Českoslovenští jumpeři

21. dubna

Úryvek z filmu "Lezení na písku – Léta sedmdesátá", ve kterém Petr Prachtel a Petr Mocek skáčou převážně na Hruboskalsku přes pískovcové skály.

Tento specifický způsob dobývání vrcholů pískovcových jehel, jenž se patrně zrodil před více než sto lety v Sasku, je dnes rozšířený převážně v Čechách (Český ráj, Adršpach, Labské pískovce). S touto horolezeckou disciplínou se potká mnoho horolezců na pískovcových skalách, těmi nejobtížnějšími a nejkrkolomnějšími přeskoky, ohodnocenými čtvrtým a pátým stupněm obtížnosti klasifikace přeskoků, se však zabývá jen hrstka odvážných. (Stupnice zohledňuje délku a sklon skoku i kvalitu odrazu a dopadu: 1. lehký, 2. středně těžký, 3. těžký, 4. velmi těžký, 5. krajně obtížný až akrobatický výkon.)

9.4 /10

košík

Zhlédnuto: 19 646x Hodnocení: 9.4/10 Komentářů: 48 Kategorie: historie

Značky: nebezpečí , 70.léta , skok , retro , extrémní sporty , skála , československo , horolezectví

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Tak teraz už je jasné, čo stvárajú Česi v Tatrách.
Utrácejí peníze.Slováci je k nám chodí vydělávat....
v sandálkach a ponožkách do Tatier nelez. to nie je skákanie z pieskovca na pieskovec
utraceji penize??? Si robis picu! Ste kamo najvacsi drzgrosi nielen v Tatrach ale vsade po svete.... sorry
Tyhle češi? Ty tam stvárali prvovýstupy. Konkrétně třeba manželé Prachatelovi uďelali cesty ze kterých by jste se posrali i dnes s lezackama ufickama atd. Co se týče jejich horských zdatností se může 99,5% slovenska tak max vysrat. Takže já bejt váma tak tiše čumim a neprovokuju.
utratis peniaze tak akurat v Kauflande v Prahe, ked si naplnis batoh pastikami. Stan so sebou, bo je to lacne.
Aspon si neser do huby. Poznam 9 ceskoslovenskych reprezentantov v horolezectve. 5 su slovaci a 4 cesi 🙂 Na svete su len dvaja Čechoslovaci, ktori zdolali vsetkych 14 8000 m.n.m himalajskich vrcholov. Prvy je Moravak a druhy Slovak. Takze na češkov zabudni, tí chodia len na postu a do hospody. Ved ste smradlavy a lenivy narod.
Zamindrákovanej čobole!. Zařízli ti barana a nemáš co prcat 😄
No Aim je Aim, mnohdy to přehání a píše píčoviny, no spíš je to reakce na akci. Podívej na podobné zamindrákované čuráky od nás jak tady pořád urážejí Čoboly, pak tedy naní divu, že se najdou Slováci co oplácí stejnou kartou.
tak vies zohnat barana v Prahe je dost tazke. Mate to lahsie, psov mate plne sidliska. Zazivate eroticku revoluciu.

Zobrazit celou diskuzi