Nejhorší havárie na airshow

27. července

27.července 2002, Lvov, UKRAJINA: Přesně před 17 lety došlo na letišti Sknyliv k nejhorší havárii v historii leteckých přehlídek. Během oslav šedesátiletého výročí vzniku ukrajinského 14. leteckého sboru se mezi návštěvníky zřítil stroj Su-27 ruské společnosti Suchoj. Hlavní pilot Vladimir Toponar a jeho kopilot Jurij Jegorov příliš pozdě zjistili, jak nízko se nacházejí a levým křídlem zavadili o přistávací dráhu. Povedlo se jim letadlo vyrovnat, ale střetli se se stojícím dopravním letadlem Iljušin Il-76 a došlo k explozi. Z celkového počtu 10 000 návštěvníků při nehodě zemřelo 77 lidí (z toho 28 dětí) a 543 bylo zraněno. Piloti se stačili katapultovat a vyvázli bez vážnějších zranění.

Toponar nejdříve trval na tom, že nehodu způsobily technické problémy a chybné parametry letiště. Také se bránil tím, že musel provádět manévry, které dříve s kolegou nikdy nenacvičovali. To se však neprokázalo, proto byl tréninkový instruktor jednotky zproštěn viny, ačkoliv byl nejdříve také mezi obviněnými. Piloti byli obviněni z odchýlení od letecké praxe, nedostatku profesionalismu a nedbalosti. V roce 2005 byl Toponar odsouzen ke 14 letům za mřížemi a odškodnění pro pozůstalé mrtvých i desítku lidí s trvalými následky ve výši asi 1,42 milionu dolarů (při současném kurzu téměř 32 milionů korun). Kopilot Jegorov dostal osmiletý trest a musel zaplatit půl milionu dolarů (asi 11 milionů korun).

8.6 /10

košík

Zhlédnuto: 25 642x Hodnocení: 8.6/10 Komentářů: 50 Kategorie: historie

Značky: nehoda , smrt , chyba , letiště , pilot , ukrajina , výbuch , suchoj , letoun , evropa , tragédie , airshow , letecká show , letecká nehoda

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
že rozmrdali letadlo,to by mal mat každý v piči,tie deti ma serú ,že umreli

Zobrazit celou diskuzi