Dramatický únik horolezců: Běželi o život, když na vrcholu hory začala erupce

22. srpna

Na japonské hoře Kusatsu-Shirane se skupina horolezců ocitla v bezprostředním ohrožení života, když během jejich výstupu nečekaně vybuchla sopka, vyvrhující obrovské množství popela až do výšky 2 400 metrů nad kráterem.

 

Přestože se zdálo, že se jedná o rutinní výstup, situace se náhle změnila, když se země pod jejich nohama začala třást a z útrob sopky se ozval hromový zvuk. Horolezci byli nuceni okamžitě opustit své pozice a běžet co nejrychleji pryč. Na záběrech z místa incidentu je vidět, jak prchají dolů po svahu, zatímco se za nimi valí hustý oblak sopečného popela.

 

Erupce, která zcela nečekaně narušila jejich výstup, byla o to děsivější, že se sopka probudila po delší době klidu. Podle svědků trvalo jen několik sekund, než se klidné ráno proměnilo v noční můru, kdy každý krok mohl rozhodovat o životě a smrti. Naštěstí se všem účastníkům podařilo uniknout bez zranění, ačkoli byli očividně otřeseni zážitkem.

 

Japonsko, které je známé svou vulkanickou aktivitou, má více než sto aktivních sopek, z nichž mnohé jsou oblíbenými cíli pro turisty i horolezce. Nicméně tato událost slouží jako důrazné připomenutí nebezpečí, které mohou sopky představovat, i když se zdají být klidné.

8.8 /10

VOSIČKA

Zhlédnuto: 6 336x Hodnocení: 8.8/10 Komentářů: 8 Kategorie: video

Značky: útěk , erupce , sopka , hora , horolezec

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Na japonské hoře Kusatsu-Shirane se skupina horolezců ocitla v bezprostředním ohrožení života, když během jejich výstupu nečekaně.....zjistili že lezou na sopku

Zobrazit celou diskuzi