Černobyl/Pripjať - 32 let poté

30. prosince

UKRAJINA: Rumunský fotograf Cristian Lipovan (na obr. 1) se vydal do ukrajinského Polesí, kde navštívil okolí jaderné elektrárny Černobyl a přilehlé "město duchú" Pripjať.

V noci 26. dubna 1986 začala evakuace oblasti v důsledku výbuchu v jaderné elektrárně Černobyl. Město s 50 000 obyvateli, které sloužilo jako sídliště pro pracovníky JE Černobyl a jejich rodiny, bylo odstaveno od dodávek plynu, vody, dálkového vytápění a elektřiny. Pripjatí začaly projíždět speciální milicionářské jednotky dohlížející na kolony autobusů a nákladních aut odvážejících obyvatelstvo města. Řada obyvatel města zemřela na nemoci z ozáření, ostatní se přestěhovali zejména do Kyjeva a Slavutyče – nového města vybudovaného asi 50 km na východ od Pripjati. Po evakuaci lidí z této oblasti zůstalo vše tak, jak to tamní obyvatelé zanechali. Na prádelních šňůrách stále visí prádlo kývající se ve větru a v obchodech lze stále spatřit vystavené zboží.

Dnes je Pripjať „město duchů“ – mrtvá, neobydlená zóna, technický stav značné části domů i občanského vybavení začíná být velmi špatný. Roku 2005 například došlo vlivem povětrnostních podmínek a prosakující vody k částečnému zhroucení budovy bývalé střední školy. Zóna je dnes chráněna vojáky, kteří mají zabránit rabování, které se v ní začalo po havárii objevovat. Všechny dveře jsou otevřené, aby se snížilo riziko pro návštěvníky.

 

Okolí města je stále silně zamořené, v dnešní době především cesiem a bude muset uplynout nejméně 22,000  let od havárie, než dojde k poklesu radioaktivity na úroveň, která je pro lidský organizmus únosná. Samotná Pripjať není příliš kontaminovaná, mimo jiné protože po havárii byla provedena dekontaminace, včetně výměny 20cm ornice v městských zelených plochách. Byl předpoklad, že se do města lidé vrátí. Na některých místech se dá zdržovat určitý čas, záleží na velikosti zamoření. Na silnici a podobných zpevněných plochách se téměř žádná vrstva radioaktivních látek škodících zdraví nenachází, naopak vysoce radioaktivní jsou zelená místa, kde nešlo provést výměnu ornice technikou. V blízkosti jaderné elektrárny Černobyl hladina kontaminace stoupá. V samotných domech, kde se tolik neprojevují povětrnostní podmínky, je však situace o několik stupňů horší než na zpevněných plochách.

Pokud zamoření ustoupí, pak bude možné například zbytky města zbourat a postavit město nové. Problém potenciální obnovy města samotného je dnes více ekonomický než samotného zamoření, není důvodné předpokládát, že by desítky tisíc lidí našly v rozumné vzdálenosti uplatnění. V posledních letech sílí snahy o vybudování skanzenu z tohoto města – jako věčnou výstrahu před lidskou nezodpovědností a neúctou k přírodním zákonům.

9.4 /10

košík

Zhlédnuto: 20 752x Hodnocení: 9.4/10 Komentářů: 66 Kategorie: historie

Značky: galerie , fotograf , ukrajina , radioaktivita , jaderná elektrárna , fotografie , město , evropa , apokalypsa , rumunsko , černobyl , pripjať , havárie , katastrofa

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Jojo, je jasné proč jim to amíci odbouchli... viz. foto 24
taky jsem nevěděl že to tam maj.
A co to vlastně je ? Vypadá to jak ty rádiostanice co byly za druhý světový . Podobná je myslím u ve filmu zachraňte vojína Ryana.
Jop.. Takzvany datel.. Mal za ulohu monitorovat vzdusny prostor, a taktiez komunikovat.. Nikdy vsak Toto je ten mensi, a taky dovod, preco postavili cernobyl, aby to mohli napajat. https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Duga_(radar)
Doplním to "Nikdy však" - nikdy však nefungoval. 🙂
jasně, ale že tím lze pouštět gigwaty energie do stratosféry a ovlivňovat tím počasí jste neslyšeli, že?
To je něco jiného, to je HAARP. Ale na ovlivňování počasí tam nejde o výkon ale spíš frekvenci. Nakonec je i HAARP pozastaven, protože ještě neumí vypočítat co mají dělat, aby to dělalo to co chtějí... třeba časem s AI...
stejne si tu planetu znicime jednou sami
OMYL !!! už jsme ji zničili.
Jak nato kukam.. Myslim, ze ani moje fotos by sa tu nestratili.. Ak by si mal Kosiku, zaujem.. Mozu Vam ich zaslat i s popiskami, at miestny honibrci vedia, na co cumia.. Ci coto z japonska, islandu, ukrajiny atd.. Samozrejme zadara, ako osvetu.. Email mas
Dúfam, že tvoja práca nie je postihnutá HDR tak, ako tohoto retušéra, lebo to je niečo strašné.
Hele trochu bych to poupravil, ta radioaktivita je tam všude dost v cajku, hodně pod úrovní limitu, jak venku, tak vevnitř. Mezi asfaltkou a vnitřkem baráku fakt není rozdíl. Mezi stromy to samozřejmě lítá do zajímavých čísel, ale stejnou dávku za dvoudenní exkurzi zóny dostanete cestou letadlem na Ukrajinu a zpět. Museli by jste tam spát v lese na zemi celý víkend, aby vás to vystavilo nějakému nebezpečí. Osobní zkušenosti z roku 2015.
A děti už máš? 😄
Má, říká se jim chobotnice z druhého patra 😄 😂
Jj, záleží jak kde, většinou už ty radionuklidy déšť po těch desetiletích spláchl. Zrovna do kanálu bych nelez, stejně jako kousek vedle cesty kopneš lopatkou do země a letí to na mnohonásobek, ani z pramene bych tam nepil, ale na procházku je to OK. Dost problém jsou některý stroje, železnej šrot, ty se staly sekundárními zářiči a vobčas pěkně svítí, měli tam problémy se sběračema co to tahali do sběren. A taky černá jak reje v zemi, proto je tam zakázanej i lov
Ano, radiace je tam celkem v poradku. Zkuste si nekdy do letadla vzit dozimetr az nekam poletite.. A nebo radsi ne nebo uz nebudete chtit nikam 😄 Nejvetsi nebezpeci zde predstavuje vdechnuti radioaktivniho prachu.. To mate zadelano na rakovinu plic hned.
prachy ostali ešte v kase
Pro mě, jako velkého fanouška S.T.A.L.K.E.R.A a prakticky cele Zony je pro toto místo velkým lakadlem. Snad se tam jednou podivam. Get out of here stalker!
Je super tady potkat fanouška S.T.A.L.K.E.R.A
Čo ti v tom bráni? Na čo čakáš? Choď tam teraz na jar a neodkladaj to. Každým rokom to tam vyzerá horšie a horšie, atmosféra tajuplnosti opusteného mesta je už na ústupe, ja som tam bol už v roku 2001, potom v roku 2014 aj 2017 a rozdiel bol brutálny. Mesto sa rozpadá a momentálne už vyzerá ako stavenisko. Nečakaj, lebo budeš sklamaný. Neni to ani drahá záležitosť. Hlavne bacha, s kým sa do Černobylu vyberieš, aby ťa neojebali. Dám ti dobré rady, kľudne napíš.
@ponožky: Doporuč mi, prosím, nějakou agenturu. Ideálně spíš skupinu nadšenců. V létě plánujeme vyrazit.
https://www.chernobylwel.com/sk Tohto človeka zo Slovenska, ktorý tam robí výlety som spoznal náhodou na čekpointe a už len z rozprávania bolo jasné, že je veľkým nadšencom. Pozná pomery a Černobyl ho baví. Na rozdiel od Ukrajincov, ktorí to majú na háku ťa vezme aj do zakázaných zón, fľaša vodky totiž vyrieši vždy všetko. Bežne ťa agentúry vezmú na otočku, čiže prídeš doobeda, poobede odchádzaš, tento chalanisko ťa vezme na dva dni s tým, že prespíš na starom...
... hoteli v meste Černobyl, vezme ťa do opustených panelákov, kde je od cca roku 2011 vstup zakázaný, po tom, čo sa zrútili tie spomínané podlažia. Stretnete sa aj s domácimi obyvateľmi dedinskej časti mesta Černobyl, vypijete s nimi atď. Chalan vybaví všetko, čiže klasická agentúra, akurát že budeš mať nejaký zážitok. Veľa ľudí sa totiž sťažuje, že nič poriadne nevideli a že hneď museli ísť preč. A o nočnej prechádzke po meste Černobyl ani nehovorím.
Ešte jedna vec. Choď hneď skoro na jar, alebo až neskoro na jeseň. Stromy bez listov dodajú lepšiu atmosféru a uvidíš cez ne fasádu budov. Leto není úplne ideálne.
Nač takovej veljet příde i s výletama do těch neobvyklejch zón? A jak moc blízko se dá dostat k elektrárně? Další bloky se odstavovaly až docela nedávno a pomaličku je demontují, tak to by nemělo být úplně nepřístupný. No a vlastně co je tam teď ten novej sarkofág, tak by mělo být OK se postavit i vedle něj. I když zas je tam pak prd k vidění, pokud vím, tak to kryje větší část objektu, včetně TG haly.
Henten chalan vie vybaviť aj vstup do elektrárne, do jej bunkru a kontrolnej miestností, aspoň tak tvrdí na svojej stránke. Nám sa to vybaviť nepodarilo. Čo sa sarkofágu týka, dá sa k nemu dostať tak na cca 200 metrov, bohužiaľ stará panoráma je už nenávratne preč, nový sarkofág je moc nový. Cena tripu? 500 EUR minimálne, ale skôr 700 až 1000 na nejakých päť dní. Počítam s tým, že sa v Kyjeve ak budeš chcieť zabaviť.
To se dá. Nemusí to bejt ani blok č. 4, kouknul bych i do jedničky nebo trojky…možná i dvojky, jak to tam vypadá po požáru systémů. Voni to sice vyčistili dost, ale uvnitř to pořád fakt hodně svítí 😄 V Kyjevě bych se asi maximálně sešel se zástupci firmy na akumulátory, jinak co tam. Chlastat nechlastám, tak co tam 😄
Tak to ti odporúčam napísať priamo tomu Slovákovi, on možno vybaví exkurziu aj po ostatných reaktoroch. Môžete tam stráviť tuším aj týždeň, spomínaný hotel je len polhodiny autom od elektrárne. Neviem ako to je reálne, lebo stále je to vojenská zóna so strategickým významom. Čo v Kyjeve? Gastro a pamiatky socialistického realizmu a megalomanizmu. Krásne mesto, skvelí priateľskí ľudia, alebo úplní kokoti. Buď, alebo, nič medzí tým.
Ook, díky za info 🙂
Pohoda, keby dačo, kľudne napíš.
Ak mas fb.. https://m.facebook.com/profile.php?id=100011398919323&ref=content_filter je domaci.. Bydli v Kyjeve, mluvi skvele anglicky, a dokaze vybavit.. Vselico 😉 maka pre agenturu, no, ked sa zasusti penizkama.. Mozno uvidite i ,,pohrebiste,, techniky, nemocnicu z vnutra, atd.. A umi.. Nejen povinnu latku, no mnoho pomimo.. Pri ,,spesl,, ceste vsak, ratajte s vyssimi vydavky..
Taky si myslím, že by to tam všechno mělo zůstat jako skanzen. Bez návštěv turistů.
Hehé, zrovna mám rozehraný všechny S.T.A.L.K.E.R.y 😄 Jinak mi ty fotky ale přijdou divný, moc překolorovaný, je to nějak divně editovaný.
Zkurvené je to HDR.
nojono umělci. k čemu jen mačkat spoušť když můžeš zapnout filtry, narafičit šachy na šachovnici aby to vypadalo líp a cvakat
To si nemyslim, to by byla hlavně hezčí obloha. Todle bych řek že je přepálenej kontrast/sytost v postprocesu.
OK, tak tone mapping
Jdu rozjet COD4
Jsem pro ,taky jsem si na to hned vzpomněl a na stalkera též 🙂
Staré dobré CoD mapy 🙂