Poprava generála Dostlera

28. února

Generál Anton Dostler (10.května 1891 - 1.prosince 1945) byl prvním německým vysokým důstojníkem, kterého americký válečný soud odsoudil za válečné zločiny k trestu smrti. Jako velitel 75. armádního sboru nechal Dostler v Itálii popravit 15 členů amerického speciálního komanda. Ti se 22. března 1944 vylodili sto kilometrů od italského přístavu La Spezia a za úkol měli odstřelit železniční tunel spojující Janov a La Speziu. Komando však za dva dny obklíčili němečtí a italští vojáci a všichni putovali do zajetí. Formálně byli zajati 135. Pevnostní brigádou Obersta Almerse, jeho přímým nadřízeným byl ale právě Dostler.

Němci podrobili komando výslechu a jeden z velitelů jednotky brzy přiznal, jaké bylo poslání celé tajné operace. Almers to ihned telegrafoval Dostlerovi a ten zaslal hned druhý den 25. března 1944 telegram s rozkazem, aby všechny zajatce popravili.

Jenže důstojníci brigády se zdráhali takový bezprecedentní rozkaz vykonat. Volali přímo Dostlerovi, aby změnil své rozhodnutí. Jeden z nich, Alexander zu Dohna – Schlobitten, který se pod rozkaz odmítl podepsat, byl okamžitě suspendován. Dostler poslal nový telegram přímo Almersovi, že má osobně dohlédnout na vykonání exekuce. A tak nakonec všech 15 Američanů vyvedli na dvůr a zastřelili.

8.května 1945 zadrželi Dostlera Američané a uvěznili ho v Casertě, kde se také konal soud. Dostler se bránil, že on sám příkaz k popravě nevydal, že jen posílal rozkazy z vyšších míst, ale druhý telegram, který poslal Almersovi, ho usvědčoval ze lži. Soud ho uznal vinným z válečných zločinů – vraždy 15 vojáků – a byl odsouzen k smrti zastřelením.

9.2 /10

košík

Zhlédnuto: 37 951x Hodnocení: 9.2/10 Komentářů: 85 Kategorie: historie

Značky: usa , smrt , německo , zastřelení , army , voják , válka , poprava , armáda , 2.světová válka , trest , retro , nacisté , 40.léta , trest smrti , zločinec , generál

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Mě se líbí, že když jde o popravení 15 vojáků, tak Amíci s popravou neváhají. Ale když došlo k masakrům civilistů (v mnohem větších měřítcích) a hlavní viníci konkrétních masakrů byli pochytáni, tak odešli se směšnými tresty, nebo žádnými a zástěrka k tomu bylo: usmíření mezi národy a uklidnění poválečné situace.
  • Zeck
  • 01.03.2019 09:14
Když se Američané vylodili v Normandii, pár vojáků znásilnilo v tamní vesnici holku, jejího fotra zastřelili a odešli - je válka, kdo je zatkne, četnictvo?. Za pár dní se konala veřejná poprava v té vesnici, kde je samotná americká armáda všem na očích oběsila. Tohle nebyl Vietnam. Jestli myslíš nácky, někteří odešli se směšnými tresty, někteří i bez nich, protože je Sověti i Američané potřebovali v nastávající studené válce. To mě sere taky.
Přesně tak.
Zajímavé, tyhle kudrlinky. Němci spálí 6 milionů lidí v peci, 30 milionů rozstrílej ve válce a pak mají okolky vykonat bezprecedentní rozkaz- postřílte 15 vojáků. To byla doba.
nemůžeš všechny nácky házet do jednoho pytle.. do koncetráků vybírali jako strážný magory nebo Banderovce .. 34 milionů civilistu a 22 mil. vojáků padlo ve válce nebo v koncetrácích z toho vetšina civilního obyvatelstva umřela při bombardování no a abych se vrátil k jádru pudla tak i v armádě nacistickýho německa musely být "normální" lidi který si uvědomovoli že to co dělaj je prasárna.
Pro Info. V koncentracich zabili Nemci 11 milionu lidi.
stará dobrá popravička, to už se dnes nevidí
  • Otak
  • 01.03.2019 06:44
Má dobré fotky z té akce aspoň.
curakovina takova dobra smrt pro zmrda
přesně. měli ho pověsit. to by byla ta správná smrt.
nejaky blby tunel, bolo mu to treba?
No ale měl to hezký...
proc mu zakryvali xicht....takhle si to nemohl poradne vychutnat
mrtki nackovski a co jak spojenci vipalili drazdani atd taki mrtki
nějak se mu práší z kožucha.