Život v Severní Koreji #2

26. prosince

Plus pár zajímavostí:

* Podle oficiální chronologie není v Severní Koreji rok 2018, ale rok 106. Severokorejský kalendář se počítá od narození prvního vůdce Kim Ir-sena.

* Severní Korea představuje se 7 miliony vojáků zemi s největší armádou na světě (čítající aktivní vojáky, zálohy i polovojenské skupiny). Oproti tomu USA má k dispozici 1,5 milionu vojenských sil.

* Je zakázáno nosit modré džíny - představují symbol světového imperialismu.

* V Severní Koreji je nejprostornější sportovní aréna na světě. Stadion May Day pojme 150 000 lidí.

* Severní Korea si vytvořila vlastní časové pásmo: pchjongjangský čas, jenž odráží časové pásmo, ve kterém Korea byla před japonskou invazí.

* Marihuana je legální a vůbec není klasifikovaná jako droga - lze ji koupit na trhu.

* Kvůli nedostatku hnojiva, musela KLDR hnojit lidskými fekáliemi.

* Jsou zde jen tři televizní kanály - dva z nich jsou k dispozici pouze o víkendech a třetí lze sledovat jen ve večerních hodinách.

* V Severní Koreji je 51 sociálních kategorií. Obyvatelé země se rozdělují podle věrnosti režimu.

* Výdaje za koňak Hennessy bývalého vůdce Kim Čŏng-ila byly 800krát větší než průměrný roční příjem obyvatele.

* Severokorejci narození po korejské válce jsou o pět centimetrů menší než Jihokorejci. Důvodem je hlavně špatná výživa - až třetina severokorejských dětí trpí podvýživou.

* Držení Bible, sledování jihokorejských filmů a sledování pornografie se v Severní Koreji trestá smrtí. K dispozici je i organizace, která se zabývá likvidováním Bible na území Severní Koreje.

* Mobilní zařízení nemají přístup ani do intranetu Kwangmyong, natož aby měla Wi-Fi. Zakázané jsou také všechny mezinárodní webové stránky, aniž by měl někdo vysoké postavení. Běžný smrtelník se na ně nedostane.

* Kondomy ani tampóny zde nejsou dosttupné. Kdysi se sice kondomy objevily na černém trhu, ale nezaznamenaly větší poptávku. Ženy zas nenajdou v obchodech tampóny, místo toho jsou odkázány na tkaninu, kterou je třeba po použití dobře opláchnout.

* Bývalý vůdce Kim Čong-il se naučil chodit již ve třech týdnech věku, uvádí to jeho oficiální životopis.

* Ženy mají povoleno nosit 18 různých střihů vlasů. Muži si mohou vybrat pouze z deseti. Vdaným ženám jsou doporučeny krátké vlasy a single dámám vlasy dlouhé. Muži musí mít vlasy vždy kratší než pět centimetrů.

* Na kolech mohli do roku 2013 jezdit pouze muži. Kim Čong-il kdysi prohlásil, že považuje za nechutné, když vidí, ženu řídit kolo.

* Portréty a sochy vůdců jsou všudypřítomné. Kim Čong-il bývá vyobrazen stejně vysoký jako jeho otec Kim Ir-sen, ačkoli měřil pouhých 157 cm, zatímco první vůdce byl vysoký 173 cm. (viz obr. 26) 

* Nemovitosti nejsou oficiálně na prodej, rozděluje je vláda. A zatímco v jiných zemích je zcela běžné, že se obyvatelé z vesnic či jiných míst stěhují do hlavního města, Severokorejci to mají zakázáno. K bydlení v hlavním městě je třeba výsostného povolení vlády.

* Telefonní hovory jsou povoleny jen v rámci země - volat z lokální SIM karty do zahraničí je přísně zakázáno. Volat se nemůže ani cizincům, kteří se v Severní Koreji nacházejí. 

* Občané této země si nemohou jen tak koupit mezinárodní letenku a odletět někam na dovolenou. Mohou však letět do Pekingu nebo Moskvy, ale pouze za účelem vydělání si peněz. A pokud chtějí místní cestovat v rámci země, například za účelem návštěvy příbuzných, potřebují k tomu povolení.

* Aby se člověk mohl stát dopravním policistou v KLDR, je nutné, aby splnil tři zásadní podmínky. Musí být dostatečně vysoký. Nesmí mít problémy se zrakem. A kvůli dojmu z případných fotek musí být i hezký. 

* Severokorejci milují pivo. Kromě snídaně ho podávají s každým jídlem.

* Severokorejci museli sledovat Mistrovství světa ve fotbale 2014 s 24hodinovým zpožděním. 

* Za posledních 60 let uteklo 23 tisíc severokorejců do sousední Jižní Koreje. Pouze dva lidé se za tu dobu vydali opačným směrem.

* Nemají tam horkou sprchu, ani ústřední topení - místo toho využívají pece, kde si topí dřevem. 

* Vlastnit vozidlo v mohou pouze vojenští a vládní představitelé.

* Severní Korea má svůj vlastní operační systém s názvem Red Star OS. 

* Severní Korea je jedinou zemí na světě, která se k dnešnímu dni zmocnila lodi amerického námořnictva.

* Severní Korea už není komunistická země. Od roku 2009 se tamní vládní politika oficiální nazývá Čučche. 

* V roce 1950 Severní Korea postavila velkolepou vesnici Kijongdong u demilitarizované zóny, aby tam nalákala občany Jižní Koreje. Propaganda úžasného nového města nebyla nic jiného než podvod.

* Pouze 20 procent severokorejské půdy je použitelných pro zemědělství. Pro srovnání — v Česku je zemědělské půdy až 53,6 procenta.

* Každých pět let se konají volby, kdy si mohou lidé vybrat mezi jedním kandidátem. Posledních voleb v roce 2015 sa účastnilo 99,97 % občanů.

9.8 /10

košík

Zhlédnuto: 30 041x Hodnocení: 9.8/10 Komentářů: 88 Kategorie: galerie

Značky: svět , život , lidé , komunismus , fotografie , asie , severní korea , diktatura , pchongjang

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
"Severní Korea je jedinou zemí na světě, která se k dnešnímu dni zmocnila lodi amerického námořnictva" … tak např. Britové nebo Japonci ukořistili nejednu US loď, asi by mělo být doplněno "od 2. sv. války".
Už vidím ten zástup čechů, co jedou hned zítra do koreje pro mariánku.
když vydím tu poctivou frontu na bus ..pico tak, mě ta poslední věta rozsekala...))
vydím? sy dělaš pyču ne?
tohle je kvalitka
Copak to máme vzadu na fotce 15?! Okamžitě popravit...
Je to prázdné, asi nezaplatili fakturu 😉
Až na to skéro a pivko k snídaní celkem hell tyvole....
No jediny za co tleskam je ta organizace proti bibli. To by melo bejt vsude.
Fotky jsou Potěmkinovy vesnice, ale info zajímavé.
pičovina, nevěř té demokratické propagandě. Hladem trpí jen zmrdi a nepřízpůsobiví. A to je správně. Nikde tam nenajdeš jediného podviživeného, který žije normálně.
Co na to čůrák Grebeníček s pračůrákem Jakešem, kterej si beztrestně užívá parádního důchodu ?
Parádní důchod jim zařídil alkac Havel
Tohle je vysvětlení, kterýmu věří ta jednodušší část populace netušící souvislosti. Sice tady anonymně machruješ, ale pochybuju, že bys byl schopnej v jeho době napsat Chartu 77 jako VH a čelit represím, myslím že bys ani nepodepsal... Jo dneska děláš ramena.
Pro vysvětlení. Samotného mě tohle téma zajímalo. V r 89 tu nebyly potřebné zákony a hlavně ani státní moc (nová nezávisla generace žalobců a soudců), jako tomu bylo třeba připojením NDR k SRN. Ideály jsou jedna věc, ale nebylo prakticky možný celou garnituru komunistů a stbáků odsoudit, protože by museli začít u sebe.Sere mě to, ale je to tak. Házet tohle na VH, případně jiné prohry českého náro, je ukázka idiocie a černobíleho vidění, který je dnes tak populární.
Zhebni ty vymrdana kurvo
nejprimitivnější žumpoidní hovado krullostrava vylezlo opět ze dna hromady hoven, aby se tady zase takhle krásně a sprostě poblilo 😄 odporná to existence
Chápu, že se základní vzděláním, notabene když tvý rodiče nedosáhli ani IQ 80, nemůžeš z tvé hlavy vyloudit jedinej kloudnej argument. K výrobnímu pásu budeš ale dobrej.
Bez vymrdat svoji matku ty tepla pico
Nauč se psát česky, hnído.
Precetl jsem si ty tvoje rozsahle blitky, bude ti tak 18 a studujes nejakou sracku typu gender journalism nekde v nake kunde. CHCIPNY DO RANA TY SPINO BYLA VYMRDANA! ABY TE RAKOVINA ZABILA!
Ty umíš číst? I můj malej syn ví, že ve slově "bílá" se píše s měkkým "í". Mohl bys nám všem napsat, jaký to je pocit mít v hlavě fakticky nasráno? Jo a vypni si caps-lock...
TO JE CHNUS ZE SYS UDELAL DECKO DYK TO BUDE STEJNA PYCA JAK JEHO FOTR S JEHO PYZDY MATKOU TY KUNDO VYMRDANA! TY UMIS PSAT? JAK MALEJ? TO CO JE? CHCIPNI DO RANA, AT TI BEZDOMOVCCI TOHO ZMRDA MALEHO UMRDAJI!
Zaostalý skoro jako u nás. My máme aspoň trochu víc svobody 🙂