Krymská jaderná elektrárna

27. března

KRYM: Pár snímků z oblasti opuštěné Krymské jaderné elektrárny, která byla rozestavěná, ale nikdy nedokončená. Nachází se severně od Aktašského jezera u města Ščolkine v Autonomní republice Krym. Je zapsána do Guinnessovy knihy rekordů jako nejdražší nedokončená stavba světa. Stavba stála půl miliardy sovětských rublů plus čtvrt miliardy v nepoužitém materiálu uskladněném na stavbě. V přepočtu na dnešní kurz ruského rublu by šlo o desítky miliard.

 

Stavba začala v roce 1976 v době budování jaderných elektráren jako symbolů pokroku po celém Sovětském svazu. Nedaleko od elektrárny o dva roky později bylo postaveno město Ščolkine, kde byli ubytováni dělníci pracující na stavbě elektrárny. Stavba se táhla a postupovala jen pomalu. Po černobylské havárii byly zpřísněny kontroly a následná inspekce roku 1987 shledala, že elektrárna stojí na půdě, která je kvůli blízké přítomnosti slaného Aktašského jezera nestabilní. Výstavba elektrárny proto byla ukončena, první reaktor byl v té době dostavěn na 80 procent, druhý na 18. Po několika letech politických diskusí bylo v roce 1989 definitivně rozhodnuto elektrárnu nedostavět.

Na stavbě byl použit pro instalaci vnitřních částí reaktorových bloků jeřáb dánské výroby. Na stavbě zůstal opuštěn do roku 2003, kdy byl prodán ukrajinskou vládou za 310 tisíc hřiven.

Elektrárna je dnes zcela přístupná a nehlídaná. I proto, že leží nedaleko mořského pobřeží a turistických kapacit, slouží jako turistický cíl. Od ruské anexe Krymu ale turistů ubývá. V druhé polovině 90. let se zde konalo několik ročníků známého ukrajinského festivalu elektronické hudby KaZantip.

9.3 /10

košík

Zhlédnuto: 24 175x Hodnocení: 9.3/10 Komentářů: 57 Kategorie: galerie

Značky: ukrajina , stavba , jaderná elektrárna , fotografie , evropa , krym , průmysl , elektrárna

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
https://www.youtube.com/watch?v=ONEm1ph3MP4&t=2171s tohle možná někteří z vás ocení
Tvoyo zhelaniye skoro ispolnitsya. Idi ko mne. 🙂
To by byl dobrý kriminál
Krym-inál
nikto nema pravdu len vy zapredane kurvy a vase media! Ste hrozbou pre fungovanie ludstva a mieru na Zemi.... neuznavate ziadne ine argumenty, len tie vase! Ked ta III.WW naozaj vypukne o co vam ide, ja budem na opacnej strane a verte.... ja si vas kurvy najdem!!!
Kurva ty jsi tragéd. Paranoidní padesátníky, který si myslí že spiknutí číhá za každým rohem. Válečný štváč plný nenávisti, který však z toho co sám dělá viní jiné. Mám dojem, že tu válku spíš chceš ty. Pořád stejná písnička, až vypukne, jak si všechny najdeš. Nezapomeň ještě všem vynadat do duhových buzen, skomolit nicky do nadávek. Znovu tě roznesli v komentech a ty to nedokážeš přežít tak si musíš vylít vztek viď ublíženče? A nezapomeň kouřit Putinovi celou noc
tu si pozri sediva piča https://www.youtube.com/watch?v=MFEk-yeZUhE neodpisuj mi tvoj nazor, lebo ma nezaujima a nemam v plane ti ho vyhovarat ako to robite vy liberalne buzny....
Nudááá pořád ty stejné kecy, stejné nadávky, hovno umíš a nic víc nevymyslíš. Ubohé jako vždy a strapnil ses jako vždy, ty si v tom snad libuješ.
A kde je zaruka, ze chlapek z toho videa neni jen tak leckdo a rikal to co ma predepsane? Chlape ty zijes v neustalym strachu z nejakeho konspiracniho spiknuti, vzpamatuj se a uzivej si zivota, nesnaz se porad polarizovat spolecnost a nekoho nenavidet. Ja kdyz vidim ty blitky, co ruska televize denne nalejva do hlav lidem tak mi je z toho soufl. Napriklad mala ochutnavka https://www.youtube.com/watch?v=SkMzLPDNR8Q
Ten Krym pod Putinem jenom vzkvétá 🙂
Podívej se na datum výstavby a porovnej s datumem dnešním 🙂
To byla nadsázka.
to uz sa kradlo vsade. u nas tak stavali Rusaci synchrotron z deblokacii, fakulta postavila tunel a rusaci tam mali priniest techniku, najskor to malo stat 4 mio usd, potom zmizlo dalsich 20 mio usd a za 20 rokov tam nedoniesli ani kus dratu. Rusaci nie su sprosti, oni vam nikdy nic dobre nedaju co za nieco stoji. mozno nejake stare rachejtle atd, ale aj ropa sla v east blocku za dolare. a jadrovu techniku atd vam nedaju ani za dolare, akurat vas ojebu jak ukrainu
dodelat sadroše vymalovat a může začít ...horší než fukusima to nebude
podle postavičky a odkazu níže, pěkná čubička, ale pokud neumí svíčkovou tak ať táhne....ošustit a opustit.
Podle fotky číslo 9 je to asi spíš TURBO jaderný reaktor.....
Turbo z Golfa
Takových nedokončených projektů je mnohem víc. Z našich luhů a hájů pak třebas Temelín - blok 3,4 nebo elektrárna v Počeradech(paroplynka), která se dostavěla, vyzkoušela, zkolaudovala a kvůli ceně plynu a obnovitelným zdrojům uzavřela a zakonzervovala "do budoucna"... V něměcku ve východním bloku pak stejně dopadla JE Greifswald, kde se blok 6 (stejný jako v Dukovanech) dokončil, ale nikdy nespustil a dnes se rozebírá na náhradní díly.
a rakousko https://cs.wikipedia.org/wiki/Jaderná_elektrárna_Zwentendorf ...tam to dodelali a nespustili... 😃