30 let stará promítačka IMAX

05. května

IMAX (z anglického Image MAXimum – maximum obrazu) je označení formátu velkorozměrového kinematografického systému vyvinutého společností IMAX Corporation, který je založen na použití negativu šíře 65mm a kopií zhotovených na 70mm pozitivním materiálu (místo klasického formátu 35 mm), díky čemuž se daří dosáhnout značně lepšího rozlišení a většího obrazu. Standardní plátno pro IMAX systém má rozměry 22×16 m a udávané rozlišení je 10000×7000 obrazových bodů.

 

 

Více informací zde:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/IMAX

Celé video zde:

https://youtu.be/_uFyp1WS1Fw

9.2 /10

Solďák

Zhlédnuto: 14 723x Hodnocení: 9.2/10 Komentářů: 28 Kategorie: technika

Značky: film , práce , technologie

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Bych mu tou páskou, nataženou přes uličku, proběhl a měl by po piči.
a ty po ptákách.
Dobrá debelina som čakal že aspoň niečo začne premietať...
Já v prohlížeči stisknu "n", vyberu Netflix a pak kliknu na film.
a v Netflixu je právě tenhle maník a čeká jakej film si vybereš 😆
nevím proč, ale mám z toiho videa pocit, že tu práci ten člověk nedělá poprvé
Jak se může říct u analogu kolik to má pixelů? 😃 Trošku píčovina, ne?
U analogu se počítají jen řádky, počet snímků x počet řádků na snímek
U takéhoto filmu sa počíta hustota zrna, riadky sa počítajú u starých TV, kde sa obraz premieta na matnicu.
LP/mm (line pair per milimeter)
Můžeš to říci poměrně přesně, podle zrnitosti materiálu. Mnoho neználků si myslí, že film má rozlišení nekonečné, protože husto-p*čo analog, ale neplatí to pro film kde jsou diskrétní krystaly citlivé na světlo. Proto má IMAX políčka velká jako plácačky na mouchy, aby bylo více "pixelů". Nekonečné rozlišení není ani třeba u analogové televize, kde se všechny pixely musejí vejít do pásma 3-5 MHz.
Typičo díky, jsi bedna 🙂 Já to srovnával třeba s magnetofonem, no.
Hochu, zapomeň na to že tohle je 30let staré. Toto je staré tak masimálně 15let a i to přeháním. Když jsme byl malej a chodil jsem do kina Beseda ve Slatině, tak jsem byl párkrát v promítací kabině, kde byli podobné stroje a ty vypadali daleko ale daleko hůř. Byli dvě a přepínali se mezi sebou, protože ten pásek vydržel asi tak třetinu filmu.
To nikoho moc nepřekvapuje, že v nějaký Slatině byly starý stroje.. 😃
Na to vem jed, že v kine Beseda nebyl IMAX 🙂 IMAX vzniknul cca v roce 1970.
Já si pamatuju, jak se vozil film vlakem. Prijel osobák a z něj průvodčí vyndaval kovové krabice s filmy, na to tam už čekaly báby z kina s dvoukolákem a šup s tím do biografu aby se mohlo v půl pátý promítat.
jeden kotouč 20minut. Stroje byly staré všude. Jooo, to byly časy. Byly promítárny, kde byly všechny, nebo spíš polovina špulek slepeny do jedné a běželo to přes clou promítárnu... 😃 Tyvole, si vzpomínám, novej King kong, 12 špulek a povinná promítací přestávka... 😃
Jedna krabice byl futrál na tři cívky. Film měl většinou 4.5 cívek, vyjímečně 3 nebo 6. Jedna cívka vážila cca 25 kilo a cešlo se na ní cca 20 nimut filmu. A České Meopty patřily ve své době ke světové špičce.
ví někdo, proč to protahuje tak složitě? jaký mají všechny ty kolíky smysl?
promítač ďábla to nachvál natáhl přes uličku...
Otáčení a návin pásky nemusí být konstantní - vše slouží k permanentnímu dotahování pásky bez nutnosti zrychlovat nebo zpomalovat osu návinu. A také to kompenzuje změnu obvodové rychlosti návinu.
(Když je kotouč malý, tak ti stačí 30 cm filmu na jedno obtočení) ale na konci po hodině promítání potřebuješ 1,5 metru na jedno obtočení. Ty válečky mezi kterými to komplikovaně protahuje se celou dobu přibližují v návaznosti na oddalování navíjeného fimu na konci od středu budbnu.
Bo to vypadá pak důležitě.
Tak to si piš, že zrychlovat, nebo zpomalovat osu návinu je třeba. A právě proto tam má ty posuvný válečky nazačátku a na konci. Tím že se začnou přibližovat k jedný/nebo druhý straně řízení vyhodnocuje, zda se má osa zrychlit a nebo zpomalit. A jak mu bude dobíhat film, tak to bude mít docela slušný otáčky (na vstupu) a celkem pomalý otáčky (na výstupu)
  • faxx
  • 05.05.2020 08:20
za to tady je to IMLOW IMage LOW, jako sorry, ale na to rozlišení videa se nedá ani dívat 😞
Obraz si můžeš vylepší zkratkou CTRL+W
Zpět do původního rozlišení Ctrl Shift T 😉
Ja vam dam vy hajzli xd https://www.youtube.com/watch?v=d1YBv2mWll0