Kobra zebrovaná

29. května

NAMIBIE: Nebezpečný jedovatý had Kobra zebrovaná (Naja nigricincta) na lovu chameleona. Toho uštknula a počkala, až jed zabere. 

Tato středně velká plivající kobra je aktivní hlavně v noci, kdy loví malé obratlovce.Přes den se schovává v úkrytu. V případě ohrožení zaujímá postavení typická pro kobru a pokud se hrozba ještě přibližuje vystříkává jed do očí útočníka, čímž získává čas pro útěk do úkrytu. Jed je směsicí neurotoxinů a cytotoxinů, které tvoří značně převládající složku. V místě uštknutí se vytváří puchýře u krvácející rány, po nějakém čase začne postupovat nevratná nekróza tkáně. Při aplikaci většího množství jedu, může dojít k ochrnutí svalů, následně i poruchám dýchání, vedoucím k udušení oběti. Zejména pro děti může představovat smrtelné nebezpečí. Jed není tak silný jako u jiných kober - zasažení jedem do oka může vyvolat dočasnou slepotu, značnou bolest a pálení. Nejvyšší nebezpečí nepředstavuje jedovatost, ale obliba hledat potravu v lidských obydlích a případy záměny člověka s možnou teplokrevnou kořistí. 

8.8 /10

košík

Zhlédnuto: 21 741x Hodnocení: 8.8/10 Komentářů: 36 Kategorie: příroda

Značky: dokument , živočich , útok , zvíře , afrika , had , kousnutí , příroda , namibie , kobra , jed , uštknutí , chameleon

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Vysvětlí mi někdo jak dělají ty záběry z blízka? To mají tak kvalitní kamery, který na velkou vzdálenost dokážou mít takovouhle kvalitu záběru?
Nasadí si dvoje plenky a jde to točit z blízka
Premejsleli ste nekdo jak se tohle nataci? Kdyz sem byl malej a hloupej jak vy tak sem si myslel ze kameramani cekaj nez se neco podobny viz. video proste stane. Coz je totalni sracka a realita je takova ze vezmou chameleona strcej do nej aby cupital k hadovi a prd prd prd a je to (mrdky)
Aby ses neposral.
  • H34D
  • 31.05.2020 19:49
..to zavisi od rezisera a rozpoctu.. nie kazdy si moze dovolit cakat stovky hodin na skvely zaber..
Chameleon si do poslední chvilky věřil.. Já bych tu mrdku rozšlapal. Rychlej šlapák na xicht a může stříkat leda do hlíny.
To přesně dělaj ochránci lidskch práv, šlapou bílejm lidem co choděj do práce do ksichtu. Chameleon vs Kobra bohužel , když by byli síly obráceně tak ji sejme hned, příroda je v pořádku rozvrtaný to máme my.
Chamíci jsou boží a nerad na tohle koukám, ale je to tak... koloběh života jede dál. Jinak kobra teda taky parádní kousek.
kosiku, rad s tebou vyletim do prirody 😃
  • Yura
  • 29.05.2020 13:40
Nemam rad tyhle dokumenty, kde se toci o plazech, hmyzu a pod.. Protoze ty mrdky ty ruzne scenare sami naaranzujou.. U toceni velkych zvirat to nejde, proto taky trva natocit paradni zabery klidne roky, ale u tech mensich zvirat aby nemuseli kvanta casu cekat na neco co se stejne nestane, tak treba tu jesterku nadrogujou, privazou na vetev a jakoze ju kobilka chytla a pod.. V tomhle pripade toho chudaka urcite proste tomu hadovi predhodili...
Toho barevnýho chlapíka je mi líto. Bojoval do poslední chvíle.
Mě jednou uštkl králík. Drobná rovná krvavá ranka, ale štípalo to jak piča.
si mal stastie, asi nebol jedovaty
Rejsek nebo kralik?
mě uštkl kapr a bylo to spíš příjemné.
Tu potkat v baraku v sobotu rano po kalbe, tak na ni taky plivnu a zdechne.
Ulet tihle wild life filmari. Jak to asi natacej? "Kamera jede, akce!" "Pockej, spatny nasviceni, vrat se, sjedeme to znovu."
Přesně tak. "kolik máme ještě dobrovolníků?"