Živí mrtví

31. března

INDONÉSIE: V provincii Jižní Sulawesi žije kmen Toraja, který každé tři roky pořádá festival Ma’Nene - ve volném překladu "festival čištění mrtvých těl". Při něm se sejdou lidé z celého okolí a vykopávají své pohřbené příbuzné, aby jim vyčistili kosti a oblékli je. Zjištění odborníků hovoří o tom, že se festival koná minimálně posledních 100 let. Příbuzní se starají zejména o to, aby se těla mrtvých nerozložila do takové míry, že by je již nebylo možné rozeznat, a proto je nejen čistí nebo v případě potřeby jemně opravují, oni je ještě i pravidelně převlékají a dopřávají jim čisťoučké oblečení na další tři roky, které stráví pod zemí. Další důležitou součástí rituálu je také oprava a rekonstrukce samotných rakví. Tři roky v zemi neprospějí ani mírně upraveným dřevěným truhlám a většinou se po vyjmutí nebožtíka, jeho umytí a převlečení rozebere i truhla a vyrobí se nová, aby mu v pokračování posmrtného života nic nechybělo. 

8.7 /10

košík

Zhlédnuto: 36 332x Hodnocení: 8.7/10 Komentářů: 88 Kategorie: galerie

Značky: mrtvola , smrt , indonésie , festival , zombie , kmen , domorodec , tradice , rakev , bizarní , asie , wtf , mumie

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
  • Sir*
  • 24.04.2020 07:07
Ty vole ,dokážete si představit ,že se nikdy tchýně nezbavíte a bude vás i po smrti srát každý tři roky ? Jeblo by mi... Magoři.
..predpokladam, ze swingers je v ramci akce
lidi jsou fakt ujetý
Proti gustu...
Co to je za uchylnost 😃 Tomu rikam tradice teda 😂
smysl pro humor jim rozhodne nechybi 😃
Nekrofilní magoři. Mrtvé tělo má zhnít v zemi a není určeno k tomu aby jste ho jednou za tři roky vytáhli ze země a hráli jste si s ním.
Raper na č. 26 pobavil 😃 Jinak docela mazec tradice...
Musejí být se smrtí asi hafo smíření. Nedovedu si představit, že bych své zemřelé blízké takto exhumoval. - Ale velkou měrou to asi bude i otázka zvyku.
A přesně tahle primitivní špína pak vyvolá zas nějakou pandemii....