Marilyn Monroe v Koreji

08. dubna

V roce 1954, několik měsíců po konci Korejské války, se vydala Marilyn Monroe zlepšit náladu vojákům, kteří v Koreji stále ještě pobývali na americké základně. Někteří na ni čekali hodiny předem aby si zabrali nejlepší místa přímo před pódiem.

[Bulvární okénko -  Marilyn necestovala až z Ameriky, ale z Japonska, kde byla tou dobou na líbánkách s manželem Joem DiMaggiem. V manželství údajně panovalo napětí a Marilyn musela snášet jeho žárlivé scény. Cesta na korejský poloostrov jí proto přišla celkem vhod a posloužila jako odpočinek.]

 

Korejská válka začala v červenci roku 1950 jako důsledek politického rozdělení Koreje na konci druhé světové války. Od roku 1910 do roku 1945 byl korejský poloostrov okupován Japonským císařstvím. Po porážce Japonska byl poloostrov pod sovětsko-americkým dohledem rozdělen podle 38. rovnoběžky na jižní část okupovanou Američany a severní část okupovanou Sověty. Zatímco na jihu byl ustanoven formálně demokratický režim pod vedením I Sung-mana, na severu vládl komunistický režim v čele s Kimem Ir-senem (děd vepříka Kima Čong-una)

Po napětí mezi oběma vládami a vpádu severokorejských jednotek do Jižní Koreje situace vyústila v otevřený konflikt, který byl ukončen až o tři roky později.  27. července 1953 byla podepsána dohoda o příměří, která obnovila hranici kolem 38. rovnoběžky a vytvořila Korejské demilitarizované pásmo. 

7.6 /10

Celestýna

Zhlédnuto: 21 399x Hodnocení: 7.6/10 Komentářů: 26 Kategorie: historie

Značky: usa , konflikt , voják , válka , koncert , zpěv , jížní korea , severní korea , zpěvačka , základna , marilyn monroe , korea

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
neznasim boty, kde zenskym couhaji prsty ven,,

Zobrazit celou diskuzi