Život v Severní Koreji #2

26. prosince

Plus pár zajímavostí:

* Podle oficiální chronologie není v Severní Koreji rok 2018, ale rok 106. Severokorejský kalendář se počítá od narození prvního vůdce Kim Ir-sena.

* Severní Korea představuje se 7 miliony vojáků zemi s největší armádou na světě (čítající aktivní vojáky, zálohy i polovojenské skupiny). Oproti tomu USA má k dispozici 1,5 milionu vojenských sil.

* Je zakázáno nosit modré džíny - představují symbol světového imperialismu.

* V Severní Koreji je nejprostornější sportovní aréna na světě. Stadion May Day pojme 150 000 lidí.

* Severní Korea si vytvořila vlastní časové pásmo: pchjongjangský čas, jenž odráží časové pásmo, ve kterém Korea byla před japonskou invazí.

* Marihuana je legální a vůbec není klasifikovaná jako droga - lze ji koupit na trhu.

* Kvůli nedostatku hnojiva, musela KLDR hnojit lidskými fekáliemi.

* Jsou zde jen tři televizní kanály - dva z nich jsou k dispozici pouze o víkendech a třetí lze sledovat jen ve večerních hodinách.

* V Severní Koreji je 51 sociálních kategorií. Obyvatelé země se rozdělují podle věrnosti režimu.

* Výdaje za koňak Hennessy bývalého vůdce Kim Čŏng-ila byly 800krát větší než průměrný roční příjem obyvatele.

* Severokorejci narození po korejské válce jsou o pět centimetrů menší než Jihokorejci. Důvodem je hlavně špatná výživa - až třetina severokorejských dětí trpí podvýživou.

* Držení Bible, sledování jihokorejských filmů a sledování pornografie se v Severní Koreji trestá smrtí. K dispozici je i organizace, která se zabývá likvidováním Bible na území Severní Koreje.

* Mobilní zařízení nemají přístup ani do intranetu Kwangmyong, natož aby měla Wi-Fi. Zakázané jsou také všechny mezinárodní webové stránky, aniž by měl někdo vysoké postavení. Běžný smrtelník se na ně nedostane.

* Kondomy ani tampóny zde nejsou dosttupné. Kdysi se sice kondomy objevily na černém trhu, ale nezaznamenaly větší poptávku. Ženy zas nenajdou v obchodech tampóny, místo toho jsou odkázány na tkaninu, kterou je třeba po použití dobře opláchnout.

* Bývalý vůdce Kim Čong-il se naučil chodit již ve třech týdnech věku, uvádí to jeho oficiální životopis.

* Ženy mají povoleno nosit 18 různých střihů vlasů. Muži si mohou vybrat pouze z deseti. Vdaným ženám jsou doporučeny krátké vlasy a single dámám vlasy dlouhé. Muži musí mít vlasy vždy kratší než pět centimetrů.

* Na kolech mohli do roku 2013 jezdit pouze muži. Kim Čong-il kdysi prohlásil, že považuje za nechutné, když vidí, ženu řídit kolo.

* Portréty a sochy vůdců jsou všudypřítomné. Kim Čong-il bývá vyobrazen stejně vysoký jako jeho otec Kim Ir-sen, ačkoli měřil pouhých 157 cm, zatímco první vůdce byl vysoký 173 cm. (viz obr. 26) 

* Nemovitosti nejsou oficiálně na prodej, rozděluje je vláda. A zatímco v jiných zemích je zcela běžné, že se obyvatelé z vesnic či jiných míst stěhují do hlavního města, Severokorejci to mají zakázáno. K bydlení v hlavním městě je třeba výsostného povolení vlády.

* Telefonní hovory jsou povoleny jen v rámci země - volat z lokální SIM karty do zahraničí je přísně zakázáno. Volat se nemůže ani cizincům, kteří se v Severní Koreji nacházejí. 

* Občané této země si nemohou jen tak koupit mezinárodní letenku a odletět někam na dovolenou. Mohou však letět do Pekingu nebo Moskvy, ale pouze za účelem vydělání si peněz. A pokud chtějí místní cestovat v rámci země, například za účelem návštěvy příbuzných, potřebují k tomu povolení.

* Aby se člověk mohl stát dopravním policistou v KLDR, je nutné, aby splnil tři zásadní podmínky. Musí být dostatečně vysoký. Nesmí mít problémy se zrakem. A kvůli dojmu z případných fotek musí být i hezký. 

* Severokorejci milují pivo. Kromě snídaně ho podávají s každým jídlem.

* Severokorejci museli sledovat Mistrovství světa ve fotbale 2014 s 24hodinovým zpožděním. 

* Za posledních 60 let uteklo 23 tisíc severokorejců do sousední Jižní Koreje. Pouze dva lidé se za tu dobu vydali opačným směrem.

* Nemají tam horkou sprchu, ani ústřední topení - místo toho využívají pece, kde si topí dřevem. 

* Vlastnit vozidlo v mohou pouze vojenští a vládní představitelé.

* Severní Korea má svůj vlastní operační systém s názvem Red Star OS. 

* Severní Korea je jedinou zemí na světě, která se k dnešnímu dni zmocnila lodi amerického námořnictva.

* Severní Korea už není komunistická země. Od roku 2009 se tamní vládní politika oficiální nazývá Čučche. 

* V roce 1950 Severní Korea postavila velkolepou vesnici Kijongdong u demilitarizované zóny, aby tam nalákala občany Jižní Koreje. Propaganda úžasného nového města nebyla nic jiného než podvod.

* Pouze 20 procent severokorejské půdy je použitelných pro zemědělství. Pro srovnání — v Česku je zemědělské půdy až 53,6 procenta.

* Každých pět let se konají volby, kdy si mohou lidé vybrat mezi jedním kandidátem. Posledních voleb v roce 2015 sa účastnilo 99,97 % občanů.

9.8 /10

košík

Zhlédnuto: 30 039x Hodnocení: 9.8/10 Komentářů: 88 Kategorie: galerie

Značky: svět , život , lidé , komunismus , fotografie , asie , severní korea , diktatura , pchongjang

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
je na první pohled vidět že si Kim žije trochu jinak, je z nich jedinej tlustej... : - D
Nádherná země....myslim přírodu
http://upcv.sweb.cz/Schopne%20narody.mp4
Trest smrti za držení bible by měl platit na celém světě, za to jim tleskám.
Kde jste prisli na to, ze demokracie je lepsi nez totac?
http://upcv.sweb.cz/Schopne%20narody.mp4
Byl jsem v S.Korei na dovolené.Všude plno top kurev,co by se hned chtěly dávit kokotem,nechat se prcat do áčka a nechat si nacákat osraným kokotem do huby,ovšem strana to zakázala,takže neexistuje ani prstění análu kladivem a srpem,můžeš si akorát smutně honit čuráka na hotelu u KCTV a začat cákat na záclonu u 135% hospodářských výsledků,ráno tu záclonu vymění tak top kurva uklízečka,co se kvůli straně ani nepohoršovala nad tím,že si sjíždíš čuráka v plynové masce
na pokoji,zatím co ona tam uklízí a ty fest taháš kožku a díváš se na ni přes ty zamlžené sklíčka a děsně tě rajcuje,jak vlhne,že jí teče kundí šťáva po stehně,ovšem dělá,že se jí to netýká a po 20ti hodinové směně dojde domů,tam už sedí státem přidělený manžel,co si cpe do prdele nohu od stolu,má naběhnuté to 8cm hovado,strčí to do ní a hned z něho letí mrdka do nory.Proto je to kotě tak zklamané,protože by přišla o práci,ale fest by dostala naloženo i do
imperialistického řitního otvoru a její sestra by mně u té nakládačky mohla lízat věnec,pak by jsme za dramatických okolností utekly ze země a koťata bych hodil na privát do Brna,protože v Brně by je prcaly opice jako doma,já bych vydělával,koťata by byly konečně fest vymrdané a všem by bylo fajn,bro.
zajed si do spitalu na PSO.. neco ti na to urcite daji 😉
Běž si nasát do huby chlamýdie a pak pouštěj moudra do placu,s paštikou,3 dny starým chlebem a lahváčem v ruce,pokud nemáš,zajeď si pro to feldou do Lídlu.
Kvalitni poctenicko
bože co ty jsi za čuráka?že tě tata raději nestříknul do trávy
No a co se na to podivat takto. Kolik toho spotrebuji za rok? Kolik toho vyhodi za rok? Opravujou veci nebo je vyhazujou jak u nas? Nerikam, ze je to u nich v poradku, ale u nas to v poradku taky neni. Verim tomu, ze je tam u nich vic lidi spokojenych jak v nasem konzumnim svete.
proč se tam neodstěhuješ?
Protoze z vezeni se tezko nekam stehuje 😄
  • Kim
  • 27.12.2018 10:47
TEĎ TO TAM STOJÍ ZA HOVNO AŽ TAM BUDE DEMOKRACIE TAK Z TĚCH NUZÁKIŮ BUDOU BEZĎÁCI
Tak to chodí. Přechod na kapitalismus obvykle nic neřeší. Dokonce i v případech, kdy tam před tím byla muslimská monarchie.
Žáadnej kondom? Tam jede anál ve velkým.
To je otázka. Podle všeho je tam tvrdá disciplína, takže anál tam jede možná tak v kriminále.
  • Joan
  • 27.12.2018 03:29
Bývalý vůdce Kim Čong-il se naučil chodit již ve třech týdnech věku ?, to nic není, Chuck Norris dostal řidičák ve věku 16ti .......sekund !:-)
Chuck ridicak nepotrebuje