Kumbh Mela 2019

22. ledna

Kumbh Mela (česky Kumbhaméla) je hinduistická pouť, která se koná čtyřikrát za dvanáct let a místo jejího konání se střídá ve čtyřech městech: v Iláhábádu, Haridváru, Udždžainu a Násiku. Letos probíhá od 15. ledna do 4. dubna v prvně jmenovaném Iláhábádu. Jde o největší duchovní setkání na světě, kterého se účastní obrovské množství lidí -  tisíce nahých sádhuů, svatých mužů, guruů různých sekt a přes 30 milionů dalších hinduistů. Např. v roce 2001 se v Allahabádu sešlo rekordních 60 milionů věřících.

Rituál Kumbh Mely má dlouhou tradici a váže se k mytologickému stloukání vesmíru. Tehdy vznikla ambrozie, nápoj bohů. Ambrozie dává sílu a nesmrtelnost, a proto se o tuto vzácnou tekutinu strhla bitka mezi bohy, ásury a tisíci dalších bytostí hinduistického zásvětí. Hrnek ambrozie nakonec odnesl bájný pták Garuda, pomocník Višnua a jeho váhana. Tekutina mu však čtyřikrát ukápla na místa, kde se od té doby slaví tento „svátek hrnku", Kumbh Mela. Význam svátku není jen v síle setkání věřících. Jak už napovídá mytologie, jedná se o oslavu úrodnosti, božské nesmrtelnosti a trvalosti řádu. Pro filosofičtěji laděné hinduisty je zároveň příležitostí k výměně myšlenek - jakýmsi parlamentem hinduismu.

Rituál probíhá na břehu řeky, kam věřící přijíždějí, aby se obřadně vykoupali a polili posvátnou vodou. Setkávají se tu svatí muži, oblečení v šafránových látkách a natření barevnými hlinkami nebo popelem. Masy poutníků hromadně krmí a obdarovávají svaté muže, a stejně tak i chudé a nemocné členy společnosti. Během těchto aktivit se tančí, zpívá, obětují se květiny a některé plodiny, probíhají diskuse.

Kumbhaméla je vlastně spojení dvou sanskrtských slov kumbha a mela, přičemž první znamená džbán a druhé setkání. 

6.3 /10

košík

Zhlédnuto: 19 332x Hodnocení: 6.3/10 Komentářů: 38 Kategorie: galerie

Značky: indie , lidé , náboženství , svátek , hinduismus

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Chceš na jednu noc najít ženu? Vítejte na = = > www.SweetSex.top

Zobrazit celou diskuzi