Poprava generála Dostlera

28. února

Generál Anton Dostler (10.května 1891 - 1.prosince 1945) byl prvním německým vysokým důstojníkem, kterého americký válečný soud odsoudil za válečné zločiny k trestu smrti. Jako velitel 75. armádního sboru nechal Dostler v Itálii popravit 15 členů amerického speciálního komanda. Ti se 22. března 1944 vylodili sto kilometrů od italského přístavu La Spezia a za úkol měli odstřelit železniční tunel spojující Janov a La Speziu. Komando však za dva dny obklíčili němečtí a italští vojáci a všichni putovali do zajetí. Formálně byli zajati 135. Pevnostní brigádou Obersta Almerse, jeho přímým nadřízeným byl ale právě Dostler.

Němci podrobili komando výslechu a jeden z velitelů jednotky brzy přiznal, jaké bylo poslání celé tajné operace. Almers to ihned telegrafoval Dostlerovi a ten zaslal hned druhý den 25. března 1944 telegram s rozkazem, aby všechny zajatce popravili.

Jenže důstojníci brigády se zdráhali takový bezprecedentní rozkaz vykonat. Volali přímo Dostlerovi, aby změnil své rozhodnutí. Jeden z nich, Alexander zu Dohna – Schlobitten, který se pod rozkaz odmítl podepsat, byl okamžitě suspendován. Dostler poslal nový telegram přímo Almersovi, že má osobně dohlédnout na vykonání exekuce. A tak nakonec všech 15 Američanů vyvedli na dvůr a zastřelili.

8.května 1945 zadrželi Dostlera Američané a uvěznili ho v Casertě, kde se také konal soud. Dostler se bránil, že on sám příkaz k popravě nevydal, že jen posílal rozkazy z vyšších míst, ale druhý telegram, který poslal Almersovi, ho usvědčoval ze lži. Soud ho uznal vinným z válečných zločinů – vraždy 15 vojáků – a byl odsouzen k smrti zastřelením.

9.2 /10

košík

Zhlédnuto: 38 145x Hodnocení: 9.2/10 Komentářů: 85 Kategorie: historie

Značky: usa , smrt , německo , zastřelení , army , voják , válka , poprava , armáda , 2.světová válka , trest , retro , nacisté , 40.léta , trest smrti , zločinec , generál

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Mě se líbí, že když jde o popravení 15 vojáků, tak Amíci s popravou neváhají. Ale když došlo k masakrům civilistů (v mnohem větších měřítcích) a hlavní viníci konkrétních masakrů byli pochytáni, tak odešli se směšnými tresty, nebo žádnými a zástěrka k tomu bylo: usmíření mezi národy a uklidnění poválečné situace.
  • Zeck
  • 01.03.2019 09:14
Když se Američané vylodili v Normandii, pár vojáků znásilnilo v tamní vesnici holku, jejího fotra zastřelili a odešli - je válka, kdo je zatkne, četnictvo?. Za pár dní se konala veřejná poprava v té vesnici, kde je samotná americká armáda všem na očích oběsila. Tohle nebyl Vietnam. Jestli myslíš nácky, někteří odešli se směšnými tresty, někteří i bez nich, protože je Sověti i Američané potřebovali v nastávající studené válce. To mě sere taky.
Přesně tak.

Zobrazit celou diskuzi