Sestřelení jugoslávského letounu (1991)

17. května

21.září 1991, Šibenik, CHORVATSKO: Video z Bitvy u Šibeniku (také známá jako Zářijová válka) během Chorvatské války za nezávislost, ve které se Jugoslávská lidová armáda (JNA), podporovaná separatistickým útvarem Republika Srbská Krajina střetla s Chorvatskou národní gardou (ZNG), podporovanou chorvatskou policií.

Jugoslávské letectvo poskytovalo leteckou podporu jednotkám JNA, které se pokoušely překročit most Šibenik přes řeku Krka. Akce selhala poté, co ZNG sestřelila čtyři lehké útočné a průzkumné letouny Soko J-21 Jastreb - jeden zásah byl zachycen právě v tomto videu. Chorvatský voják Filip Gacina (ten bez kníru) ve videu křičel: „Oba! Oba padli!“. Střelou z protiletadlového raketometu 9K32M Strela 2M byl však zasažen pouze jeden Jastreb, jehož pilot zemřel. Druhému letounu se podařilo uniknout. Filip Gacina zemřel při výbuchu v roce 1998, kdy jako člen pyrotechnického týmu odminovával pole. 

 

Bitva u Šibeniku trvala od 16. do 22. září 1991, Chorvatská válka za nezávislost proběhla v letech 1991 až 1995. Šlo převážně o konflikt mezi Chorvaty a chorvatskými Srby, který překvapil svou krutostí, nebývalou od druhé světové války.

8.2 /10

košík

Zhlédnuto: 19 597x Hodnocení: 8.2/10 Komentářů: 39 Kategorie: historie

Značky: střelba , army , voják , válka , 90.léta , armáda , most , řeka , bitva , letoun , sestřelení , raketa , srbsko , chorvatsko , střela , 20.století , jugoslávie , balkán

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Kdyby ti hovnaři neměli moře, tak tam chcípnou hlady
  • 13
  • 17.05.2020 23:14
Západ podporuje rozbroje mezi slovany už stovky let, protože věděj, že bychom ty chcípáčky sežrali, kdybychom se nemrdali mezi sebou kvůli úplnejm píčovinám. Takhle pro ně budeme vždycky stejný vopice jako indové nebo číňani a nezmění to ani dvacet Teslů nebo Rachmaninovů.
Hele, ale teď beze srandy. Ono je na tom něco pravdy. Věděl jsi, že např. Lenina zpátky do Ruska vlastně dovezli Němci, aby je rozesrali zevnitř a Rusko přestalo dělat problémy v 1. světový válce?
Chorvati nejsou potomci Slovanu ale Ilyru prevazne, to ze mluvi slovanskym jazykem, neznamena ze jsou to nasi pribuzni. Je to uplne jine etnikum, ktere je od Slovanu koreny dal nez Germani. Mimochodem generickymi rozvory bylo zjisteno, ze cesi jsou Slovani jen ze 34 % , zbytek je germansky a keltsky puvod, naseho genomu 😉
U nás ve vsi makal chlap který bojoval (už nevím za koho) v téhle válce. Každý večer se v hospodě ožral a brečel jak musel zabíjet ženy a děti. Samozřejmě štamgasti měli prdel, protože mu nebylo moc rozumět, ale to co zažil asi moc k smíchu nebylo...
hustá historka, díky.
chorvatsko je na hovno úplně celé
A pak se z lihu probudil Véna Havel a vyračkoval humanitárně vybombardovat Jugoslávii ✈
Nedělej ze sebe ještě většího kripla, než seš, už stačí!
Nedělej ze sebe ještě většího čůraka než seš obvykle 🖕😎🖕
On to podepsal za Česko jako každý další člen NATO, vedle něho to za Česko podepsal i tehdejší premiér, Miloš Zeman :))
Václav Havel, který měl ve svém osobním vlastnictví cca 300 různých bombardérů, se jednoho dne z rána rozhodl je všechny poslat na Jugoslávii, aby tím dokázal svou nadvládu nad Evropou. Tak nějak to bylo? Nebo co měl Havel společného s bombardováním v Jugoslávii? Jakože byl v té době naživu? Takže jsem já osobně taky bombardoval Jugoslávii?
Havel nic nepodepsal, pouze Zeman jako předseda vlády 😉 Havel tady neměl vůbec co podepisovat, pouze to komentoval.
Kámo, neřeš to. Nuly co nic neznamenaj budou vždycky plácat tyhle hovna, co pro ně vymyslel někdo jinej...
Tohle Havel nikdy neřekl, nic to ale nemění na tom, že to byl čůrák a alkoholik.
Ožran Véna Havel to řekl a Zeman povolil přelet přes území a tankování na letišti.
a zeman, kterej jim to podepsal. tak kdo byl vetsi curak?
Jospezz, najdi mi kde to řekl....nejdřív si o tom něco zjisti, než začneš vypouštět něco co jsi jen někde slyšel...
nepleteš si havla se zemanem? protože "čůrák a alkoholik" sedí jednoznačně na zemana
ty jsi doslova ztracenej... ty máš asi takovou představu o fungování NATO a naší vlád, jakou má průměrně inteligentní žák druhé třídy ZŠ
Havel byl humanistický bambula, vhodný leda na postrevoluční propagaci ČR, ale jinak vůbec o ničem nerozhodoval, na to tu byli jiní šíbři v pozadí, kteří si ho vodili. I tu amnestii jen podepsal, jak mu ji hodili pod čumák a neošéfoval si, aby propustili jen trestané za neúmyslné nedbalostní činy, kdežto tehdejší komoušská policejní garnitura se mu pomstila a pustili toho víc, než bylo v plánu.
skoda rakety, aj tak by to spadlo samo
Josip Tito to tam ještě držel na uzdě, ale když v r.80 umřel, začalo se to tam pomalu sypat.
oba dva su pala! V Chorvatsku znam josteho Dragana ktery je valecny veteran a primo u toho konfliktu byl, to co vypravel bylo maso, ti se tam rezali jako psi. Dodnes chodi s pistoli (masinkou):)
https://youtu.be/8mhxeORHeag
To je to slovanske "bratrstvi". Jeste ze to Havel nechal vybombardovat.
Ne, nenechal. Hlupáčku.