Přístání Čchang-e 4 na Měsíci

14. ledna

3.ledna 2019 přistála na odvrácené straně Měsíce (jako první v historii) čínská lunární průzkumná sonda Čchang-e 4, která byla vypuštěna 7. prosince 2018. Provozovatel a hlavní dodavatel mise je Čínská národní vesmírná agentura (CNSA).

Vzhledem k tomu, že se sonda nachází na straně Měsíce, která je trvale odvrácena od Země, není přímá komunikace s pozemským řídícím střediskem možná. Spojení udržuje satelit, který Čína již v květnu vyslala na oběžnou dráhu v soustavě Země-Měsíc.

Odvrácená strana Měsíce směřuje od Země a je poměrně neprobádaná. Žádná sonda ani průzkumný modul tam dosud nepřistály. Tato oblast na přírodním satelitu Země je hornatá, zvlněná a posetá krátery, na rozdíl od opačné strany, kde jsou i rovinaté oblasti vhodné pro přistání.

Na palubě sondy jsou přístroje ke geologickému průzkumu a k biologickým experimentům. Dále také brambory a semena plevelné rostliny zvané huseníček rolní (Arabidopsis thaliana), kterou vědci vzhledem k její nenáročnosti a krátké generační době používají jako modelový organismus. Číňané chtějí zjistit, zda je možné pěstovat rostliny v uzavřeném prostředí v podmínkách nízké gravitace. K biologickým experimentům dopravila sonda na Měsíc také vajíčka bource morušového.

8.7 /10

košík

Zhlédnuto: 14 415x Hodnocení: 8.7/10 Komentářů: 59 Kategorie: technika

Značky: technologie , vesmír , měsíc , čína , přistání , výzkum

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Dobrej fejk, To měřítko při přibližování vůbec neodpovídá. A na to, že je to odvrácená strana je tam světla po kokot. Měli přistát v noci jako rusové. https://youtu.be/kLr21r7_2ec?t=263
Odvrácená nemusí být to samé co zatemněná 🙂
Kecají, druhou stranou je měsíc přilepený na nebe, aby nespadnul.
tak to je potřeba stěžovat si i na sověty, kteří odvácenou měsíce vyfotografovali už v roce 1959.
Hm... tak to ho museli nějak odlepit, nebo co.
Čekal bych základnu třetí říše...
bude dvojka 🙂 https://www.csfd.cz/film/343152-iron-sky-the-coming-race/prehled/
dufam tam odviezli vsetku cinsku hudbu
zkoumají další materiály, z čeho by vyráběly trencle a hračky
z kterého by vyráběli*
A proč nepěstujou rýži ?
je tam drahá voda
Hej, tak kde jsou ti náckové
Čína přistála na odvrácené straně, SSSR přistála s misí Luna a dovezla zpět horniny... ale 10/10 idiotů si myslí, že USA točilo v Hollywoodu...
Košo zrychli, kde to tak vázlo? 😄
zvukař byl pěkný kokot, takovou sračku k tomu pouštět...