Den D

18. června

6.června 2018 bylo 74.vyročí dne, kdy započala bitva o Normandii (operace Overlord), která nakonec vedla ke kapitulaci Německa a konci druhé světové války v Evropě. Invaze byla nejdříve plánována na 5. června 1944, ale nepřízeň počasí zapříčinila odklad. Vrchní velitel spojeneckých sil generál Dwight D. Eisenhower odložil vylodění na 6. červen a toto datum je nyní známo jako „Den D“. 

Samotné vylodění bylo úspěšné - německé jednotky byly zatlačeny od pláží a přinuceny k ústupu směrem na jih a východ. Veliká část z nich však byla zničena, a to buďto díky nepřetržitým útokům spojeneckého letectva, nebo díky Hitlerově neústupnosti (jednotky nedostaly zavčas povolení k ústupu).

Spojenci museli prorazit z Normandie, osvobodit Bretaň a následně postupovat do vnitrozemí, směrem k Paříži. Aby toho dosáhli, rozhodl se generál Eisenhower rozdělit Normandii do dvou sektorů: britského a kanadského na východě a amerického na západě. Šlo o to, aby Britové a Kanaďané na východě vázali německé tankové divize, které se přemisťovaly z Pas-de-Calais, zatímco Američané na západě obsadí poloostrov Cotentin s přístavním městem Cherbourg a prorazí do Bretaně. Dalším důležitým strategickým cílem se stalo město Caen v britském sektoru. Jako největší Normandské město bylo Caen důležitou strategickou křižovatkou v oblasti. Němci však ve městě a jeho okolí drželi až osm pancéřových divizí a sedm pěších divizí, a tak se stalo, že i když mělo být Caen dobyto už 6. června, protáhly se boje o město na dlouhé dva měsíce. 

Během Dne D se ze 7 000 lodí všech 8 států vylodilo 156 000 spojeneckých vojáků a 20 000 vozidel. Zahynulo asi 12 000 Spojenců a 7000 Němců. Během spojeneckého bombardování zahynulo přes 20 000 francouzských civilistů.

9.6 /10

košík

Zhlédnuto: 29 574x Hodnocení: 9.6/10 Komentářů: 117 Kategorie: video

Značky: usa , historie , německo , kanada , army , voják , válka , velká británie , armáda , francie , 2.světová válka , letecký útok , bitva , nacisté , spojenci

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
To byla trochu jiná válka než teď. Dřív skoro z očí do očí.....dnes se střílí 2 km daleko, pak tam pošlou hejno bombardérů a nakonec zjistí, že trefili slepici a jednoho barana s ofcou. Docela by mě zajímalo, jak by na tom byla USA pěchota v konfliktu na Dombase, tam nikdo nikam neutíká a bojuje se tvrdě......asi by to bylo trochu prozření pro vojáky, kteří byli v Afghánistánu. Na Ukrajině se jedou vzájemný tankový duely a dělostřelecký přepady..jinej level.
Jo a ještě by taky mohli dementi vyndat cepíny a sudlice a jít do toho prsama. Dnes se bojuje jinak. My snipeři to sundaváme na 3 km. Ale jako bys nic nevěděl.
A ty seš malé dítě a né sniper, tak si zapni call of Duty a mazej pařit. Odstřelovači mají ve válce absolutně jinej cíl, než postřílet celou pěchotu. Mají zabíjet jen velící důstojníky a protivníkovi odstřelovače. Jinak se na obyčejné vojáky odstřelvoači nepoužívají. Demente.
Pokud si myslíš, že snipeři se ve válce zaměřují na střílení důstojníků, pak se mýlíš. To jenom ve filmech. Hlavní role válečných odstřelovačů je především psychologická (přečti si např., co uměl s psychikou ruských vojáků Simo Häyhä) a hlídání vybraných území před nepřátelskými aktivitami. Příkladem jsou třeba ulice ve městěch, přes který nesmí nepřítel projít. Těžká technika se k tomu nehodí. Odstřelovač ti ulici ohlídá i na dva km.
To sis přečetl v příručce malého sviste? Nebo kde sloužis... Abych věděl, na jakým útvaru jsou takový dementi
chlapec si pustil nepritele pred branami a americkeho snipera a dela ramena.. skoda ze se pletes ty... a to mi stacilo jen s odstrelovacema ve Vyskove chlastat a vim vic jak ty 😄
Tak ty jsi hlavně rád, že do sebe narveš ke svačině chleba s máslem, co ti připravila máma do školy.
Ty kurburte, co to meleš za sračky. Použij Google, abys zjistil, kdo já jsem. Víš úplný hovno, ale meleš tady pantem jako ranenej krypl.
Zkusil jsem Google s tvým jménem jak říkáš a píše mi to tohle: Gay je člověk (konkrétně muž), kterého přitahují muži. Používá se také pro označení této vlastnosti. Původem anglické slovo se ujalo v mnoha evropských i mimoevropských jazycích. …… Ale neboj se nejsem homofobní, akorát je mi z vás trochu špatně.
Takovej analobijec dokáže často velký věci. Treba Jean Marais. Opět použij Google ty tupce. Uvidíš, kdo to byl.
Pravej sniper ti v hospodě ve Vyškově neřekne o svém povolání nic. Pokud ano tak kecá.

Zobrazit celou diskuzi