Jemen

03. ledna

Snímky z Jemenu od fotografa Narimana El-Moftyho ze zpravodajské agentury Associated Press.

 

Jemen, oficiálně nazývaný Jemenská republika, je stát na jihu Arabského poloostrova v jihozápadní Asii, který vznikl 22.května 1990. Na severu sousedí se Saúdskou Arábií a na severovýchodě s Ománem. Z jihu jej omývají vody Arabského moře, z jihozápadu průliv Bab-al-Mandab a ze západu Rudé moře. V roce 2017 zde žilo 28,25 mil. obyvatel - téměř polovina dospělé generace je však negramotná. V roce 2005 umělo číst a psát 73 % mužů a 35 % žen. Země je pověstná svou horskou krajinou - na jihu jsou hory drsné, neplodné a suché, přechodem na sever se však krajina mění. Teplota je nižší o několik stupňů, hory jsou strmější a díky monzunovým deštům plné zeleně. Jemenské silnice jsou náročné - trasa, která by měla normálně trvat dvě hodiny, může trvat i 14 hodin a to nejen kvůli špatným silnicím, ale také kvůli nutnosti vyhnout se válečným zónám a pozemním dolům. 

Před mnoha tisíci lety bylo území Jemenu jako jedno z mála na Arabském poloostrově vhodné pro zemědělství. Vzniklo zde tedy mnoho větších politický celků, včetně proslulé Sabejské říše. Později bylo území vlivem proroka Mohameda islamizováno (dnes se jedná o státní náboženství). Jemen patří k málo rozvinutým státům - zhruba polovina obyvatel tedy nadále pracuje v zemědělství.

Situace v Jemenu se od roku 2015 velmi vyhrotila, a to zejména kvůli posílení moci militantní organizace Al-Kájda. Ministerstvo zahraničních věcí ČR proto také považuje celé území Jemenu za rizikové - dochází zde totiž i k únosům turistů.

8.2 /10

košík

Zhlédnuto: 17 831x Hodnocení: 8.2/10 Komentářů: 51 Kategorie: galerie

Značky: svět , život , muslimové , islám , příroda , lidé , fotografie , asie , jemen

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Hele, já nemám nic proti slušnýmu člověku. Otrhaný a skromný člověk může mít charakter milionkrát lepší, než kdejaká "civilizovaná" pseudocelebrita. Ale nechápu, jak můžete tvrdit, že tam mají bordel jako prasata. Byl jste někdo v poslední době v lese? Nebo kdekoliv u silničního příkopu? Nebo kurva hned vedle domu do Silvestru? Vždyť my jsme úplně stejní! No, je 3 ledna a už jsem zase nasraný kvůli české demenci.
V Egyptě jsem projížděl městy Qift a Qus (čistě egyptská města, kde na turistu nenarazíš). Jejich způsob likvidace odpadu je takový, že všechno navezou do Nilu. Až mi ukážeš v ČR nějakou řeku, jejíž břehy jsou plošně zaplněné odpadky do výšky pasu, pak teprve můžeš říkat, že jsme stejní. Do té doby se ale raději nevyjadřuj, ty česká demence.
vždy sem slovensku záviděl tu přírodu 😄
  • Aim9
  • 04.01.2019 00:38
a ja cechom tie paradne biele autiaky a SUV od UN
nerozumím řeči tvýho kmene;-)
to si vyries sam, si uz dost velky
JAko kdybych delal poznavaci vylet, rad bych se tam podival, ale tam kde jsou muslimove, tam fakt nevkrocim. Minimalne s neprustrelnou vestou a kalachem v ruce
V téhle díře s tebou musím souhlasit. Je však paradox, že zrovna vedlejší Omán však patří k nejbezpečnějším zemím světa, kde se nemusíš bát nechat klíčky v autě a jít si mezitím drbat ptáka na pláž.
V Ománu je jiná odnož islámu. V Jemenu tvoří většinu Sunnitové a Šíitové a v Ománu jsou Ibadíjové, kterým tolik nemrdá v hlavách. Zatím..... 😄
vyhladit atomovkou
Doba kamenná je to najviac čo dokázali 😂
Jebem Jemen,zlatí naši cigoši 😄
Krásná země, kterou místní pralidé proměnili z velké části ve smetiště.
Odporná muslimská díra.
islám by mohl mít ve znaku igelitku na stromě
je toho víc co by se dalo použít, třeba přejetá PET lahev na zemi, hovno za kůlnou nebo omrdaná koza 😄
To je pravda, když může mít Slovensko na vlajce Baraní vybrátor, pro dvojitou penetraci 😄
a cecensko na vlajke cubci vulvu ako klin ... a v hymne kde domov muj, smrdi mi chuj
To je zajímavé, že prej "a cecensko na vlajke cubci vulvu ako klin". Přitom to znamená ten váš Baranistán 😄 viz wiki: "Význam tohoto modrého klínu byl obvykle vykládán jako symbol Slovenska". 😄 😄
fotek mohlo být i víc , třeba jemenské krasavice
Myslíš ty odpadkový pytle ?
Cože? To nejsou Nazgůlové?!? 😄
Hned na první fotce ji máš. A když tě přestane bavit, můžeš o ní snít i jako o číňance...
Tak nazůgolvé mě rozhodně pobavili 😄