Vzdušné síly Armády ČR

08. června

ČR: Vypálení 128 neřízených raket S-5 ráže 57 mm ze dvou bitevních vrtulníků Mil Mi-24 ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá. 

Hlavní výzbroj tvoří dvojhlavňový kanon GŠ-23 ráže 23 mm. Na čtyři závěsníky pod krátkými křídly lze podvěsit raketnice s neřízenými raketami (4 bloky UB-32, každý s 32 raketami S-5), protitankové řízené střely, pouzdra s kulomety, čtyři letecké pumy 100 nebo 250 kg, případně dvě 500kg pumy nebo stejný počet napalmových nádrží.

Loni v listopadu Babiš uvedl, že dva ze 17 dosluhujících vrtulníků by věnoval policii a tím by se ušetřilo. Tuto informaci o Mi-24 ještě ten den korigoval Hamáček, když uvedl, že pro tyto stroje nemá policie využití. Ministerstvo obrany nakonec definitivně schválilo nákup 12 vrtulníků ze Spojených států - osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper. Všechny stroje by měla česká armáda dostat v roce 2023.

6.9 /10

košík

Zhlédnuto: 23 890x Hodnocení: 6.9/10 Komentářů: 122 Kategorie: technika

Značky: česká republika , střelba , army , armáda , vrtulník , cvičení , raketa , výzbroj

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
jen jaksi porad nechapu nac my nakupujeme porad nejake stroje? K cemu to je? Dokaze mi to nejaky erudovany navstevnik tohoto webu vysvetlit? dekuji:)
Aby generálové měli nový hračky. Holt prachy se musej točit. A za co líp utratit miliardy, než za armádu. Tam je to tajný a nikdo ti do toho nebude šťourat.
Jasný, lepší nemít nic a pak si stěžovat jako velka část Čechů, že se stejně nikdy nebráníme. Dává to opravdu velkej smysl.
cekal jsem lepsi vysvetleni
Za komančů jsme měli vševojskové uspořádání. Tzn., tanky, dělostřelectvo, nadzvukové letectvo, vrtulníky apod.. Za tu dobu technika zastarala a snížily se počty, ale nechceme se zbavit vševojskových schopností, a proto udržujeme alespoň minimální množství. Země velikosti ČR by měla mít vševojskové schopnosti. Když se něčeho vzdáš, tak je to při dnešní úrovni techniky těžky opět ty schopnosti nabývat.
To bysme stejne nemohli, jedine, ze by nam to povolili z unie
mozna na nich trenujou nase vojaky, aby je neposilali ven uplne nezkuseny

Zobrazit celou diskuzi