Karanténa posádky Apolla 11

03. dubna

Po dobytí Měsíce (20.července 1969) a úspěšném návratu na Zemi (24.července 1969) se posádka letu Apollo 11 ocitla v karanténě. NASA se obávala možné kontaminace neznámými mikroby z vesmíru a tak kvůli ochraně před mimozemskou nákazou putovali plukovník Buzz Aldrin, velitel Neil Armstrong a podplukovník Michael Collins na necelé tři týdny do mobilního kontejneru. Ten dokázal pojmout až stovku lidí a obsahoval například knihovnu či společenskou místnost.

Po přístání na hladině Tichého oceánu byli astronauti oblečeni do oděvů BIG (Biological Isolation Garments, oděv biologické izolace), aby se z měsíčního prachu na lidi nedostali mikrobi. Vrtulníkem byli odvezeni na letadlovou loď USS Hornet, kde v izolaci oslavili i Armstrongovy 39. narozeniny a přes fólii se pozdravili s prezidentem Richardem Nixonem, ředitelem NASA Thomasem Painem a kolegou Frankem Bormanem. Hornet doplul do Pearl Harboru, odkud astronauti pokračovali letecky do Johnsonova vesmírného střediska v Houstonu. Po skončení karantény měli den volna, který strávili s rodinami, a od 13. srpna vyrazili na slavnostní turné po Spojených státech. Během další 45denní cesty projeli 25 zemí světa. Aldrin později přiznal, že za cestu na Měsíc obdržel diety ve výši 33 dolarů 31 centů (dnes to odpovídá asi 217 dolarům).

Po dalších misích Apollo 12 a 14 už NASA s karanténou přestala, když bylo jasné, že je oběžnice jen mrtvým tělesem a kontaminace nehrozí.

9.1 /10

košík

Zhlédnuto: 22 753x Hodnocení: 9.1/10 Komentářů: 56 Kategorie: historie

Značky: usa , nebezpečí , nasa , vesmír , kontejner , 60.léta , virus , letadlová loď , astronaut , 20.století , mimozemšťan , karanténa , apollo , neil armstrong , nákaza

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Není tam Tereza Pergnerová ?Akce Nový domov

Zobrazit celou diskuzi