Systém sociálního kreditu v Číně

08. ledna

V roce 2014 čínská vláda oznámila zavedení národního kreditního systému, který byl kompletně spuštěn v září 2020. Lidé včetně zástupců firem jsou v něm hodnoceni na základě svého ekonomického a společenského chování. Kritici poukazují na jeho zneužitelnost, podle Číny je cílem větší důvěryhodnost lidí a ekonomických subjektů.

 

Kredit se upravuje na základě:

* dodržování legislativy (snížení v případě dopravních přestupků, jízdy na černo nebo kouření na zakázaných místech)

* ekonomického chování (úprava podle struktury nákupů a řádného placení účtů a daní)

* sociálního chování (úprava v závislosti od kreditu lidí, s nimiž občan komunikuje)

* způsobu využívání digitálních technologií (hraní počítačových her, čas strávený na sociálních sítích, sdílení nevhodného obsahu nebo šíření fake news).

 

Podle dostupných informací dosažené „skóre“ ovlivní míru sociálního zabezpečení daného obyvatele – dostupnost a podmínky úvěrů, hypoték či kreditních karet, kvalitu ubytování a turistických služeb, dostupnost jednotlivých způsobů dopravy nebo rychlost internetového připojení. Dále bude rozhodovat například o přístupu k lepšímu vzdělání nebo zaměstnání (manažerské pozice v státních podnicích nebo velkých bankách). Nízký kredit pak může způsobit i úplné zamezení přístupu lidí k některým službám - například podle zprávy úřadů ČLR ze začátku roku 2019 byl na základě sociálního kreditu 17,5 milionům lidí zakázán nákup letenek a 5,5 milionům nákup jízdenek na vlak, a to po dobu až jednoho roku.

Důvěryhodný byznys může obdržet různé odměny jako například zjednodušení administrativních procesů, optimalizace frekvence monitorování, větší příležitosti ve fiskální a projektové podpoře a nižší bankovní poplatky. Podobná pravidla se aplikují na nepoctivý byznys, který bude potrestán v různých úrovních podle závažnosti prohřešků. Navíc kreditní záznamy společnosti dopadnou i na osobní kreditní záznamy jednotlivců pracujících na pozicích seniorního managementu jako například zákonného zástupce, ředitele a finančně odpovědné osoby.

Podle mnoha kritiků představuje systém velké nebezpečí z hlediska svobody jednotlivce a společně s obrovským počtem bezpečnostních kamer v zemi (celkem 170 milionů, z nichž mnoho díky moderním softwarovým nástrojům dokáže účinně rozpoznávat obličeje, přičemž v horizontu tří let je plánováno přidání dalších 400 milionů kamer) vytvoří komplexní a mimořádně sofistikovaný systém masového dohledu s politickým přesahem. Pro vládnoucí komunistickou stranu je sociální kredit projektem sociálního inženýrství, jehož cílem je vytvořit poslušného, normalizovaného občana. Kritizováno je však používání nových technologií a práce s daty (big data) bez etických zábran. Stigmatizace občana může být opakovaný trest za již potrestaný přestupek či zločin a tím se stává velmi nebezpečnou. Podle některých názorů může dojít ke zneužívání systému, postupnému rozvrstvení společnosti do několika úrovní a případnému rozvoji korupce. Dalším důsledkem může být zvyšování sociální izolace nízce hodnocených občanů v důsledku omezování kontaktů na sociálních sítích ze strany uživatelů s lepším kreditem (preventivně v zájmu vyhnutí se snížení vlastního hodnocení), případně i osobního kontaktu kvůli prakticky všudypřítomnému kamerovému systému.

3.9 /10

košík

Zhlédnuto: 37 720x Hodnocení: 3.9/10 Komentářů: 161 Kategorie: technika

Značky: svět , technologie , čína , lidé , komunismus , asie , společnost , chování , sledování

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
nějak se ta masa nevyspělích lidí hlídat musí.
svět se vždycky měnil a vždycky se měnit bude ,, i kdyby se jednou povedlo vytvořit dokonalou společnost, bez válek, bez nemoci atd. je naivní si myslet že by vydržela napořád ,, historie je toho důkazem ,,
na druhou stranu pokud to nejde ojebat a funguje to správně (nechápu jak to rozezná miliardu stejnych lidí 😃 😃 ) tak to může být kuprospěchu, akorát už není člověk moc svobodný 😃
casem to bude vsude
Tak mrkněte na Black Mirror, Pád střemhlav.. Přesně tak by to mohlo být.
Jo, je videt, se scenar na ten dil nevymyslel reziser, ale Cina
Zkorumpovany komunisticky svině posuzují morálku občanů.K zblití.Všichni komouši by měli viset.
Jestli tohle čteš, tak jsi čurák 😃
Takze kdyz v Číně někdo pracuje, dodržuje zákony, a je prospěšný sve zemi (a samozřejmě režimu), ma z toho výhody. U nás člověk jen strádá, trpí buzerace a zákazy, platí daně a nic z nich nemá. Náš režim zvýhodňuje jen nemakačenka a spekulanty 🤮
Stejně to za pár desítek let bude všude, lidstvo jako takový je hrozně zhýralé a každý si myslí, že si může dělat co chce. Tohle je jediný způsob jak civilizaci unifikovat a postoupit na další úrověň supermoderního člověka, jako celku ne, umíněnýho jednotlivce co si myslí, že se kolem něj točí vesmír.
sel bych do toho pokud by to platilo i pro cikany
To je fakt hnus tohle.... proč sem dáváte videa s maďarskejma titulkama?
asi jiny nebyly a i píčus jako ty je snad zvládne přečíst a pochopit 😀🖕
Zkorumpovany komunisticky svině posuzují morálku občanů.K zblití.Všichni komouši by měli viset.
vedle