Operace Anthropoid

19. června

Jozef Gabčík, Jan Kubiš, Adolf Opálka, Josef Valčík, Jaroslav Švarc, Josef Bublík, Jan Hrubý - sedm statečných, kteří úspěšně provedli atentát na šéfa Hlavního úřadu říšské bezpečnosti Reinharda Heydricha a poté po dlouhých sedm hodin hrdinně odolávali přesile více něž osmi stovek esesáků.

Parašutisté vycvičení ve Skotsku provedli atentát 27. května 1942.  V rozhodující chvíli selhal Gabčíkův samopal Sten Mk.II, ale Kubiš hodil na vozidlo bombu plněnou plastickou trhavinou a s velmi citlivým nárazovým zapalovačem upraveným z protitankového granátu vz. 73. Heydrich, který v rozporu s bezpečnostními předpisy nechal zastavit vozidlo, byl zraněn kovovým úlomkem z karoserie, který roztříštil 11. žebro, prorazil bránici a uvízl ve slezině. Dne 4. června 1942 na následky infekce způsobené zraněním zemřel. Účastníci operace zaplatili za svůj čin životem, když spolu s dalšími výsadkáři podlehli 18. června 1942 v boji s přesilou nacistických vojáků v kostele sv. Cyrila a Metoděje. Udal je totiž konfident gestapa Karel Čurda (na obr. 18 v klobouku). Nevydržel psychický tlak způsobený jeho matkou a sestrou, a tím že si každý den četl seznamy mrtvých v novinách. Rozhodl se nejprve 13. června poslat na četnickou stanici v Benešově anonymní udání, které však zůstalo bez odezvy. A tak 16. června vyrazil do Prahy vyhledat spolubojovníky, které v krycím bytě rodiny Svatošových nenašel. Odešel na gestapo, kterému poskytl zásadní informace o rodinách, které spolupracovaly s parašutisty, což ve výsledku vedlo k odhalení atentátníků skrývajících se v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje. Neúspěšně se pokusil o sebevraždu. Byl zatčen, později odsouzen k trestu smrti a 29. dubna 1947 oběšen v Pankrácké věznici. Čurda ve svém závěrečném prohlášení odmítl žádat o milost. 

Úspěch operace Anthropoid deprimoval samotného Hitlera. V důvěrném rozhovoru s Goebbelsem vyjádřil obavy, že „jen málo starých bojovníků se dožije konečného vítězství“. V žádné z obsazených zemí se odbojovému hnutí do té doby nepodařilo zabít nacistického pohlavára. V reakci na atentát nacisté zavraždili přes 2000 Čechů - vypálili obce Lidice (10. června 1942) a Ležáky (24. června 1942). 24. října 1942 zavraždili nacisté v koncentračním táboře Mauthausen 262 nejbližších spolupracovníků parašutistů z řad českého odboje.

Zabitím Heydricha zbavili Češi svět nebezpečného muže. Muže, který už v červnu 1940 upozornil, že problematika Židů na území německé moci nemůže být řešena vystěhováním; muže, jenž v roce 1941 vytvořil vraždící komanda Einsatzgruppen a v lednu 1942 na poradě ve Wannsee naplánoval vyhlazení evropských Židů; muže, jehož jméno Reinhard se stalo krycím názvem pro smrtící mašinérii, která se rozběhla ve vyhlazovacích táborech na jaře 1942.

 

 

Průběh závěrečného boje:

18. 6. 1942  ve 2.00 ráno vydal K. H. Frank rozkaz, aby se jednotky SS připravily k okamžitému zásahu proti neznámému počtu ukrytých parašutistů.

Ve 3.45 nastoupilo 740 mužů Waffen-SS do přistavených nákladních vozů v Norimberské, nyní Pařížské třídě.

V 4.15 měl být uzavřen vnitřní i vnější okruh okolo kostela sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Esesáci obsazují domy kolem kostela.

Ve 4:15 vpadlo patnáct Němců do kostela z bytu kostelníka. Vyšetřovatel atentátu na Heydricha Heinz Pannwitz před sebou jako živý štít strkal spoutaného kaplana Vladimíra Petřka. Úředníci gestapa začali s prohlídkou kostela. Prohledání chrámové lodi gestapákům zabralo pět minut. Zjistili, že v kostele musí být krypta. Gestapo chtělo také zkontrolovat kůr a emporu. V okamžiku, kdy úředníci začali stoupat po schodech, Josef Bublík s Janem Kubišem, ukrytí za silnými sloupy ochozu, zahájili střelbu. Adolf Opálka bránil kůr. Příslušníci Waffen-SS začali do oken kostela střílet z budovy protější školy. Jako první utrpěl střelná poranění kriminální asistent Kurt Kahlo.

Ve 4.30 do kostela vtrhne úderné komando SS. Strhne se asi dvouhodinový boj.

Po 6.30 esesáci vynesli z kostela mrtvého Adolfa Opálku. Umírajícího Jana Kubiše a Josefa Bublíka odvezli do SS lazaretu v Podolí. Bublík zemřel cestou do nemocnice, Kubiš krátce po převozu.

V 6.41 gestapo telefonicky povolalo hasiče. Hasičský vůz s bouracím nářadím vyrazil ke kostelu o dvě minuty později.

Před 7.00 jsou muži v kryptě třikrát vyzváni, ať vyjdou ven. Poprvé odpoví: „Nikdy!“, podruhé: „Nikdy!“ a potřetí zvolají: „Češi se nevzdávají!“ Není jak parašutisty v boji muže proti muži porazit... Esesáci házejí okénkem do krypty granáty, slzný plyn a oslňují je reflektory. Přijíždí hasiči. Muži v kryptě hadice s vodou vyráží žebříkem a vyhazují ven i hořící láhve s lihem. Hasiči parašutistům vytrhávají žebřík. Po necelé hodině je v kryptě metr vody. Úderný oddíl dobrovolníků Waffen-SS se pokouší dostat dovnitř. Marně.

Po 10.30 je odstřelena kamenná deska do krypty. Čtyři parašutisté, Josef Valčík, Jozef Gabčík, Jaroslav Švarc a Jan Hrubý, kteří nemají úniku, se po boji zastřelí. Jejich těla vynesou esesáci před kostel. Boj skončil.

9.8 /10

košík

Zhlédnuto: 32 953x Hodnocení: 9.8/10 Komentářů: 247 Kategorie: historie

Značky: mrtvola , smrt , německo , galerie , válka , hrdina , 2.světová válka , odvaha , parašutista , nacisté , atentát , československo

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Co je to tady zase na historický koutek? Pravda je taková že vlastenci a hrdinové nedokázali v závěrečnym boji zabít ani jedinýho skopčáka (narozdíl od toho trapnýho filmu Anthropoid, kde postříleli snad půlku německý divize), dva se akorát lehce zranili a jeden snad kvuli tomu že si špatně zavázal boty...Heydrich pošel jen díky štěstím na jeho zranění. Prostě to byli pádla co víc k tomu říct. Úmysly dobrý ale celá operace bylo jedno velký fiasko 😄
Ted ty záporné palce prosím.
jestli máš na mysli fisko operace Schováme se v kostele, tak i souhlas.
Zádné fiasko. Šlo o psychologický efekt operace. Nikdy se nevzdáme. Ostatně, nacisti se chovali stejně. Jeden z posledních pokusů na zvrat války byl nápad jejich generálů poslat 10 rusky mluvících elitních vojáků do Moskvy, aby zlikvidovali Stalina. Ta operace proběhla. Většina z nich chcípla. Někdo ještě cestou do Moskvy. Jeden se nechal zaměstnat v Kremlu. Ten se dostal nejblíž. A napsal o tom knihu Divoké husy. To jen pro zdejší kuřbuřty, co nezvládli ZŠ.
Prosím tě, jdi si zahrát tanky a nechytrač tady... velké kecy, malé péro! Ty jsi přesně ten typ posránka a chytráka, co se schoval a potom pobral všechny rozumy pro deník Blesk a tv Hovna. ČŮŮŮS.
Ty běž raději na koncert skupiny Ortel a zanadávat si na uprchlíky, takový vlastenci jako ty nám tu chyběli 😄 Dostali na piču jak psi v čínský kuchyni 😄
chtěl bych vidět tebe, při oslabení 1:10 a zavřeneý v nějaké kobce
oprava: 1:100
Podívejte se na ty fotky pozorně, byli to mladí kluci, žádní zabijáci veteráni. Vicvičili je kde jinde než v Británii (skotsko beru jako součást británie), takže sluníčkářsky je zneužili pro likvidaci člověka který chtěl zlikvidovat židi. A teď se podívejte na tvář Heydricha, moudrý člověk, co už něco pamatuje. Ten rozhodně nebyl nějaký hlupak co by vraždil jen tak. Židi nás potřebují jako ovce co jim slouží. Uvědomte si to.
Bohužel za tenhle nápad už si mohli sami. Vynechal bych ale tvrzení typu, že se heroicky bránili a bojovali až do konce...bojovali ale jediný ztráty byli na jejich straně 😄 o to víc mě pak dokázal nasrat ten film, kde z nich udělali hotový terminátory.
Film byl hodně zkreslená propaganda komunistů. V reálu toho s pár náboji, co měli u sebe k dispozici, moc udělat nemohli.
Neschopnost posuzovat cokolov v širšim měřítku, naprosto typická vlastnost pro fízlovský bukvice. Tvuj život je patrně taky jedno velký fiasko, jinak bys necintal takový voloviny, tak se běž radši oběsit.
četl jsem, výborná knížka, doporučuju
Neboj budu tady dal abych mohl srát takovy lopaťáky jako seš ty
  • Aim9
  • 20.06.2018 21:29
hej FUBAR, ten nick co mas, to je nahoda, alebo ho mas zvoleny na zaklade armadou pouzivanych slangovych frazi? Ak to druhe, tak well done
Půjč mi Tvůj služební průkaz a i služební zbraň(nechám na ní mé otisky) a udělám tu pořádek!!! Nikdo si tu nebude beztrestně vyskakovat do PČR!!! 😉 😎
Na to, abys mě sral, nemáš intelekt. Spíš mě bavíš svou hloupostí, kdy akci, která pro nás jako stát měla nesmírnej význam šmahem kvůli provedení a konci smeteš jako fiasko, přičemž když s tebou začnu rozebírat krajně sporný akce PČR, tak je budeš bránit tělem i duší, ty hlupáku. Tvoje omezenost mě vážně baví, jsi jak takový to zvířátko.. občas podrbat, občas nakopnout, no většinu času tě mam v piči.

Zobrazit celou diskuzi