Život na Haiti

05. listopadu

Fotografie z 11miliónového karibského státu Haiti, který leží v západní části ostrova Hispaniola v souostroví Velké Antily.

Haiti je z etnologicko-lingvistického hlediska unikátem - je to první nezávislý národ v Latinské Americe, první stát vedený postkoloniálními černochy a jediný národ, který získal nezávislost po úspěšném povstání otroků. Také je jediným nezávislým frankofonním (země užívající francouzštinu jako prostředek k dorozumění nebo k rozvoji kultury) národem na západní polokouli.

Podle Indexu lidského rozvoje je Haiti nejchudší zemí amerického kontinentu. Ve své dvěstěleté historii prodělala Haitská politika 32 převratů a také intervence mocností, ať už Francie nebo Spojených států. Podle Indexu vnímání korupce z roku 2006 existuje silná korelace mezi korupcí a chudobou a v tomto měření mělo Haiti nejvyšší úroveň vnímané korupce ze zkoumaných zemí. Podle Mezinárodního červeného kříže sedm z deseti Haiťanů žije za méně než 2 dolary za den.

Haiťanky jsou tak nejplodnější ženy západní polokoule - 90%-95% obyvatel Haiti je afrického původu; zbývajících 10%-5% jsou mulati. Polovina dětí však není očkována a jen 40% obyvatelstva má přístup k základní zdravotní péči. Ještě před zemětřesením v roce 2010 byla skoro polovina všech úmrtí připisována HIV/AIDS, dýchací infekci, meningitidě a průjmovým onemocněním včetně cholery a tyfu (podle Světové zdravotnické organizace). Devadesát procent dětí na Haiti trpí nemocemi přenášenými vodou a střevními parazity. Přibližně 5% dospělé populace na Haiti je nakaženo virem HIV. Výskyt tuberkulózy (TBC) na Haiti je více než desetkrát vyšší než v jiných zemích Latinské Ameriky. 30.000 lidí každý rok onemocní malárii.

Malá část nečernošského obyvatelstva je tvořena převážně Araby a západoevropany (Francouzi, Němci, Španěly a Portugalci). Ačkoli jsou mulati jen malou menšinou, zemi dominují politicky i ekonomicky. 

7.3 /10

košík

Zhlédnuto: 34 073x Hodnocení: 7.3/10 Komentářů: 93 Kategorie: galerie

Značky: svět , černoška , lidé , fotografie , demonstrace , chudoba , černoch , protest , karibik , haiti , latinská amerika

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Jinými slovy, jak jim nevládne bílá ruka, tak tam mají bordel. A to je bez jakýchokoliv předsudků a rasismu prostý fakt...
Nesmysl. Těch zemí kde nevládne běloh a jsou na špici je hromada. třeba třeba ehm Japonsko!
Asii nepočítám, ti bezesporu umí a jsou kolikrát lepší jak my. Měl jsem na mysli čistě černé země.
před nedávnem jsem četl nejaky clanek na army webu. Nevim zda to bylo na Haiti nebo nekde jinde v Karibiku, každopádně pod francouzskou správou. bílé baby si tam "užily", když se začali otroci bouřit. I děcka to měli spočítané.. zajímavé čtení. Ikdyž se mi hnusilo to co si tam zažily ženy, děti jako odplatu.
Daj link.

Zobrazit celou diskuzi