Čerstvější už to nejde
V Číně a některých dalších asijských zemích existuje kontroverzní kulinářská praxe konzumace živých krabů, přičemž nejznámější metodou je takzvaný „opilý krab“. Při tomto způsobu přípravy jsou malí říční krabi marinováni zaživa v alkoholu, obvykle v rýžovém víně Shaoxing, se sójovou omáčkou a směsí koření, které je mají částečně omámit, ale přesto mohou zůstat při vědomí, když se začnou jíst. Tento zvyk je sice považován za tradiční delikatesu a lákadlo pro některé gurmány, zároveň je ale odborníky označován za velmi nebezpečný. Syrové nebo živé kraby totiž mohou přenášet parazity, zejména třeňovky (trematody), které po požití napadají lidský organismus a mohou způsobit závažné zdravotní komplikace, včetně onemocnění plic či mozku. Lékaři proto varují, že ačkoliv tato praxe může působit exoticky a autenticky, rizika výrazně převyšují jakýkoli gastronomický zážitek.
Nejsledovanější

Komentáře