Živí mrtví

31. března

INDONÉSIE: V provincii Jižní Sulawesi žije kmen Toraja, který každé tři roky pořádá festival Ma’Nene - ve volném překladu "festival čištění mrtvých těl". Při něm se sejdou lidé z celého okolí a vykopávají své pohřbené příbuzné, aby jim vyčistili kosti a oblékli je. Zjištění odborníků hovoří o tom, že se festival koná minimálně posledních 100 let. Příbuzní se starají zejména o to, aby se těla mrtvých nerozložila do takové míry, že by je již nebylo možné rozeznat, a proto je nejen čistí nebo v případě potřeby jemně opravují, oni je ještě i pravidelně převlékají a dopřávají jim čisťoučké oblečení na další tři roky, které stráví pod zemí. Další důležitou součástí rituálu je také oprava a rekonstrukce samotných rakví. Tři roky v zemi neprospějí ani mírně upraveným dřevěným truhlám a většinou se po vyjmutí nebožtíka, jeho umytí a převlečení rozebere i truhla a vyrobí se nová, aby mu v pokračování posmrtného života nic nechybělo. 

8.7 /10

košík

Zhlédnuto: 36 331x Hodnocení: 8.7/10 Komentářů: 88 Kategorie: galerie

Značky: mrtvola , smrt , indonésie , festival , zombie , kmen , domorodec , tradice , rakev , bizarní , asie , wtf , mumie

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
kam se serou slováci o dušičkách
To, že na dušičky dáme na hrob sviečku a ideme domov, to je bizár jak hovado 🙄
kor, když u nás je to stejný: svíčka-domu-bizár
tak tos neviděl mojí pratetu, nebo hřbitovy plný plastovejch sraček, když to příjde, fakt hnus. u nás na vesnici starosta musí objednávat velkej kontajner, aby ty hovadiny odvezl. vzkutku ekologický svátek. samotnou svíčku dáváš tak maximálně Ty (pokud nekecáš) a dobře, že tak, ale ostatní to rozhodně nedělaj.
Ak máš na mysli vence, tak to sa ma netýka. Myslím, že tá sviečka ako symbol bohato stačí. Apropo, máš rodinu na Slovensku, či hodnotíš stav ako to máte u vás? Tak či tak, ten jeden deň nie je taká ekologická hrozba, teda adpoň v porovnaní s momentálnou explóziou jednorázových rukavíc.
já se narodil na slovensku a mám tu půl rodiny, žiju ale víc v čr... svíčka je symbol dobrý a souhlasím, že stačí, ale to co se tu předvádí...

Zobrazit celou diskuzi