možné například zbytky města zbourat a postavit město nové. Problém potenciální obnovy města samotného je dnes více ekonomický než samotného zamoření, není důvodné předpokládát, že by desítky tisíc lidí našly v rozumné vzdálenosti uplatnění. V posledních letech sílí snahy o vybudování skanzenu z tohoto města – jako věčnou výstrahu před lidskou nezodpovědností a neúctou k přírodním zákonům.

9.4 /10

košík

Zhlédnuto: 20 720x Hodnocení: 9.4/10 Komentářů: 66 Kategorie: historie

Značky: galerie , fotograf , ukrajina , radioaktivita , jaderná elektrárna , fotografie , město , evropa , apokalypsa , rumunsko , černobyl , pripjať , havárie , katastrofa

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Týdenní pobyt v Pripjati vám 100 % vyléčí rakovinu. Ozáření 100 x lepší jak na Brněnském ,,Žlutém kopci'' !!! Kde to musíte těžce zaplatit a nefunguje to !!!
Jen pro upřesnění, evakuace obyvatel Pripjati nebyla zahájena v noci 26. dubna, ale až 27. dubna odpoledne, tedy cca 36 hodin po výbuchu reaktoru. Tehdejší Sovětské úřady celou havárii 30 hodin tajily. Až když ve Švédsku při rutinním měření u jedné z jaderných elektráren byly naměřeny vysoké hodnoty radice a byl zjištěn jejich skutečný původ, teprve soudruzi přiznali, co se vlastně stalo. Co se týká té ornice, nebyla vyměněna, ale pouze odtěžena ta kontaminovaná.
Nejseš náhodou z Prahy hele vole ? Vypadá to tak !!! 😄
Tak vypadáš spíš ty.
https://www.youtube.com/watch?v=9E7PccOBzNY IVAN DONOVAL zajtra podte na tento kanal uvidite to ,ale krajsie lepsie a bude komentár , na týchto fotkách je vsetko fake
Kdo se chce přesvědčit o bezpečnosti/nebezpečnosti, ať tam vyrazí s Geigerem sám. Po havárii elektrárna vesele fungovala dál skoro patnáct let a krátce po výbuchu dokonce pokračovala výstavba dalších dvou bloků. Jinak značná část těch fotografií je vylepšena pro efekt (přidávání a aranžování předmětů). Atmosféru tomu ale upřít nelze.
  • Joan
  • 31.12.2018 03:19
taky si myslim, že ty prachy v pokladně jsou fake !:-)
Přesně tak, někteří lovci ,,senzačních" fotografií takto činí i přes zákaz čehokoliv se v zakázané zóně dotýkat.
konečně tam někdo vymaloval a uklidil po 32 letech
Jak někdo řekne ,že je tam už bezpečno tak z toho udělají byznys jako všude na světě a budou vybírat jak Poláci na prohlídku Osvětimi
Všechno stojí prašule 😞
Na ty HDR fotky se nedá dívat...
sem divnej když se mi to líbí a kdyby to bylo možný tak bych se tam i odstěhoval ?
Strasny klud tam je.. Obcas daka zver.. Ale inak ticho.. Idealne miesto na fotenie nocnej oblohy.. O desiatej vypinaj prud.. A niesi prvy, ktory spomina, ze na stare kolena by tam odisiel 😄
tak to je pohodička 😄
V Cernobyle a Pripjati som stravil asi tri tyzdne a urobil som odtial hodinovy dokument... Kratky trailer z pohladu ako som videl Pripjat ja https://www.youtube.com/watch?v=wj15PsKVRU8
Pěkný, večer to dám na front pokud nevadí.
jasne, v pohode 🙂
chcípneš v 45ti letech
Pekné, bol tam aj urbex Ivan Donoval ale osobne by som povedal, že to nestojí za to. https://www.youtube.com/channel/UC3SZafmJ0dejVwJKsKJHq0Q/videos Onedlho vraj bude mať na túto tému ešte jedno lepšie video.
Si mal stastie 😄 tyzden predtym tam boli poliaci, co sa stratili hladajuc dron, a prespali v dakej bytovke.. Takze o tyzden, len spomenut dron, bolo nebezpecne 😜
kto este netocil v Cernobyle nech sa hlasi u sudruha Zincicu
Kokotovi urezať ruky za to HDR.