Vikingský festival ve Skotsku (foto + video)

04. února

SKOTSKO: Na soustroví Shetlandy se každý rok v lednu koná ohnivý festival Vikingů, nazvaný Up Helly Aa. Tato událost má ve Skotsku, konkrétně na Shetlandských ostrovech, již dlouholetou tradici - první zmínky se objevují už v roce 1880. Hlavou celé události je Guizer Jarl, který se každý rok ukáže převlečený za jinou postavu související se skandinávskou historií. Večer se z ulic vynoří 900 těžce oděných mužů s hořícími pochodněmi, kteří představující Vikingy. Zápálí se ohně a průvod tvořený nejen Vikingy, ale i několika tisíci lidmi, se dává do pohybu a vyráží na cestu za mužem jménem Guizer Jarl. Ten už stojí na replice vikingské lodi a očekává příchod Vikingů. Cílem Vikingů je poté dostat tohoto muže z lodi. Jakmile je loď prázdná, nahází do ní průvod veškeré pochodně. Loď začne hořet a to je pro všechny povel k tomu, aby se ozvala známá píseň „The Norseman’s Home“. Po zbytek večera probíhají bujaré oslavy, všude se zpívá a samozřejmě i pije. Událost je slavena po celých ostrovech na zhruba deseti místech.

8.3 /10

košík

Zhlédnuto: 14 355x Hodnocení: 8.3/10 Komentářů: 14 Kategorie: galerie

Značky: festival , oheň , tradice , skotsko , viking , shetlandy

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Tam se negři nechytaj…
  • Yura
  • 05.02.2017 08:43
No hrat si na to je sranda no. Asi jako hra na vojaky ve valce, ale kdyby je do te doby prenesl stroj casu, tak se doserou a budou prosit, aby se mohli vratit a ze uz si na vikingy nikdy hrat nebudou. :))
ten skotský přízvuk, vždycky si vzpomenu na trainspotting 😃
Hustyvole
Neviděl jsem na fotce ani jedinýho afroameričana, gaye nebo transčlověka. Celý to vypadá extrémně agresivně a chybí tomu diverzita. Doufám, že to brzo zakážou! Vrhá to na Skotsko špatné světlo.
To mě prozraď co ti na tom připadá extrémně agresivní?? V Česku chodívali čerti a taky býval masopůst- maškarádi na vetšině vesnicích a někde je to stále, tyhle tradice. Řekl bych že je to dost obdobný, ale extrémně agresivní, to snad né, ne?
Znas pojem ironie?
Když jí používám já tak ano, když jiní, tak ti neuznávám, rozumíme si?
Protože seš ignorant
hned jak se pustěj anglie a přidaj k bruselu tak jim to brusel vysvětlí
Ty ses fakt mimo 😃
trhni si, ydyjote
běž si zase hrát s autíčky
Máš opravdu dobrý nápady, děkuji za inspiraci