Pád stíhaček na sídliště Vltava (1998)

21. ledna

8.června 1998, České Budějovice, ČR: V 9:29 se při návratu z letiště Pardubice srazily ve výšce 600 metrů víceúčelové stíhačky MiG-21MF 7711 a MiG-21UM 3756 a dopadly do hustě osídlené části v Českých Budějovicích. Jeden MiG skončil v městské části České Vrbné cca 10 metrů od rozestavěného rodinného domku, přičemž jeho trosky poškodily nedaleký parovod. Druhý dopadl přímo na budějovické sídliště Vltava, kde zničil zastávku MHD, blízké trojelové vedení, 22 zaparkovaných automobilů (17 z nich úplně) a panelový dům, kde bylo požárem zasaženo 11 bytů (z nichž 5 zcela zničeno) a troskami poškozeno dalších 47. K události se postupně dostavilo 18 jednotek HZS okresů a SDH obcí - celkem 41 požárních automobilů a 151 hasičů. Na místě byl přítomen ministr obrany, velitel letectva, přednostka okresního úřadu a primátor města České Budějovice. Majetková škoda byla vyčíslena na 25 mil. kč + 6,5 mil. kč za MiGy. Při havárii nikdo nezemřel - zraněno bylo sedm civilistů (nejtěžší bylo zranění 48leté ženy, která utrpěla popáleniny II. a III. stupně) a tři členové posádky (středně těžká zranění), kteří se stačili katapultovat. Jak se však později ukázalo, jeden z nich neměl na palubě letounu co dělat, byl to totiž mechanik, který přemluvil pilota, aby jej vzal z Pardubic domů. 

Podle obou pilotů Kubáta a Holaka, obžalovaných z obecného ohrožení, přišel zlomový okamžik ve chvíli, kdy vlétli do mraků. Kubátovi v té době Holak vysílačkou řekl, že nevidí. Na to Kubát reagoval zvýšením rychlosti a výšky letu s cílem zvětšit vzdálenost mezi oběma letadly. Ucítil však slabý náraz, když narazil do letounu Holaka. Kubátova stíhačka pak přešla do obrovské rotace kolem podélné osy a podle jeho slov se mu jen s obtížemi podařila katapultáž. Oba piloti odešli od soudu s podmínkou na 20 měsíců a také museli armádě zaplatít každý 50 tisíc korun.

Piiloty sice sváděli kolizi na nepředvídatelné okolnosti a špatné počasí, ale nakonec přiznali, že mezi nimi a také v komunikaci s řídicí věží letiště došlo k nedorozumění.

 

Už za pár dní se událost stala námětem lidových vtipů: „Na zastávce na sídlišti Vltava se musíte rozhlédnout nejen doleva a doprava, ale také nahoru.“ „Inzerát: Prodám zachovalou Škodu 120 s motorem z MiG-21.“ „Čekám na zastávce na čtrnáctku a přiletí jednadvacítka...“

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
'98... Kurva to byla skvělá doba.

Zobrazit celou diskuzi