Život na Filipínách

07. května

Každodenní život ve 107miliónovém ostrovním státě Filipíny (rozléhají se na 7107 ostrovech o rozloze 300 000 km²).

Tamní populace každoročně roste docela rychle - cca 2% roční přírůstek (1877 měly ostrovy jen zhruba pět a půl milionu obyvatel). V roce 2014 překročil počet obyvatel sto miliónovou hranici - jde o sedmou nejlidnatější stát v Asii a dvanáctý na světě. Dalších asi 11 milionů rodilých Filipínců žije za hranicemi (hlavně v USA).

Filipínky jsou známé tím, že jsou výborné pečovatelky a sestřičky a ve světě je o jejich služby velký zájem (jednu měl i Karel Gott). Okolo 70% zdravotních sester odchází po studiích za prací do zahraničí.

 

Filipíny jsou kvůli zálibě v SMSkování známé jako „text capital of the world“. Například v roce 2009 se zde poslalo rekordních 1.39 biliónů textových zpráv. 

 

52 miliónů lidí na Filipínách mluví anglicky (5.místo v žebříčku nejvíce anglicky mluvících zemí na světě), ale v televizi jsou programy a seriály jsou v takzvaném Taglish. Pro většinu Filipínců pak není problém koukat na televizi, protože většina programů používá toto univerzální nářečí (na půl angličtina a na půl filipínské slova, kterému každý Filipínec rozumí). Celkem zde existuje 171 nářečí a dialektů.

 

Filipínci milují nakupování a jídlo - 3 z 10 největších obchodních domů na světě, se nachází právě na Filipínách. Jsou to SM Megamall, SM North Esa a SM Mall of Asia, nacházející se v Manile.

Další fakta:

Očekávaná doba dožití: 71,94 let

Prům. počet dětí: 3,15 na jednu ženu

Kojenecká úmrtnost: 18,75 z 1 000 živě narozených

Věková struktura: 34,3 % děti do 14 let, 61,3 % obyv. ve věku 15 až 64 let, 4,3 % obyv. je starší více než 65 let

Etnické složení: Filipínci malajského původu (Tagalogové 28,1 %, Cebuanové 13,1 %, Ilokanové 9 %, Bisajové 7,6 %, Hiligajnon Ilongové 7,5 %, Bikolové 6 %, Warayové 3,4 %), ostatní 25,3 %

Náboženství: římskokatolické 80,9 %, další křesťanské církve 11,6 %, muslimové 5 %, ostatní a nespecifikované 2,5 %

Nezaměstnanost: 7 %

Gramotnost: 92,6 %

8.9 /10

košík

Zhlédnuto: 31 611x Hodnocení: 8.9/10 Komentářů: 54 Kategorie: galerie

Značky: svět , život , asiatka , lidé , fotografie , asiat , filipíny , manila , chudoba , asie

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
A vy v komentářích podemnou jste si nestačili vystrčit hlavy z prdele, alespoň trochu nahodit IQ a nedovtípili jste se, že ty odpadky tam jsou skrz ty přírodní katastrofy, co tam byly a jsou taky na fotkách? Že se to prostě vyplavilo? Oni zase tak nepořádní nejsou. Není to jak na východu Slovenska v cikánské osadě....
Ale jsou. Zajeď si tam a uvidíš
  • Yura
  • 07.05.2020 22:05
Debile vetsina asiatu jsou prasata. V Thajsku to same proste odpadky vyhazuji vsude mozne. Jsou to poloopice. Ktere jen konzumujou a mrdaji. Po tech nemuzes chtit, aby se starali o zivotni prostredi, neco noveho vymysleli a pod..
V jednom hotelu v Mariánkách přespali Číňani na jednu noc, pokojské si o tom ještě týden vyprávěly, jací jsou pingpongové prasata a jaký za jednu noc dokázali na pokojích udělat bordel, kvanta odpadků všude, často nasráno vedle mísy, ručníky od hoven místo hajzláče atd. A to byl na první pohled kultivovaný čínský zájezd. Jediní relativně čistotní Asiati jsou Japky, jinak je to žlutý či přičmoudlý dobytek a prasečák dohromady.
Firma nám poslala borce z Asie,Indy a Turky ať se kouknout jak to chodí u nás na evropské pobočce. Museli se dělat nové polepy na hajzly, jelikož se ty dementi vysrali, utřeli si prdel a ten posranej toaleťák nehodili do hajzlu. V lepším případě to vzali do hrsti a hodili to vedle umyvadla v horším případě to prostě nechali vedle hajzlu.. Šílenej dobytek

Zobrazit celou diskuzi