Zastřelení Daniela Shavera (foto + video)

09. prosince

18.ledna 2016, Phoenix, USA: 27letý policista Philip Mitchell Brailsford (na obr. 1) byl shledán nevinným z vraždy 26letého otce dvou dětí Daniela Shavera (na obr. 2) z Granbury, stát Texas.

Ke střelbě, kterou Shaverova rodina popsala jako „popravu“, došlo na předměstí Phoenixu jménem Mesa, kam policisté dorazili na základě telefonátu jednoho z občanů, který tvrdil, že z okna hotelu La Quinta někdo míří zbraní. Policie vyzvala Shavera, aby vyšel ze svého pokoje, lehl si obličejem k zemi na chodbě a vyvaroval se jakýchkoliv náhlých pohybů – jinak riskuje, že bude zastřelen.

Nově zveřejněné záběry ukazují moment, kdy se brečící Shaver plazí po zemi směrem k policistovi a prosí jej: „prosím, nezabíjejte mě“. Krátce poté Brailsford zahájí palbu a na místě jej zastřelí.

Na videu je vidět, jak se brečící Shaver začne pohybovat směrem k policistovi. Během svého pomalého pohybu však náhle začne pravou rukou sahat ke svému pasu. Brailsford vypověděl, že se v onen moment rozhodl zahájit palbu ze své útočné pušky AR-15, neboť se domníval, že Shaver sahá pro svou zbraň.

 Při ohledání těla zastřeleného nebyla žádná zbraň nalezena, při následné prohlídce pokoje policisté našli dvě vzduchovky, které Shaver používal při svém povolání hubitele škůdců.

 Právník Shaverovy rodiny Mark Geragos po zhlédnutí videa označil střelbu jako „jednoznačnou popravu“. Detektiv vyšetřující případ policejního zásahu souhlasil s tím, že Shaverův pohyb se velmi podobal sáhnutí pro pistoli za pasem. Zároveň však dodal, že pohyb je možné vyhodnotit i tak, že se Shaver snažil povytáhnout si své volné basketbalové šortky, které mu při plazení začaly padat.

 Vyšetřovatel dále poznamenal, že ani po důkladném prozkoumání všech dostupných materiálů ze zásahu nenašel žádný smysluplný důvod, který strážníkům během zásahu bránil v tom jednoduše podezřelého Shavera zajistit, když ležel na podlaze. Advokát Barilsforda Michael Piccarreta po vynesení rozsudku prohlásil:

 „V tomto případě nejsou žádní vítězové, ale Mitch Brailsford musel ve zlomku sekundy reagovat na situaci, kterou byl naučen rozpoznat jako snahu někoho vytáhnout zbraň. Na reakci měl sekundu. Nechtěl panu Shaverovi ublížit…události té noci jej dovedly k přesvědčení, že je v nebezpečí.“„Zkuste se rozhodnout v jedné sekundě, život nebo smrt. Je to velmi obtížné,“ dodal Piccarreta.

 Policistův advokát dále vypověděl, že zatím neví, zda se jeho klient pokusí získat zpět svou práci u policie.

 

Vdova po Shaverovi Laney Sweetová (na obr. 3) společně s rodiči zastřeleného otce podala na město kvůli smrti manžela žalobu.

 Po vynesení rozsudku jej komentoval slovy: „Soudní systém rodinu Daniela strašným způsobem zklamal“. Pozůstalí po Shaverem si stále stojí za tím, že byl jejich příbuzný chladnokrevně a bezdůvodně zastřelen.

2.8 /10

košík

Zhlédnuto: 21 242x Hodnocení: 2.8/10 Komentářů: 258 Kategorie: policie

Značky: usa , hnus , galerie hnusu , mrtvola , smrt , vražda , bodycam , debilita , chyba , zastřelení , zmrd , poprava , phoenix

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Zmrd skurveny... Oni ty mrdky fizlacke je rádi zastřelí.. Pak mají soudní proces u kterého se řeší jestli nejednali protiprávně při kterém sou postaveni mimo službu,ale pobírají plný plat.. pěkné prázdniny placené ve 100% Kurvy zdechle.

Zobrazit celou diskuzi