Krymská jaderná elektrárna

27. března

KRYM: Pár snímků z oblasti opuštěné Krymské jaderné elektrárny, která byla rozestavěná, ale nikdy nedokončená. Nachází se severně od Aktašského jezera u města Ščolkine v Autonomní republice Krym. Je zapsána do Guinnessovy knihy rekordů jako nejdražší nedokončená stavba světa. Stavba stála půl miliardy sovětských rublů plus čtvrt miliardy v nepoužitém materiálu uskladněném na stavbě. V přepočtu na dnešní kurz ruského rublu by šlo o desítky miliard.

 

Stavba začala v roce 1976 v době budování jaderných elektráren jako symbolů pokroku po celém Sovětském svazu. Nedaleko od elektrárny o dva roky později bylo postaveno město Ščolkine, kde byli ubytováni dělníci pracující na stavbě elektrárny. Stavba se táhla a postupovala jen pomalu. Po černobylské havárii byly zpřísněny kontroly a následná inspekce roku 1987 shledala, že elektrárna stojí na půdě, která je kvůli blízké přítomnosti slaného Aktašského jezera nestabilní. Výstavba elektrárny proto byla ukončena, první reaktor byl v té době dostavěn na 80 procent, druhý na 18. Po několika letech politických diskusí bylo v roce 1989 definitivně rozhodnuto elektrárnu nedostavět.

Na stavbě byl použit pro instalaci vnitřních částí reaktorových bloků jeřáb dánské výroby. Na stavbě zůstal opuštěn do roku 2003, kdy byl prodán ukrajinskou vládou za 310 tisíc hřiven.

Elektrárna je dnes zcela přístupná a nehlídaná. I proto, že leží nedaleko mořského pobřeží a turistických kapacit, slouží jako turistický cíl. Od ruské anexe Krymu ale turistů ubývá. V druhé polovině 90. let se zde konalo několik ročníků známého ukrajinského festivalu elektronické hudby KaZantip.

9.3 /10

košík

Zhlédnuto: 24 137x Hodnocení: 9.3/10 Komentářů: 57 Kategorie: galerie

Značky: ukrajina , stavba , jaderná elektrárna , fotografie , evropa , krym , průmysl , elektrárna

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Tohle je ta štětka z fotek. https://www.instagram.com/siarova_crimea/
pěkná čubička z instagramu
Pekna baba, zcestovana podla fotiek a snad nebude uplne blba
hmmm, a kdopak jí to cestování asi platí ? 🤔😏

Zobrazit celou diskuzi