Nepovedený test Starship SN4

30. května

29.května 2020, Texas, USA: Prototyp vesmírné lodi Starship SN4 včera absolvoval svůj pátý statický zážeh a zhruba o minutu později explodoval. Krátce po zážehu začal ze spodní části Starship unikat plyn, načež došlo ke vznícení v oblasti motoru a obří explozi. Přesná příčina zatím není známá, ale ztráta SN4 pro SpaceX nejspíš nepředstavuje velkou ránu, protože už má další tři prototypy Starship v různých fázích výroby. SN4 v průběhu května prodělal několik tlakových zkoušek i zážehů motoru Raptor a už na příští týden byl plánován jeho první krátký let.

Starship je obří kosmická loď, kterou SpaceX vyvíjí s účelem zlevnit vesmírnou dopravu. Loď i její nosná raketa Super Heavy mají být kompletně a snadno znovupoužitelné a tím umožnit cenově dostupné lety nejen na oběžnou dráhu Země, ale také na Měsíc a Mars. SpaceX se rozhodlo k vývoji této lodi z nerezové oceli přistoupit velmi agresivním způsobem. Společnost Elona Muska za poslední rok vyrobila v texaském Boca Chica hned několik prototypů a v podstatě všechny je pak zničila během testování.

Starship SN4 byl testován od koncem dubna a v testovacím programu se dostal ze všech prototypů nejdál. Zatímco předchozí lodě Mk1, SN1 a SN3 vždy selhaly během kryogenních tlakových zkoušek s kapalným dusíkem, SN4 je zvládnul na výbornou. Navíc to byl první prototyp, který se dostal do fáze testování s připojeným motorem Raptor. To zároveň znamenalo, že loď už musela být tankována kyslíkem a hořlavým metanem. 

8.9 /10

košík

Zhlédnuto: 18 078x Hodnocení: 8.9/10 Komentářů: 60 Kategorie: technika

Značky: usa , test , fail , oheň , texas , technologie , vesmír , exploze , výbuch , požár , start , raketa , spacex , palivo , elon musk , kosmická loď , starship

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Včera večer dávali live priamy prenos prvý úspešný štart súkromnej rakety Starship s posádkou a dneska by mali dosiahnut vesmírnu stanicu ISS 😉
SpaceX Starship nikdy neletěla, modul Crew Dragon na druhé demonstrační misi (vlastně první ostré, s lidskou posádkou) vynesla raketa Falcon9.
.. určitě úctyhodný počin. Chudák Trumpem dosazený NASA administrátor Brindenstine zřejmě dosal za úkol tam podprahově naznačovat, kdo se o to zasloužil. (smůla, Elon podporuje demokraty)
takže kolko krat to boli na mesiaci??? vo vesmire????
Slovensko je stale 100 let pozadu ze ano?
akurat sim sa urobil na tvojej fotke...
Na špekaček to nebude.
test je odvozeno od slova testovat...to ze obcas neco bouchne patri k tomuto vyvoji. Za me parada a v tohle drzim Muskovi palce a je strasne zajimave co vsechno inzenyri v soucasne dobe umi vyvinout
Zatím jim to bouchlo všechno a při pouhém čerpání paliva, všichni Svědci Elonovi přitom tvrdí, že tohle má živý bůh Elon zmáknuté na jedničku díky zkušenostem s Falconama.
Na počátku všech současných raket je von Braun, od V2 se to liší jen v technologiích. Co se týče Starshipu zatím nevyvinuli nic. Jen se učí svařovat plechy, metodou pokus-pmyl zkoušejí co ten válec vydrží a učí se zapojovat ventilky a hadičky. A vzhled Starshipu taky okpírovali. https://lh3.googleusercontent.com/proxy/WnRRi-CWR7XAkbUZ31cDPQZgywrZnlGjPkMrGSigiaofoz9jQelqv0uNMZTjt7300-OpFZUBfa2PjkJqe89MJSkAixiC_IEeXc_fs2M-
Nepřiznáš jim ani tu inovaci návratu prvního stupně na souš (pojízdnou plošinu na vodě)? Nebo jsi jen aniamerický nebo kdovíjaký, troll co ani neumí správně vložit link ?
Divadýlko pro ty co, žerou že byl člověk s motokárou na měsíci, pak si tam uklidil a vozítko si odvezl.. A 6x tam zapoměl dovést satelit nebo nějakou sondu.
Jasně, je to fake, ptrotože si na měsící neudělali žádné selfies mobilem. Jinak ty vozítka tam nechali, jukni třeba na https://www.nasa.gov/sites/default/files/images/584392main_M168000580LR_ap17_area.jpg (hledej LRV, šmudlo)
Z toho musí mít Gréta hrozně vlhký spoďáry.
Kdo je Greta?
dobře jsi je setřel, psychopaty.
Ti dva co maj dneska letět budou mít hodně sevřené půlky 😃
Pokud takovou práci děláš, nebo chceš dělat, tak s tímhle rizikem prostě musíš počítat a věřím, že jsou na tohle připravení. Těch havárií už bylo tolik, že si troufám říct, že to piloti už zase tolik nevnímají.
Myslíš, že jsou blbci - bezpečnostní systém odpálí samotný modul s kosmonauty. 🚀
Klidně bych si vsadil, že se něco stane , že znova bude zrušeny start a klidně i že budou grilovaný 😎
Jako aby zdechli hned a pomalu neuhořeli?
Borci tato loď nemá vůbec nic společného s raketou, pomocí které letí na ISS
Stejný výrobce jako společný jmenovatel stačí.
Bože ty jsi pica 🤣 naštěstí ti dva astronauti jsou natolik vzdělání a rozumní, že si taky uvědomuji, že ta raketa s tím nemá nic společného. Tak se pěkně dal pseudo bavte jak je to rozhodilo.
Včera vyšel seriál Jednotky vesmírného nasazení, to je z toho 😀
To bude asi pěkná sračka, když je to od netflixu už jenom ten hodně okopirovany název od "Jednotka příliš rychlého nasazení", kdyby to bylo od Pegga a Frosta tak na to bych se kouknul
Borcům z Crew Dragon se tě trochu potěj dlaně 😃
raketa vylitla do vzduchu. Kde je chyba..
že neletěla nahoru, ale do všech stran
Ve tvé hlavě.