Okupace 1968

21. srpna

Před 52 lety začala okupace Československa. Na naše území vstoupily armády Sovětského svazu, Polska, NDR, Maďarska a Bulharska. Skončil tak proces demokratizace a komunistický režim začal znovu utahovat šrouby. 

Zdroj: ČT24

7.9 /10

košík

Zhlédnuto: 24 000x Hodnocení: 7.9/10 Komentářů: 171 Kategorie: historie

Značky: česká republika , tank , politika , 60.léta , komunismus , československo , 20.století , okupace , sovětský svaz

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Stale sa hovori o rusoch ale o madaroch poliakov bulharov ani muk ? vsak ked hovoria ake to bolo zle zo strany ruska podme obvinovat aj tieto krajiny predsa nie ?
Na jednu stranu je to pravda, ale zase na druhou nebýt Ruska, ti ostatní by nás neobsadili. To je stejné jako s 2. světovou válkou. Bylo víc fašistických zemí, které se k Německu ochotně přidaly, ale jako viník 2. světové války bude stále označováno Německo. Tedy alespoň doufám, v poslední době se i na tohle objevují různé názory....
Celý komunistický prostor byl tehdy řízen z Moskvy, tahat do toho jednotlivé satelity jako viníky, mi připadá zavádějící.
Na začátku 2.sv měl velký podíl Stalin, který Hitlera podporoval. Jeho cílem bylo vyvolat v Evropě válečný konflikt, aby pak mohl Stalin přijet se svoji rudou armádou jako osvoboditel. Ve výsledku se dostal docela daleko.
Jo, kdyz se zeptas, kdo vyvolal druhou svetovou, tak ti kazdy dutohlav rekne, ze Nemci, protoze zautocili na Polsko. Ale jaksi se nezduraznuje, ze o zhruba dva tydny pozdeji na Polsko zautocili i Soveti, kteri meli na 2. sv. valce kurevsky podil. Operace Barbarossa v roce 1941 predbehla sovetskou invazi do Nemecka o par tydnu, viz napr. Suvorov a Solonin.
Dokážeš tedy vysvětlit, proč se Němci dostali pár kilometrů od Moskvy? Podle tebe měli čelit armádě, která byla téměř připravená je smést. Těžko uvažovat nad tím, že by Rusko chtělo Německo napadnout s vědomím, že má výrazně slabší armádu. Pokud teda byli Rusáci připravený zašlapat Skopčáky do země, jak se jim potom mohlo povést obsadit v Rusku tak rozsáhlá území?
Nechápu, proč je člověk, který vládl tak velkému národu tak dlouhou dobu a prošel s ním celou válku, nazírán jako úplný hlupák. Jenom hlupák by totiž chtěl vyvolat válku s armádou, jakou měli Rusové. Nebo myslíš, že neměli žádnou rozvědku? Že nevěděli, že mají horší tanky, letadla i zbraně než Němci a že by dostali pěkně na prdel? Stalin si ukousl kus Polska, protože věděl, že by padlo tak jako tak a potom by měl Němce hned u vlastních hranic...
Za prve, byli to Soveti. Za druhe, Soveti masivne zbrojili cela tricata leta. Neni pravda, ze meli vyrazne slabsi armadu. Horsi tanky nez Nemci? Naprosty nesmysl. Ruda armada se v cervnu 1941 pripravovala na ofenzivni operace proti Nemcum, nebyla vubec v sestave urcene k defenzive. Nemci ji nachytali v nejhorsi chvili, pri rozvinu do vychozi sestavy k utoku.
Dalsi vec, proc se Nemcum darilo, je naprosty kolaps moralky Rude armady. Statisice sovetskych vojaku dezertovalo behem roku 1941. Nebudu tu rozepisovat tezke odstavce, uz tak to musim kouskovat. Jak rikam, precti si Viktora Suvorova nebo Marka Solonina.
Tak s některými věcmi souhlasím, ale stejně. Kdyby to bylo jak říkáš, tak by Rusové v případě, že by zaútočili první, hnali Němce až do Berlína už v roce 1941. Byli by totiž ve stejné situaci, útočili by na nepřítele nepřipraveného na obranu, ale těsně před útokem. A to je prostě nesmysl. Nevím, proč bych měl číst autora, který se narodil až po válce, když je k dispozici dost zdrojů od lidí, kteří tu válku prožili...
Souhlasím, že Rusové zbrojili dlouho před 2. světovou válkou, protože už na konci té 1. věděli, že k ní dojde. Ale nesouhlasím, že nebyli výrazně slabší, než Němci. O tanky se tedy hádat nebudu, byť třeba později Tigr proti T-34 je jasná záležitost, ale co letectvo? Čajky proti messerschmittům? Snad jedinou výhodu měli Rusové v počtech, ale tahle výhoda se smázla hned na počátku války...

Zobrazit celou diskuzi