Indické morče

13. května

INDIE: 19.března 2020 se ve vesnici v Rádžasthánu narodilo dítě s anencefalií. Dětem s touto poruchou obvykle chybí telencephala, největší část mozku, skládající se hlavně z mozkových hemisfér, včetně neokortexu, který je zodpovědný za poznání. Zbývající část lebky je obvykle pokryta pouze tenkou membránou - kůže, kosti, mozkové pleny, atd. chybí. Tito novorozenci většinou nežijí déle než pár hodin. 

Národní institut neurologických poruch a mozkového infarktu (NINDS) popisuje projevy této poruchy následovně: "Dítě narozené s anencefalií je obvykle slepé, hluché, neví o své okolí a není schopno cítit bolest. I když někteří jedinci s anencefalií se mohou narodit s hlavním mozkovým kmenem, absence funkční mozkové hemisféry trvale vylučuje možnost, že získají povědomí o svém okolí."

Neexistuje žádný lék nebo standardní léčba pro anencefalii a prognóza je smrt. Většina anencefalických plodů (v 55% nepřerušených těhotenství) nepřežije porod. Ti, kteří přežijí, obvykle umírají během několika hodin nebo dní po porodu na srdeční zástavu.

Pouze ve 4 zaznamenaných případech dítě s anencefalií přežilo delší časové úseky. Zatím nejdéle žila Angela Morales z USA, která zemřela v roce 2017 ve věku 3 let a 9 měsíců. Kvůli své prognóze se novorozenci s anencefalií neresuscitují. 

7.3 /10

košík

Zhlédnuto: 28 862x Hodnocení: 7.3/10 Komentářů: 54 Kategorie: galerie

Značky: indie , novorozenec , onemocnění , porucha , dítě , genetika , asie , mimino , syndrom , defekt , mimozemšťan

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Všimli jste si že většina těchhle (ne)domrdů je z Indie?
asi nemají čas na domrdání a pak to tak dopadá 😃

Zobrazit celou diskuzi