Teroristické útoky 11. září 2001 (2 videa)

13. září

Uběhlo již 17 let od série koordinovaných teroristických útoků, které se uskutečnily 11. září 2001 ve Spojených státech amerických. Provedlo je 19 příslušníků militantní islamistické organizace al-Káida. Ti unesli čtyři letadla na komerčních linkách společností American Airlines a United Airlines. Dvě z nich, let American Airlines 11 a let United Airlines 175, narazila do věží Světového obchodního centra v New Yorku, zabila všechny lidi na palubě a další uvnitř budov. Obě zasažené budovy se následkem vzniklého požáru do dvou hodin zhroutily, zničily blízké stavby a další poškodily. Třetí letadlo narazilo do Pentagonu, sídla Ministerstva obrany USA poblíž hlavního města USA, Washingtonu, D.C. Čtvrtý letoun se zřítil po souboji mezi teroristy a pasažéry letadla u města Shanksville v Pensylvánii. Letadlo letělo na Washington, D.C. a spekuluje se, že mělo za cíl zasáhnout Bílý dům anebo americký Kapitol. Při útocích celkem zemřelo 2996 lidí včetně 19 únosců. Až na 55 vojáků ze 125 obětí, které zemřely v Pentagonu, byli oběťmi civilisté, pocházející celkem z 90 zemí.

Úvodní video je jediné, ve kterém je zachycen náraz prvního letadla (čas 8:46 ráno). Video pořídil dokumentarista Jules Naudet, který natáčel hasiče, jenž na ulici měřili nad kanálem koncentraci plynu. Náraz zachytil už jen český emigrant Pavel Hlava, jehož záběry jsou však nekvalitní. 

Útok druhým letadlem nastal o 17 minut později a byl zachycen z mnoha úhlů - tyto záběry jsou z kamery Caroline Dries, která byla v budově vzdálené 8 bloků od Dvojčat. 

7.2 /10

košík

Zhlédnuto: 33 174x Hodnocení: 7.2/10 Komentářů: 252 Kategorie: video

Značky: usa , smrt , historie , útok , terorismus , náraz , muslimové , islám , letadlo , exploze , new york , tragédie , teroristický útok , al-kaida

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Jenom naprostej debil s vymytým mozkem může věřit tomu že za to mohl usama bin ladin
To je jasný...a kdo teda?
muj tata
jenom naprostej debil s vymytým mozkem jako ty může věřit nějaké konspiraci

Zobrazit celou diskuzi