Skuteční likvidátoři v Černobylu

04. června

Snímky fotografa Igora Kostina (na obr. 16), který proslul tím, že jako první  pořídil snímky zničeného reaktoru v Černobylu. Byl na místě již 11 hodin po výbuchu ve výšce 50 m přímo nad reaktorem pořídil několik snímků. Kostin asi 50x prolétal okolí 4. reaktoru a poté dokonce i 2x k reaktoru sestoupil. 

Vydal se rovněž na střechu jednoho z reaktorů, aby fotil vojáky při práci, ale i proto, aby se mohly dát práce přesněji naplánovat. Tehdy se vystavil polovině smrtelné dávky radiace, která se rovná 250 rentgenům. Byť lidé kolem něj umírali bezprostředně po vystavení radiaci či nedlouho poté na rakovinu, Kostinovi bylo jen pár dní zle. Onemocněl sice leukémií, ale tu díky úspěšné transplantaci kostní dřeně překonal. Posléze vytvořil fotografický cyklus mapující následky obří tragédie. Za svoji práci získal prestižní ocenění World Press Photo a vydal dvě knihy. Zemřel až v roce 2015, ve věku 78 let na následky autonehody.

Na prvních čtyřech snímcích jsou Valeri Bezpalov, Boris Baranov a inženýr Alexej Ananenko, kteří šli dobrovolně zastavit kohouty chladící vody v jaderné elektrárně Černobyl. Vyzbrojeni baterkami se v neoprénových oblecích vrhli do nádrže plné radioaktivní vody. Plán naštěstí vyšel a voda tak mohla zpod reaktoru odtéci. Baranov zemřel v roce 2005 na infarkt a zbylí dva muži dosud žijí.

9.9 /10

košík

Zhlédnuto: 44 731x Hodnocení: 9.9/10 Komentářů: 95 Kategorie: historie

Značky: nehoda , fotograf , ukrajina , 80.léta , radioaktivita , jaderná elektrárna , evropa , černobyl , havárie , katastrofa , radiace

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Zrovna jsem tam v dubnu byl, škoda že lidí jak na václaváku. Jinak nechápu jak to ti tři přežili a jdu čučet na pátý díl HBO klenotu. Dokumenty jsem viděl, ale přemýšlím jestli bych se tam odvážil i po tomto seriálu?:o
Na pátý díl? Nejsou jen 4? nějak nechápu, že mu vůbec při té radiaci nějaké snímky vyšli...
Dílů je 5. Vcera vyšel 5 a poslední díl
Dneska... Díly vychází někdy v uterý ve 3 ráno... Ostatní seroše právě většinou v pondělí 🙂
Dneska to je na HBO GO.

Zobrazit celou diskuzi