Den D

18. června

6.června 2018 bylo 74.vyročí dne, kdy započala bitva o Normandii (operace Overlord), která nakonec vedla ke kapitulaci Německa a konci druhé světové války v Evropě. Invaze byla nejdříve plánována na 5. června 1944, ale nepřízeň počasí zapříčinila odklad. Vrchní velitel spojeneckých sil generál Dwight D. Eisenhower odložil vylodění na 6. červen a toto datum je nyní známo jako „Den D“. 

Samotné vylodění bylo úspěšné - německé jednotky byly zatlačeny od pláží a přinuceny k ústupu směrem na jih a východ. Veliká část z nich však byla zničena, a to buďto díky nepřetržitým útokům spojeneckého letectva, nebo díky Hitlerově neústupnosti (jednotky nedostaly zavčas povolení k ústupu).

Spojenci museli prorazit z Normandie, osvobodit Bretaň a následně postupovat do vnitrozemí, směrem k Paříži. Aby toho dosáhli, rozhodl se generál Eisenhower rozdělit Normandii do dvou sektorů: britského a kanadského na východě a amerického na západě. Šlo o to, aby Britové a Kanaďané na východě vázali německé tankové divize, které se přemisťovaly z Pas-de-Calais, zatímco Američané na západě obsadí poloostrov Cotentin s přístavním městem Cherbourg a prorazí do Bretaně. Dalším důležitým strategickým cílem se stalo město Caen v britském sektoru. Jako největší Normandské město bylo Caen důležitou strategickou křižovatkou v oblasti. Němci však ve městě a jeho okolí drželi až osm pancéřových divizí a sedm pěších divizí, a tak se stalo, že i když mělo být Caen dobyto už 6. června, protáhly se boje o město na dlouhé dva měsíce. 

Během Dne D se ze 7 000 lodí všech 8 států vylodilo 156 000 spojeneckých vojáků a 20 000 vozidel. Zahynulo asi 12 000 Spojenců a 7000 Němců. Během spojeneckého bombardování zahynulo přes 20 000 francouzských civilistů.

9.6 /10

košík

Zhlédnuto: 29 457x Hodnocení: 9.6/10 Komentářů: 117 Kategorie: video

Značky: usa , historie , německo , kanada , army , voják , válka , velká británie , armáda , francie , 2.světová válka , letecký útok , bitva , nacisté , spojenci

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Chlapi já na tohle vůbec nemusim koukat ani to číst, protože sem hrál hru Medal of Honor Allied Assault a tam bylo vše podstatný...
Ahoj já taky , zrovna včera jsem to dohrál , dlouho mi trvalo než jsem přišel na to jak se dostat přes pláž k bunkrům
Přesně tak, v CoD válku vyhráli američané s multikulturně a genderově "vyváženým" praporem, kde byl běloch spíše v pozadí konfliktu, nebo rasisty jmenován generálem. V připravovaném baťáku se odhalují dříve zapomenuté a stranou utajované válečné reálie druhé sv. války, jako mechanické náhrady končetin, bojové malování podobné u primitivních kmenů, převaha žen a negrů. Takže video musí být fejk, protože samý muž a ještě k tomu běloch.
Tak v dnešních hrách už určitě...ale starý poctivý hry z roku 2001-2005 tam ješte bojovali jen samý bílý 😄
Pravda, posádku lodě jsem znal skoro nazpaměť, díky několikanásobnému přechodu přes pláž bez autohealu, který frustroval ale zároveň bavil.

Zobrazit celou diskuzi