Polaris Dawn: Odvážná soukromá mise do vesmíru skončila úspěšně

17. září

Mise Polaris Dawn, soukromý vesmírný projekt, skončila úspěšně, když čtyři astronauti přistáli v neděli ráno poblíž souostroví Dry Tortugas u pobřeží Floridy. Tato pětidenní mise, financovaná miliardářem a internetovým podnikatelem Jaredem Isaacmanem, který zároveň sloužil jako velitel mise, překonala několik rekordů, včetně historicky první komerční vesmírné procházky za využití kapsle Crew Dragon společnosti SpaceX.

 

Isaacman společně s astronautkou Sarah Gillis si ve čtvrtek střídali pobyt mimo kapsli, kde každý strávil přibližně 20 minut. Během této doby se kochali pohledem na Zemi a testovali nové skafandry, což bylo středobodem celé mise.

 

Polaris Dawn také stanovila nový rekord pro nejvyšší orbitu kolem Země dosaženou lidmi – přes 1400 km nad povrchem. Tím překonala dosavadní rekord mise Gemini 11 z roku 1966 a zároveň dosáhla více než trojnásobné výšky oproti orbitální dráze Mezinárodní vesmírné stanice. Naposledy se lidé dostali takto daleko od Země během programu Apollo před více než půl stoletím.

 

Mise byla rovněž výjimečná tím, že se jednalo o první let, na kterém se účastnili zaměstnanci SpaceX. Sarah Gillis, vedoucí inženýrka pro vesmírné operace ve SpaceX a zodpovědná za výcvik astronautů, byla jednou z nich. Další členkou posádky byla inženýrka Anna Menon, která řídí vývoj operací posádky ve SpaceX. Čtvrtým členem posádky byl Scott "Kidd" Poteet, vysloužilý pilot amerického letectva a Isaacmanův spolupracovník.

 

Tento výlet do vesmíru je prvním ze tří letů, které Isaacman zakoupil v rámci programu Polaris. Již dříve strávil tři dny na oběžné dráze v roce 2021 na stejné kapsli SpaceX během mise Inspiration4. I tehdy celou misi financoval a tři místa věnoval jako součást sbírky pro dětskou nemocnici St. Jude v Memphisu, Tennessee.

 

Polaris Dawn byla již čtrnáctou misí společnosti SpaceX, při které vyslala lidi na oběžnou dráhu.

9.0 /10

VOSIČKA

Zhlédnuto: 1 976x Hodnocení: 9.0/10 Komentářů: 7 Kategorie: video

Značky: země , rekord , vesmír , spacex , astronaut

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Krasnej vyhled. A ten cerstvej vzduch. Parada.
tou figurínou na druhom videu chcú oklamať akože koho??
Tebe, abys nepoznal že ti jí vzali ze skříně
Třeba to je figurína. A třeba je to chlápek v natlakovaném obleku, kterému netáhne gravitace ruce dolů.
Mas recht, na tramvajaka z Trebisova si jen tak neprijdou, tvl 🙂
to nemá logiku, ale to je u protektorátneho vola bežné
normálne kozmonaut hýbe rukami gravitácia negravitácia, ale chápem, že u tyvolákov treba gravitáciu, aby pohli prstom!