Super tajfun Yagi si v severním Vietnamu vyžádal 59 obětí a stovky zraněných

10. září

Super tajfun Yagi, nejsilnější bouře v Asii letošního roku, zabil podle místních úřadů v severním Vietnamu nejméně 59 lidí a způsobil zranění stovkám dalších. Nejméně 44 obětí zahynulo při sesuvech půdy, uvedlo v pondělí vietnamské ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova.

 

Tajfun Yagi zasáhl Vietnam v sobotu a úřady varují před dalšími záplavami a sesuvy půdy, jak se bouře přesouvá na západ. Mezi oběťmi byla také čtyřčlenná rodina, která zemřela poté, co se na jejich dům v hornaté provincii Hoa Binh v neděli zřítila část kopce.

 

Jediný, kdo katastrofu přežil, byl 51letý muž, který se dokázal zachránit. Jeho manželka, dcera a dvě vnoučata však byla pohřbena pod troskami a jejich těla byla později vyproštěna. V provincii Lao Cai došlo k sesuvu půdy ve známém turistickém městě Sa Pa, kde bylo zasypáno 17 lidí. Šest z nich bylo nalezeno mrtvých a devět dalších bylo zraněno. Mezi oběťmi byla i 68letá žena, roční chlapeček a novorozenec.

 

Když tajfun Yagi v sobotu udeřil na severní Vietnam, zasáhl provincie Hai Phong a Quang Ninh s větry o rychlosti až 203 km/h. Bouře trhala střechy budov a vyvracela stromy, což vedlo k výpadkům elektřiny v celém regionu, včetně hlavního města Hanoje. Na internetu se objevila videa, jak řidiči aut zpomalují, aby ochránili motorkáře, kteří byli na silnicích uvězněni v silném větru.

 

Čtyři lidé zemřeli v provincii Quang Ninh a jeden v provincii Hai Duong nedaleko Hanoje. V pondělí ráno se v severní provincii Phu Tho zřítil most do řeky Červené, což vedlo k pádu deseti aut a dvou skútrů do vody. Místní média informovala, že byly zachráněny tři osoby a 13 dalších je nezvěstných.

 

V důsledku tajfunu se potopilo nebo je ztraceno 41 rybářských lodí. Záchranné týmy nalezly na moři 27 lidí poté, co bylo nahlášeno zmizení několika rybářů. V přístavním městě Hai Phong byly některé oblasti v neděli zaplaveny až půl metrem vody a došlo k poškození elektrického vedení a sloupů.

 

V oblasti Hai Au na ostrově Tuan Chau bylo poškozeno nebo potopeno nejméně 23 lodí. 51letý námořník Pham Van Thanh řekl, že nikdy nezažil tak silný tajfun. „Vítr tlačil zezadu s takovou silou, že žádná loď nemohla vydržet. Nejprve se potopila jedna loď, pak další a další,“ popsal situaci Thanh.

 

Vietnam kvůli tajfunu evakuoval téměř 50 000 lidí z pobřežních měst a úřady varovaly občany, aby zůstali uvnitř svých domovů. Ve 12 severních provinciích, včetně Hanoje, byly dočasně uzavřeny školy. V UNESCO chráněné oblasti Ha Long Bay bylo poškozeno mnoho obchodů. Majitel restaurace Duong The Hung uvedl, že jeho podnik přišel o všechny cedule a střecha je vážně poškozená.

 

Bouře se očekává, že v neděli večer dorazí do nejsevernější části Laosu.

 

Předtím, než tajfun Yagi v sobotu zasáhl Vietnam, způsobil devastaci na čínském ostrově Hainan, kde zabil nejméně 24 lidí a zranil desítky dalších. V Číně bylo evakuováno na 400 000 lidí, vlaky, lodě a lety byly pozastaveny a došlo k rozsáhlým výpadkům elektřiny.

 

Vědci varují, že v důsledku klimatických změn se tajfuny a hurikány stávají silnějšími, častějšími a setrvávají déle nad pevninou. Teplejší oceány totiž dávají bouřím více energie, což vede k vyšším rychlostem větru a intenzivnějším srážkám.

8.0 /10

VOSIČKA

Zhlédnuto: 4 514x Hodnocení: 8.0/10 Komentářů: 7 Kategorie: příroda

Značky: vítr , tajfun , katastrofa , přírodní katastrofa

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
ten pocit když je popisek videa 10krát delší než diskuse pod ním !!! 😝
ale KONEČNE je napísaný tak, že má hlavu a pätu a nevyzerá ako výstup z pravekej alfy nejakej AI!
tie dolámané veterníky by si mali povinne pozrieť eurozmrdi hlásajúci grýndýlové mantry!!!
jak mate na streche podfuk tak je to v haji
Jen naprosty trouba, muze drzet dvere zavrene tlacenim do skla...
co mozes cakat od prazakov
Já tam žádný problém nevidím. Základní princip páky je ten, že nejlepšího převodu síly při tlačení dveří je dosaženo na konci ramene páky. Tedy u kliky nebo madla. Těžko tlačit dveře u pantů. Což všeci šikmookí chápali a tlačili správně. Když to nemohli udržet tak přišel někdo pomoci a protože prostor kolem madla už žádný nebyl, tak tlačil do místa kde místo ještě bylo a to do skla. Ten účinek je sice menší, ale je to víc než nula. Tedy, než kdyby řekl že nemůže tlačit na konci křídla tak nebude tlačit vůbec. Takže úplně nevím kdo je tady trouba.