15 let na Marsu

16. ledna

Dne 25. prosince 2003 vstoupila sonda Mars Express od ESA (Evropská kosmická agentura) na oběžnou dráhu kolem rudé planety. První snímky začala pomocí stereokamery s vysokým rozlišením HRSC (High Resolution Stereo Camera) pořizovat již dva týdny poté. Za 15 let a provedení více než 4 000 oběhů sonda Mars Express zůstává ve skvělém stavu a všechny přístroje pracují podle předpokladů. Stereokamera HRSC neustále mapuje povrch planety s nevídaným rozlišením a posílá množství úžasných fotografií. 

9.6 /10

košík

Zhlédnuto: 14 893x Hodnocení: 9.6/10 Komentářů: 26 Kategorie: příroda

Značky: technologie , věda , vesmír , planeta , sonda , mars , výzkum

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
češi by tam stejně nepřežili ... není tam jezero Mácháč a nemůžou tam pěstovat brambory a chovat krávy... takže čecháčci jsou nahraní....
  • Joan
  • 17.01.2019 02:46
číňani už pěstujou brambory na měsíci, místo Mácháče se zatopí nějakej kráter,a dvounohý krávy si vezmou sebou !:-)
Super. Jen by to chtělo třeba porovnání s krátery na zemi. Například s Grand Canyonem.
Prej super rozlišení to jo... Tady na zemi jsou satelity, které vám přes mraky přečtou jakou značku cigaret kouříte, ale na Marsu to super rozlišení není schopné vyfotit mimozemšťany. To je sranda.
Zapomínáš na několik věcí. U Marsu to lítá už 15 let, to zaprvé. Celé to zařízení váží 20kg které musela ESA dostat do vzdálenosti minimálně 55 mil.km (nejbližší možná vzdálenost Marsu od Země, takže spíše o desítky mil.km dále), to zadruhé. No a ostatní není potřeba rozebírat. Koho zajímají další parametry atd. tak tady je 19 stránkový dokument: http://sci.esa.int/science-e/www/object/doc.cfm?fobjectid=34967
neznáme vlastni planetu a furt čumíme jinam když všechno už tady máme...TOHLE PRODUKUJE ROBOT PROSÍM NEODEPISUJTE...
Spis KOKOT
Kokotů máme dost, ale diky za zeptání, také se jevíte jako milá osoba s vlastním ničím neovlivněným názorem...ROBORA DO DIRY? ano nebo jo?
Hned na začátku je Nečum kráter 😄
no ty si vtipnyyyy
jo já vim.
možná se pár děcek, co vidělo stejné video jako ty, najde (nebo co je to za "kulturní" referenci). ale před ostatníma budeš vypadat jako klauni :−)