Českoslovenští jumpeři

21. dubna

Úryvek z filmu "Lezení na písku – Léta sedmdesátá", ve kterém Petr Prachtel a Petr Mocek skáčou převážně na Hruboskalsku přes pískovcové skály.

Tento specifický způsob dobývání vrcholů pískovcových jehel, jenž se patrně zrodil před více než sto lety v Sasku, je dnes rozšířený převážně v Čechách (Český ráj, Adršpach, Labské pískovce). S touto horolezeckou disciplínou se potká mnoho horolezců na pískovcových skalách, těmi nejobtížnějšími a nejkrkolomnějšími přeskoky, ohodnocenými čtvrtým a pátým stupněm obtížnosti klasifikace přeskoků, se však zabývá jen hrstka odvážných. (Stupnice zohledňuje délku a sklon skoku i kvalitu odrazu a dopadu: 1. lehký, 2. středně těžký, 3. těžký, 4. velmi těžký, 5. krajně obtížný až akrobatický výkon.)

9.4 /10

košík

Zhlédnuto: 19 645x Hodnocení: 9.4/10 Komentářů: 48 Kategorie: historie

Značky: nebezpečí , 70.léta , skok , retro , extrémní sporty , skála , československo , horolezectví

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Dalo by se něco udělat s tou reklamou? Vždycky klikám automatizovaně na pause abych to nemusel poslouchat a vždycky tim otevřu nový okno s reklamou, nepřijde mi to fér že ovládání přehrávače je na to linknutý 😞
Mi.7o: Manuálně jsem to spouštění reklamy úspěšně zablokoval uBlockem. Akorát tím pádem když se chci podívat na nějaké video znovu, musím přenačíst stránku (F5).
radsi bys placene NDR?
něco za něco. Nevadí mě placená verze, ale za to bych rád víc videi, lepší načítání fotek apod, a možnost něco navíc v chatu- nevím co
ne, radši bych solidnější způsob reklamy, ne klikací past

Zobrazit celou diskuzi