Nehoda Kennyho Bräcka z roku 2003

28. prosince

Dnes 52letý úspěšný švédský závodník Kenny Bräck a jeho vážná nehoda během závodu série Indy Racing League na okruhu Texas Motor Speedway. 

Ve 187.kole posledního závodu sezóny přišel kontakt s Tomasem Scheckerem. Po leteckém nárazu do pletiva se Kennyho stroj rozpadl. V té chvíli zažil a přežil gravitační zrychlení 214g, což bylo největší naměřené přetížení od zavedení měřících systémů. Kenny utrpěl zlomeniny obratlů, hrudní kosti, stehenních kostí, měl krvácení do mozku, rozdrcené kotníky, poškozený zrak a vychýlenou páteř. Několik dní v komátu a 18 měsíců se zotavoval. Během rehabilitace se každý den 6 hodin učil znovu ovládat své tělo. 

Do kokpitu se vrátil v roce 2005, kdy se zúčastnil závodu Indianapolis 500. S průměrnou rychlostí 366.283 km/h vyhrál kvalifikaci, ale protože se nezúčastnil předchozí části měřených tréninků, byl nucen startovat do závodu až z 23. pozice. Během závodu se dostal až na 10. příčku, ale nakonec skončil na 26.místě.

8.8 /10

košík

Zhlédnuto: 10 416x Hodnocení: 8.8/10 Komentářů: 16 Kategorie: historie

Značky: usa , sport , zranění , destrukce , zlomenina , texas , závod , motosport , motorismus , švédsko , závodník , okruh , formule

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Jenom prosím opravit ten popisek jen na Indy Racing League, NASCAR je uplně jiná série.
ok

Zobrazit celou diskuzi