Harpyje pralesní

03. března

Harpyje pralesní (Harpia harpyja) obývá deštné pralesy Střední a Jižní Ameriky. Je to největší a nejsilnější dravec deštného pralesa a jeden z největších orlů na světě.

Samice mohou vážit až 9 kilo a rozpětí jejich křídel je až 2 metry. Samci jsou pak výrazně menší (kolem 5 kilo). Harpyje mají masivní zobák, mohutné silné nohy a drápy, které mohou měřit až 13 centimetrů. Loví opice (například vřešťany nebo malpy), hady, lenochody nebo třeba vačice. Samice unese až devět kilogramů těžkou kořist a údajně někdy uloví i malé indiánské dítě. Mezi korunami stromů se dokáže proplétat rychlostí až 90 km za hodinu s mimořádnou obratností, kterou jí zajišťuje dlouhý ocas. Hnízda mají umístěná vysoko na stromech a mohou mít průměr až 1,5 m. Samice snáší jedno či dvě vejce, která zahřívá 56 dní. Mláďata jsou schopna letu až za 140 dní. Rodiče je pak dalšího půl roku krmí na hnízdě. Mládě pak zůstává v blízkosti hnízda i několik let. Mladé vyvádějí jen jednou za tři roky a většinou odchovají z každé snůšky jen jedno mládě.

Kvůli kácení pralesů a zásahům člověka (zemědělství nebo lov) patří harpyje k ohroženým druhům a jsou přísně chráněné.

9.6 /10

Celestýna

Zhlédnuto: 23 210x Hodnocení: 9.6/10 Komentářů: 13 Kategorie: příroda

Značky: lov , zvíře , prales , pták , dravec , divočina , mazlíček , fauna , bestie , amerika , harpyje

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Harpyje mohou vážit až 12 kg, na svoji váhu mají i poměrně malá křídla. při lovu lenochodů mu svými drápy přetne svalstvo v končetinách. aby jej mohla vůbec z větve dostat. Úplně nejlepší jsou facebook fakes, že proklovne člověku lebku 😃