Jemen

03. ledna

Snímky z Jemenu od fotografa Narimana El-Moftyho ze zpravodajské agentury Associated Press.

 

Jemen, oficiálně nazývaný Jemenská republika, je stát na jihu Arabského poloostrova v jihozápadní Asii, který vznikl 22.května 1990. Na severu sousedí se Saúdskou Arábií a na severovýchodě s Ománem. Z jihu jej omývají vody Arabského moře, z jihozápadu průliv Bab-al-Mandab a ze západu Rudé moře. V roce 2017 zde žilo 28,25 mil. obyvatel - téměř polovina dospělé generace je však negramotná. V roce 2005 umělo číst a psát 73 % mužů a 35 % žen. Země je pověstná svou horskou krajinou - na jihu jsou hory drsné, neplodné a suché, přechodem na sever se však krajina mění. Teplota je nižší o několik stupňů, hory jsou strmější a díky monzunovým deštům plné zeleně. Jemenské silnice jsou náročné - trasa, která by měla normálně trvat dvě hodiny, může trvat i 14 hodin a to nejen kvůli špatným silnicím, ale také kvůli nutnosti vyhnout se válečným zónám a pozemním dolům. 

Před mnoha tisíci lety bylo území Jemenu jako jedno z mála na Arabském poloostrově vhodné pro zemědělství. Vzniklo zde tedy mnoho větších politický celků, včetně proslulé Sabejské říše. Později bylo území vlivem proroka Mohameda islamizováno (dnes se jedná o státní náboženství). Jemen patří k málo rozvinutým státům - zhruba polovina obyvatel tedy nadále pracuje v zemědělství.

Situace v Jemenu se od roku 2015 velmi vyhrotila, a to zejména kvůli posílení moci militantní organizace Al-Kájda. Ministerstvo zahraničních věcí ČR proto také považuje celé území Jemenu za rizikové - dochází zde totiž i k únosům turistů.

8.2 /10

košík

Zhlédnuto: 17 851x Hodnocení: 8.2/10 Komentářů: 51 Kategorie: galerie

Značky: svět , život , muslimové , islám , příroda , lidé , fotografie , asie , jemen

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Za situáciu v Jemene nemôže Al-Káida, ale Saudi a USA. Hladomor, epidémie a genocída, o to všetko vás väčšina médií v správach oberá. O desať rokov si moralisti budú klásť rovnakú otázku, akú si kládli desať rokov po genocíde v Rwande: "Kde sme vtedy boli?"
Přesně tak, je tam regulérní válka, v jejímž důsledku např. zemřelo už asi 100 000 dětí.
Evidentně zemřelo ještě málo dětí.
Tohle by mělo být v kategorii Hnus
Humus. Špína. Muslimáči. Odporná země.
nekdo se asi po ranu nasere, ale je to dira se zaostalyma lidma. a nejhorsi je, ze se ani nechteji ti lidi nijak zmenit. stejne jako vsichni ostatni muslimove. vetsina radeji uctiva 1,5 tisice stare nabozenske zakony, nez zacit makat. 99% uprchliku nema ani rok po prijeti do nemecka praci a odmitaji se vubec ucit mluvit nemecky.
protože Merkel jim přeci slíbila, že se o ně postará, né že oni budou muset něco dělat 😄