Timothy Leary

08. ledna

Timothy Francis Leary (22.října 1920 - 31.května 1996) byl americký psycholog Harvardovy univerzity, spisovatel a představitel tehdejší kontrakultury.

Vedle Alberta Hoffmana, který byl otec psychedelické drogy LSD, byl Timothy Leary jejím mesiášem a snažil se jí zpopularizovat. V roce 1960, v průběhu prázdnin trávených Mexiku, měl Leary možnost požít legendární "svaté houby", které koupil od šamana. V průběhu opojení houbami se u něj projevila mysticko náboženská extáze, kterou označuje za "nejhlubší náboženský prožitek" svého života. Od té doby se Dr. Leary, pracující jako lektor psychologie na cambridgské Harvardské univerzitě ve státu Massachusetts, věnuje s definitivní platností průzkumu účinků a bezpečného užívání psychedelických drog. Při těchto výzkumech pracovalo mnoho známých osobností jako Aldous Huxley, který napsal například knihu Dveře vnímání, odkud si vzal inspiraci Jim Morrison pro název své kapely The Doors. 

Ve stejnou dobu obdržela firma Sandoz z Úseku sociálních vztahů Harvardské univerzity objednávku na dodávku 100g LSD a 25kg psilocybinu podepsanou Dr. Timothy Learym. Tato poptávka enormního množství (objednávané množství odpovídalo 1 miliónu dávek LSD a 2.5 miliónu dávek psilocybinu) byla založena na plánovaném rozšíření výzkumů tkání, orgánů a studií zvířat. Objednávku takového enormního množství nechal prošetřit Albert Hoffman, který v Sandozu pracoval. Krátce poté byl Leary propuštěn z profesorského sboru Harvardské univerzity, protože jejich výzkumy jako první prováděné v univerzitním prostředí ztratily svůj vědecký charakter. Výzkumy se změnily v LSD party. LSD sezení, jako jízdenka na dobrodružnou cestu do nových světů duševních a tělesných prožitků, se stalo pro univerzitní mládež vzrušující módou a jako taková se rychle rozšířila z Harvardu do dalších univerzit.

V průběhu své indické cesty v roce 1965, se Leary obrátil na hinduistickou víru a v průběhu následujícího roku založil náboženské společenství Ligu pro duchovní objevování (the League for Spiritual Discovery - LSD). Learyho proklamace k mládeži, zhuštěné do jeho slavného výroku "Turn on, tune in, drop out !" (Otoč se , slaď se, opusť!) se staly ústředním dogmatem hnutí hippies. Leary je jeden z duchovních otců kultu hippies. Poslední z těchto tří tezí "drop out!" byla výzvou k útěku z maloměšťáckého způsobu života, k návratu jedince zpět do společenství (turn on), k opuštění školy,studií a zaměstnání a k úplnému zasvěcení sebe sama do pravdivého vnitřního vesmíru, ke studiím svého nervového systému prostřednictvím LSD. Leary se rychle dostal na černou listinu. Americký prezident Richard Nixon ho nazval ,,nejnebezpečnější muž v Americe“. V roce 1970 dostal vysoký rozsudek, deset let vězení za překročení Texaských a Kalifornských zákonů týkajících se vlastnictví LSD a marihuany. Posléze za pomoci krajně levicové organizace Weatherman se mu podařilo z vězení uprchnout.

Zajíždkou přes Alžír, ve kterém se setkal s Eldridge Cleaverem, vůdcem hnutí Černých Panterů, žijícím zde v exilu, přijel Leary do Švýcarska, ve kterém okamžitě zažádal o politický azyl, zde se Leary setkává i s Albertem Hoffmanem. Leary byl při tajné cestě do Afganistánu na letišti v Kábulu zatčen agenty americké tajné služby a byl poslán zpět do kalifornské věznice v San Louis Obispo. V roce 1975 byl propuštěn a dále se věnoval psychologickými problémy cest do kosmu a průzkumem kosmického přátelství mezi lidským nervovým systémem a mezihvězdným vesmírem.  V psychedelické komunitě zavedl a popsal principy psychedelického sezení známé jako "set a setting".

Ve světě psychologie a psychedelických bádání přispěl svým výzkumem v rámci experimentu ve věznici Concord, kde zkoumal účinky psilocybinu na odsouzených vězních. Experiment se těšil úspěchu, neboť ukázal, že účinek psilocybinu snižuje kriminální chování recidivistů. V lednu roku 1995, byla Timothy Learymu diagnostikovaná rakovina prostaty. Rozhodl se pečlivě na smrt připravit. Zemřel roku 1996 a na své přání si nechal svojí smrt natočit na videokameru, přičemž mu byla v okamžik smrti oddělena hlava od těla. Hlavu nechal zamrazit a zbytek těla bylo zpopelněno a rozprášeno do vesmíru.

 

(thx Raoul Duke)

8.1 /10

košík

Zhlédnuto: 33 713x Hodnocení: 8.1/10 Komentářů: 46 Kategorie: historie

Značky: usa , mrtvola , smrt , hlava , drogy , dekapitace , 90.léta , lsd , rakovina , psychiatrie

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
kdo má číst takovou dlouhou srágoru? kdo mi to popíše v jedný větě má bod.
Drogy jsou dobre. Aaaaano. 😊
ten, koho zajímaj informace, jenž tě můžou obohatit. Vlastně ne. Tebe ne. Ty jsi ztracenej případ, zbytečný koště. Já si přečetl celou jeho biografii a neštěžoval jsem si jak píča. Naopak jsem byl vděčnej. Holt každej je jinej. Někdo dobrej a někdo by byl lepší mrtvej.

Zobrazit celou diskuzi