Život na Srí Lance

13. května

Srí Lanka (Šrí Lanka) je ostrovní stát v jihovýchodní Asii, který od Indie dělí Palkova úžina. Konkrétně leží na ostrově Cejlon v Indickém oceánu.

Hlavní město je Sri Jayawardenepura Kotte, největší a nejvýznamnější je ale metropole Kolombo.

Oficiálně zde žije zhruba 22,5 milionu obyvatel, z nichž 70 % vyznává buddhismus, 13 % hinduismus, 10 % islám a 7 % křesťanství. Do roku 2005 měl každý větší náboženský směr své vlastní ministerstvo. Prezident Rádžapakse je však sjednotil do ministerstva pro náboženské záležitosti. 

Od 16. století byla Srí Lanka pod nadvládou Portugalců, následně Nizozemců a nakonec se stala britskou kolonií s označením Cejlon. V roce 1948 se stala nezávislým státem a součástí Commonwealth (Britského společenství národů). Následující desetiletí se potýká s řadou sociálních problémů, nejvýznamnějším je konflikt Sinhálců (buddhistická většina) s Tamily (hinduistická menšina obývající zejména sever ostrova), který vyústil ve vleklou občanskou válku, která oficiálně skončila až v roce 2009. V roce 2004 zasáhlo Srí Lanku ničivé zemětřesení, které si vyžádalo na 30 tisíc životů. Chlapci odcházejí po dovršení 18 let na povinnou vojenskou službu, ženy zase mají zakázáno pít alkohol. Na Srí Lance je na veřejných místech zakázáno kouřit. 

Většina zboží a služeb je zde ve srovnání s ČR výrazně levnější. 

8.0 /10

košík

Zhlédnuto: 22 640x Hodnocení: 8.0/10 Komentářů: 47 Kategorie: galerie

Značky: svět , život , srí lanka , ostrov , slon , lidé , fotografie , asie , exotika

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Nechceš pak udělat galerku- Život na Slovensku? Tyto galerie z rozvojových zemí jsou zajímavé.
Jak můžeš srovnávat Srí Lanku a Slovensko? Srí Lanka mezi rozvojové země nepatří 😇
Na tom stejném počtu palců dolů je pěkně vidět, že naše komenty + od thundershita, si přečetlo prozatím 7 čobolů.
A jé proletářka v novém kabátě ...😒👎
Ja tu nijak extra proti slovákům nic nejedu, ale tady se to nabízelo 😀, tak hned mě hned neházej do pytle s místníma protičobolama 😀

Zobrazit celou diskuzi