Vzdušné síly Armády ČR

08. června

ČR: Vypálení 128 neřízených raket S-5 ráže 57 mm ze dvou bitevních vrtulníků Mil Mi-24 ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá. 

Hlavní výzbroj tvoří dvojhlavňový kanon GŠ-23 ráže 23 mm. Na čtyři závěsníky pod krátkými křídly lze podvěsit raketnice s neřízenými raketami (4 bloky UB-32, každý s 32 raketami S-5), protitankové řízené střely, pouzdra s kulomety, čtyři letecké pumy 100 nebo 250 kg, případně dvě 500kg pumy nebo stejný počet napalmových nádrží.

Loni v listopadu Babiš uvedl, že dva ze 17 dosluhujících vrtulníků by věnoval policii a tím by se ušetřilo. Tuto informaci o Mi-24 ještě ten den korigoval Hamáček, když uvedl, že pro tyto stroje nemá policie využití. Ministerstvo obrany nakonec definitivně schválilo nákup 12 vrtulníků ze Spojených států - osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper. Všechny stroje by měla česká armáda dostat v roce 2023.

6.9 /10

košík

Zhlédnuto: 23 794x Hodnocení: 6.9/10 Komentářů: 122 Kategorie: technika

Značky: česká republika , střelba , army , armáda , vrtulník , cvičení , raketa , výzbroj

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Vysvětlí mi někdo - zdůrazňuju, že vim o týhle problematice pramálo - proč ty nový stroje kupujeme/vyřazujeme staré, když právě Mi-24 dokáže zastat úkoly bojovýho vrtulníku a zároveň přepravovat výsadkáře? Proč rovnou nekupujeme nějaký novější stroje (UH-1Y a AH-1Z jsou asi bojem prověřený, ale dost letitý modely), případně se nefocusujeme na modernější technologie, jako jsou drony apod. Dík.
Mi-24 byl skvělej vrtulník, ale možná tak v 80. letech v Afghánistánu. Dneska se ukazuje na moderním bojišti jako nepoužitelnej a to hlavně kvůli svý brutální tepelný stopě, narozdíl třeba od UH-1Y a AH-1Z. Taky nechápu, proč spousta lidí včetně tebe nedokáže rozlišit Huey co lítal ve Vietnamu od těhlech novejch vrtulníků. Ano, vypadaj podobně, ale to je tak všechno. Je to naprosto novej, moderní vrtulník, na kterej se Mi-24 nechytá ani zdaleka.
Proč nekoupíme modernější vrtulník? Na Osprey nejsou prachy, AH-64 rovněž, S97 a podobný vrtulníky přijdou do výzbroje až v 30. letech. Drony budou, dokonce i útočný, ale maximálně střední velikosti, velkej nevyužijeme, to je jen Zemanův vlhkej sen.
myslím, že je to výpalné za hypotetichou ochranu spojenými státy
Dík za vysvětlení, ty svině.
není zač, milášku
Není zač píčo!
já to ještě doplnim, já už sem to psal blackovi níže. Osprey stojí 1G a tady nebyl žádnej vrtulník kterej by byl v nabídce protože nikdo je nedělá, protože je nepotřebuje. A štáb todle hodne dlouho řešil, nakonec se řeklo že se nebude psát žádne sci-fi že se koupí to co je aby to nedopadlo jak s těma stíhačkama.
Dělá ale není z USA. A o to tady je primárně, lézt strýčkovi Samovi do prdele.
Viper zařadili USMC v roce 2010. Letitej vrtulník si představuju jinak.
omg je 20 let starej, z roku 2000 a vypada uuuplně stejně jako kobra. ok ma treba modernější avioniku, vykonější radar, termovizi atd atd. ale koncepčně je to furt to same.
Jestli počítáš první let prototypu jako den odkdy existuje hotovej stroj tak prostě chcípni. Nemam se s tebou o čem bavit a chcípni.
Tak kecam, nebyl to ani prototyp, tou dobou už byl combat ready. A od tý doby je kontinuálně zlepšovanej na základě nemalýho počtu obědnávek dalších zemí. Jako nikdo neříká, že Mi-24 resp. 35 je špatnej vrtulník, ale v týhle době, kdy jediný naše pojítko s Ruskem je Zemanovo závislost na alkoholu to fakt nemá cenu protahovat. A omšelý kecy jak Viper a Venom jsou vlastně Huey a Cobra mě serou, protože to prostě neni pravda.
na tvem příkladě je vidět typický případ kombinace hlouposti, omezenosti a ignorance. Já tě teda oplodním troškou svojí geniality:tady nikdo nemluví o koupi vrtulníků. tady jde o to že Rusove nám můžou přenechat svoje technologie nebo si je můžeme jednoduše vzít a předělat a můžeme jej licenčně vyrábět. Na tom nic neni. Avionika elektronika a munice. nemusí být nutně ruská.
tady jde hlavne primárně o to, že nemůžeš mít tkaničky od bot z belgie, transportery z německa, tanky z itálie a takhle to mít rozmrdané. je to spatne jak koncepčně, tak strategicky, kdyz se podiváš jak to dopadlo v roce 38.

Zobrazit celou diskuzi