Tragédie v Hillsborough (1989)

15. dubna

15.dubna 1989, Sheffield, ANGLIE: Před 30 lety zemřelo na stadionu Hillsborough 96 fanoušků Liverpoolu. Šlo o nejhorší tragédii v dějinách britského sportu, jenž vedla k přijetí rozsáhlých bezpečnostních opatření na britských fotbalových stadiónech.

Na potrestání hlavního viníka čekají pozůstalí dodnes, letos však velitel policie konečně stanul před soudem.

Na semifinále FA Cupu mezi Liverpoolem a Nottinghamem Forest tehdy dorazilo do Sheffieldu přes 14600 liverpoolskýchn fanoušků, kteří se před zápasem shromáždili v malém prostoru u turniketů.

Situace se vymkla kontrole - lidé bez vstupenek se nemohli dostat pryč, protože za nimi vznikl dav. Policisté chtěli uvolnit tlak tím, že otevřeli nejdřív vedlejší bránu a nakonec i tu, která běžně sloužila jako východ.

Jelikož se blížil výkop, mohutný dav se vyvalil úzkým tunelem do středových sektorů tribuny. Následkem toho byli lidé vepředu vahou davu natlačeni na kovový plot, o čemž ti nahoře neměli ani tušení.

Po šesti minutách hry rozhodčí Ray Lewis zápas přerušil. Fanouškům se povedlo vyrazit malou bránu v plotu a pár jich uniklo. Jiní ale byli v davu tak silně stlačeni, že nemohli dýchat a vestoje se udusili. Vypukl chaos, fanoušci Nottinghamu si mysleli, že jde o nepokoje vyvolané jejich liverpoolskými kolegy.

Situaci nezvládali ani policisté a záchranáři. Do akce se tak zapojili i fanoušci, kteří rovněž prováděli resuscitace nebo strhávali reklamní tabule, které používali jako provizorní nosítka. Část policistů však utvořila na hřišti kordon, který bránil vjezdu sanitek i odnesení zraněných.Těch bylo 766 a u už v den katastrofy bylo jasné, že zemřelo přinejmenším 94 lidí. Po pár dnech přibyla 95. oběť a v březnu 1993 zemřel i Tony Bland, který na stadionu Hillsborough utrpěl rozsáhlá a nezvratná poškození mozku. Jeho rodiče u soudu roky usilovali o odpojení od přístrojů.

Na stadión přijelo 44 sanitek, ale policie zabránila ve vjezdu všem kromě jedné. Navíc i ta byla donucena otočit se zpět kvůli velkému počtu lidí dožadujících se pomoci.

Spravedlnosti se pozůstalí dočkali až po neuvěřitelných 27 letech, symbolicky v dubnu 2016 totiž byly zveřejněny závěry vyšetřování, které v roce 2012 nařídil nejvyšší soud po protestech lidí, kteří nesouhlasili s dosavadními verdikty, že šlo o nešťastnou náhodu a na vině bylo chování fanoušků. Verdikt, který konečně umožnil trestní stíhání viníků tragédie, tehdy pozůstalí oslavovali potleskem a zvoláním „Ano!“ přímo v soudní síni ve Warringtonu. Venku se pak zpívala slavná hymna liverpoolského klubu You’ll Never Walk Alone.

Porota před třemi lety mimo jiné konstatovala, že stadion Hillsborough neodpovídal bezpečnostním předpisům, že záchranáři vyhlásili výjimečný stav se zpožděním, především ale potvrdila, že chování fanoušků k tragédii nepřispělo. Naopak uvedla, že zásadně pochybila policie vedená velitelem Davidem Duckenfieldem, který letos stanul před soudem.

6.3 /10

košík

Zhlédnuto: 25 128x Hodnocení: 6.3/10 Komentářů: 38 Kategorie: historie

Značky: smrt , udušení , zranění , anglie , velká británie , fotbal , 80.léta , dav , lidé , stadión , panika , tlačenice , fanoušek

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Mám pocit, že fanoušci Dukly jsou na domácím stadionu v bezpečí.

Zobrazit celou diskuzi